غذای شترمرغ
غذای شترمرغ در سنین مختلف متفاوت است ولی به طور کلی می توان آنها را موجوداتی به صرفه دانست، چراکه دستگاه گوارش آنها به خوبی تکامل پیدا کرده است و مصرف مواد فیبردار به شدت در غذای شترمرغ توصیه می شود. شترمرغ ها عمدتاً در مناطق مختلفی در جهان پرورش پیدا می کنند و عمدتا شرایط آب و هوایی ایران برای پرورش شترمرغ بسیار مساعد و با ارزش به حساب می آید. هرچه به مناطق گرم و خشک بیشتر نزدیک می شویم شرایط برای پرورش شترمرغ ها بهبود پیدا می کند. توجه داشته باید که شترمرغ ها عاشق چریدن در مزارع یونجه هستند.
غذای شترمرغ در ایران
غذای شتر مرغ در ایران با توجه شرایط آب و هوایی ایران و منطقه ای که مزرعه در آن واقع شده است، تفاوت می کند. یونجه و ذرت درصد زیادی از تركيب غذايي شتر مرغ ها را شامل شده است. شتر مرغ ها موجوداتی نشخوار کننده هستند و از این نظر به موجوداتی از این دست در تغذیه شبیه اند. جوجه شترمرغ تازه متولد شده تا یکی دو روز به غذا احتیاجی ندارد و اصطلاحاً جوجه شترمرغ بعد از هچ تا حدوداً یک روز از ذخیره غذایی خود استفاده می کند.
نکات مهم در خرید غذای شترمرغ
در خرید و یا تهیه ی غذای شترمرغ نکات مهمی وجود دارد که به تفاوت های این موجود با سایر طیور یا دام های پرواری باز می گردد. بخشی از این تفاوت به بهداشت و نحوه غذا دادن این حیوان بر میگردد. شترمرغ ها علاقه ای به کلاس گذاشتن در هنگام تغذیه ندارند و امکان ندارد یک شترمرغ با آرامش و حفظ نظافت غذای خود را به پایان برساند. شترمرغ ها عاشق نوشیدن آب بعد از غذا هستند که معمولاً موجب کثیف کردن آب مصرفی آن ها می گردد. چرا که غذا را به ظرف آب برمی گردانند. از این نظر برای سایر شترمرغ ها مشکل بهداشتی در کیفیت آب ایجاد می کند.
شاید عده ای شترمرغ ها را در دسته دام ها دسته بندی کنند ولی غذا را که برای شترمرغ ها تهیه کردید یادتان نرود مثل پرنده ها برایش سنگ ریزه هم قرار دهید تا آنها را با سنگ میل کند. سنگ ریزه هایی که موجب هضم بهتر غذای این موجود می شود. کنسانتره و علوفه خشک شده به صورت پلت غذای مصرفی شترمرغ ها از شش ماهگی تا پنج سالگی است. که در ترکیب درست و متعادل باید مصرف شود.
انتخاب ظرف غذای شترمرغ
ظرف غذای شترمرغ در سنین مختلف متفاوت است ولی به طور کلی باید به این موضوع توجه نمود که پرنده بعد از مصرف غذا بلافاصله می خواهد آب بنوشد لذا بهتر است برای کثیف نشدن آب، ظرف در ارتفاع مناسب و مکانی حدوداً دو متر دورتر از ظرف غذا قرار بگیرد.
غذای شترمرغ پرواری
پرورش شترمرغ های پرواری و مولد دو موضوع کاملاً متفاوت هستند و بسته به هدف گذاری در مزرعه جیره نویسی آن ها فرق می کند. شترمرغ های نر برای آن ها که هدفشان گرفتن گوشت و یا چرم از این پرنده است، مناسب تر است. چرا که نرها سریع تر رشد می کنند. شتر مرغ های گوشتي عموماً در یک سالگی قابل عرضه به بازار شده اند و حدود 100 تا 125 كيلوگرم وزن پیدا کرده اند و البته كيفيت گوشت شترمرغ یک ساله مطلوب تر از هر زمان دیگری مي باشد. از هر لاشه حدود 50 كيلوگرم گوشت به دست مي آید. غذاي شتر مرغ هایی كه جهت گله مادر نگهداري مي شوند و به طور میانگین روزانه با خوردن 4 كيلوگرم خوراك شامل كنسانتره و يونجه خشك و همچنين از طريق چراي يونجه سبز تأمين مي شود.
فرمول جیره غذایی شترمرغ
هیچ فرمول کلی برای سنین مختلف در شترمرغ ها وجود ندارد. آن ها در زمان بلوغ نیازهایی دارند که در زمان جوجه بودن پیدا نکرده اند. دقت نکردن در تغذیه شترمرغ موجب ضعیف شدن یا بالعکس موجب چاق شدن شترمرغ ها می شود. معمولاً باید به شتر مرغ روزانه حدوداً 5.1 کیلوگرم جیره داد. در ایام زمستان و سرمای هوا با منابع پر انرژی تر همچون دانه سویا چرب تقویت می گردد. در سنین تولید مثل، جیره کمی فرق خواهد کرد. ولی به طور کلی تا سن 5.2 سالگی می توان جیره زیر را جیره موفقی دانست که البته همانطور که ذکر کردیم با تغییراتی نیز همراه خواهد بود.
ذرت دانه اي 47%
يونجه خشك 8/41%
پودر استخوان 2%
پودر ماهي 7%
منوكلسيم فسفات 2%
نمك 2/0%
آب
در زمستان های خیلی سرد آبی که دمای آن از 20 درجه سانتی گراد کمتر شده آب مناسبی برای مصرف شترمرغ ها نیست و باید با آبگرمکن به دمای 20 درجه سانتی گراد برسد. لذا صرفاً یخ نزدن آب در زمستان هدف ما نیست. یادتان باشد که آب تمیز مدام باید برای مصرف پرنده در اختیار آن ها قرار بگیرد.
غذای شترمرغ در زمان جوجه کشی
در زمان جوجه کشی شترمرغ تغذیه آن ها اهمیت زیادی دارد. همان طور که می دانید بخش مهمی از پوسته تخم های بزرگ شترمرغ را کلسیم تشکیل داده است که این کلسیم باید از طریق خوراک مادر به تخم شترمرغ منتقل شود که از نکات ظریف جیره نویسی در این ایام به شمار می آید. سنگ آهک به عنوان منبعی از کلسیم می باشد. پنبه دانه و محصولات آن حاوی ماده گاسیپول است که یک عامل ضد تغذیه ای می باشد و باعث بروز مسمومیت “گاسیپول” در شترمرغ ها می شود. بنابراین نباید در جیره غذایی این پرنده لحاظ شود.
نمک اضافه شده در جیره ی غذایی نباید بیش از %5 جیره را تشکیل دهد. نمک معمولی جهت ایجاد تعادل الکترولیتی در بدن پرندگان مورد نیاز است و از طرفی مثل یک چاشنی در مصرف غذا عمل می کند. یادمان باشد که همان اندازه که چاق شدن پرنده مشکل آفرین است عدم تغذیه درست پرنده تا قبل از سن بلوغ موجب می شود که سن بلوغ این پرنده بیش از حد به تأخیر بیافتد. در مورد بهداشت آب مصرفی صحبت های بسیاری شد فقط باز برای تأکید بر مصرف آب تمیز، باید اشاره کنیم که مقدار آب مصرفی شترمرغ نسبت به مصرف کنسانتره (غذای آردی یا پلت) در حالت کلی 1.5 الی 2 برابر است و این نسبت همواره باید رعایت شود.
کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود