آموزش نگهداری جوجه شترمرغ

دسته : شترمرغ

آیا شما هم به دنبال راهی امن و پرسود برای سرمایه‌ گذاری در صنعت پرندگان هستید؟

پیشنهاد می ‌کنیم نگهداری و پرورش شترمرغ ها را دست‌ کم نگیرید زیرا اگر فوت و فن کار را بدانید و کمی صبر داشته باشید، حتی می تواند از پرورش گاو و مرغ هم برایتان سودمندتر باشد. این پرنده به عنوان بزرگ‌ ترین پرنده‌ شناخته ‌شده در جهان، سهم بزرگی در جذب سرمایه‌ داران داشته است. از آنجایی که شترمرغ پرنده پرمحصولی است که گوشت، تخم، روغن، پر و پوستش مورد استفاده قرار می ‌گیرد، احتمال اینکه از نگهداری و پرورش آن پشیمان شوید تقریباً صفر است.

اما حال که متوجه سودآوری بالای ناشی از نگهداری و پرورش شترمرغ شدیم، پرسش اساسی این است که از کجا باید شروع کنیم؟

از جوجه شترمرغ!

بله، باید شرایط را برای نگهداری جوجه ها مهیا کنید. آن ها در ابتدای زندگی بسیار ضعیف و مستعد بیماری هستند‌، بنابراین شما باید محل مناسبی برای پرورش آن ها آماده کنید تا از بحرانی ترین زمان رشدشان به خوبی عبور کنند. همچنین باید مرتباً آن ها را بررسی کنید.

این پرندگان سرعت رشد نسبتاً بالایی دارند و هشت ماهگی تا یک سالگی زمان مناسبی برای کشتار آنان است. اگر هم جوجه ها را به قصد جوجه کشی و تخم گذاری خریداری می کنید باید دو سه سالی صبر کنید.

ما در این مقاله به طور کامل شما را از شرایط نگهداری جوجه شترمرغ ها، غذای مصرفی، بهترین زمانی که باید برای خرید جوجه ها اقدام کنید و امکانات و تجهیزات مورد نیاز برای نگهداری آن ها آگاه می کنیم. اگر علاقه مند به نگهداری و پرورش طیور، به ویژه شترمرغ هستید در ادامه همراه ما باشید.

با به پایان رسیدن کار جوجه کشی شترمرغ نوبت به پرورش آن ها میرسد. جوجه شترمرغ هایی که درجه کیفی پایینی دارند برای پروار بندی مناسب نیستند. هرچند، در حال حاضر جوجه هایی که درجه کیفی پایین هم دارند با دیگر جوجه ها نگهداری می‌شوند که البته با توجه بیشتر و زیر نظر گرفتن این جوجه ها شاید درجه کیفی آن ها نیز افزایش یابد و جزء پرندگان خوب گله گردند.

اگر جوجه شترمرغ های جوان (5روز یا بیشتر) تحت شرایط نامطلوب و در تراکم بالا جابجا شوند، به طور مشخصی بر کیفیت آن ها تاثیر می گذارد. طی مسافت های طولانی در حرارت های بالا 32 درجه سانتی گراد بدون دسترسی داشتن به آب و خوراک برای رساندن جوجه ها به محل پرورش، سبب دهیراته شدن و کاهش وزن جوجه ها گشته و در نتیجه پرندگانی با درجه کیفی پایین خواهیم داشت. نگهداری جوجه ها در درجه حرارت پایین 27 درجه سانتی گراد نیز به سلامت آن ها آسیب می‌رساند، اما بزرگترین مشکل گرمای بیش از حد است. اگر طول مدت انتقال جوجه ها از مزرعه به محل پرورش شترمرغ ها بیش از ۴ ساعت باشد، باید بلافاصله پس از رسیدن به محل پرورش به آب تازه دسترسی داشته باشد و محیط پرورش نیز درجه حرارت مطلوب یعنی 30 درجه سانتی گراد را برای جوجه ها فراهم کند.

در این قسمت ذکر یک نکته الزامی است. چنانچه جوجه های خریداری شده، بزرگ و تخم گذار شدند و تمایل به جوجه کشی داشتید اجازه دهید پرنده به خودی خود از تخم خارج شود و در این فرایند دخالت نکنید. جوجه های شترمرغ زمانی که به اندازه کافی سالم هستند باید از تخم ها خارج شوند و این ممکن است چند روزی طول بکشد. ضمناً پس از خروج موفقیت آمیز پرنده از تخم، آن را در محلول ید 7 درصد شستشو دهید تا از آلودگی باکتریایی جلوگیری شود! ضمناً اگر متوجه مشکلی در پای جوجه شترمرغ شدید با دامپزشک یا یک پرورش دهنده شترمرغ کاردان صحبت کنید.

شرایط نگهداری جوجه شترمرغ

از آنجایی که اگر این جوجه ها در شرایط مناسبی نگهداری نشوند ممکن است آسیب های زیادی متحمل شوند، در این بخش نکاتی که باید رعایت شود را بازگو می کنیم:

شرایط نگهداری جوجه شترمرغ

نگهداری جوجه شترمرغ چه شرایطی دارد

دما

شترمرغ ها بومی آفریقا‌، شبه جزیره عربستان و برخی از مناطق آسیا هستند بنابراین طبیعت این پرنده متمایل به گرما است و هر چند برخی از نژادهای شترمرغ در دمای کم نیز مقاوم هستند اما به طور کلی محیط پرورشگاه آنان باید گرم و معتدل باشد. البته در مورد جوجه شترمرغ ها دمای بالاتری نیاز است که برای دستیابی به آن می توانید از مادر مصنوعی برقی و لامپ های حرارتی استفاده کنید.

به طور دقیق دمای مناسب پرورش جوجه ها به این قرار است:

روز اول تا دهم: 31.1 تا 33.3 درجه سانتی گراد

روز یازدهم تا بیست و یکم: 26.7 تا 29.4 درجه سانتی گراد

پس از سه هفته: 21.1 تا 26.7 درجه سانتی گراد

ارتفاع از سطح دریا

اگر محیطی که برای پرورش جوجه شترمرغ ها در نظر دارید ارتفاعی بیش از هزار متر از سطح دریا دارد، در تصمیم خود تجدید نظر کنید. هر چه این ارتفاع بیشتر باشد به دلیل تغییرات آب و هوایی غلظت اکسیژن در منطقه کاهش می یابد و به این ترتیب پوست تخم نفوذپذیر می شود. با این نفوذپذیری تخم های شترمرغ که بسیار هم حساسند کیفیت خود را برای تبدیل نطفه به جوجه از دست می دهند.

بهداشت فضا

ناف جوجه شترمرغ ها باید بسته شده و اطراف آن عاری از آلودگی باشد. کیسه زرده یا رگ های خونی نیز نباید از ناف بیرون زده باشد. همچنین جوجه ها باید فاقد هرگونه عضو غیر طبیعی باشند.

در حالت معمول، جوجه ها نباید علامتی از آسیب مانند له له زدن (Panting) یا مشکلات تنفسی را نشان دهند.

 در زیر شکم برخی از جوجه شترمرغ ها مقداری آلبومین چسبیده است که در این حالت این جوجه ها درجه کیفی پایین تری دارند، اما شاید قدرت زیست پذیری آن ها همانند جوجه هایی باشد که درجه کیفی بالا دارند. جوجه هایی که ناف آن ها دچار عفونت و آلودگی باشد و یا ادم شدید داشته باشند، اغلب قادر به صاف نشستن نیستند و برای جلوگیری از باز شدن پاها نیاز به کمک دارند. در این صورت تمامی آن ها از جزء جوجه هایی با درجه کیفی پایین طبقه بندی می‌شوند.

محیط پرورشگاه به طور روزانه باید تمیز شود تا از انتشار باکتری ها در فضا و ایجاد بیماری جلوگیری شود. اگر کف محیط خیس و کثیف باشد آمونیاک تولید می شود که این عاملی تهدیدکننده برای سلامت پرنده ها است. همچنین در نظر داشته باشید که جوجه های کنجکاو به هر چیزی که توجه شان را جلب کند نوک می زنند بنابراین هر چیزی را در معرض دیدشان قرار ندهید.

سطح محکم

جوجه شترمرغ ها برای تمرین مهارت های راه رفتن به سطحی محکم نیاز دارند. بنابراین از هرگونه استفاده از مواد لغزنده برای کف مثل روزنامه‌، مقوا یا پلاستیک خودداری کنید. این روی راه رفتن آن ها تأثیر می گذارد و به پاهایشان آسیب می زند.

تعامل سرپرستان با جوجه شترمرغ ها

کشاورزان و سرپرستان پرورشگاه باید تعامل نسبتاً زیادی با جوجه شترمرغ ها داشته باشند. زیرا با این کار کم کم جوجه ها به انسان ها عادت می کنند و از هرگونه حمله تهاجمی در بزرگسالی جلوگیری می شود.

غذای جوجه شترمرغ

شش نکته در مورد تغذیه جوجه ها:

1- تا زمانی که جوجه های شما 6 تا 8 روزه نشده اند از ارائه غذا یا آب به آن ها خودداری کنید. زیرا جوجه های شترمرغ مقدار زیادی مایع در بافت خود دارند که ابتدا باید آن ها جذب شوند تا بتوانند سالم بمانند و به درستی رشد کنند. با این حال، برخی از متخصصان و دامپزشکان پیشنهاد می کنند که در حدود روز دوم یا سوم به جوجه ها ماست بدهید. البته این وضعیت فقط برای چند روز اول است و بعد از آن باید وعده های غذایی پر و پیمانی برای جوجه ها تدارک ببینید!

2- وقتی جوجه شترمرغ ها به اندازه کافی بزرگ شدند، باید چندین بار در روز غذاهای نیمه آسیاب شده را در ظروف کم عمق بریزید و در اختیارشان قرار دهید. برای اینکه رشد جوجه ها به حداکثر خود برسد بهتر است از مواد غذایی پر پروتئین و کم فیبر استفاده کنید. البته رفته رفته هر چه بزرگ تر شوند نیاز آن ها به پروتئین کم تر می شود و می توانند انرژی زیادی تولید کنند. مجدداً وقتی موقع تخم گذاری برسد نیاز پرنده به پروتئین به دلیل فرایند تخم گذاری افزایش می یابد.

3- وزن و ارتفاع ظروف آب جوجه شترمرغ ها باید به گونه ای باشد که علاوه بر اینکه پرندگان به راحتی از آن آب می نوشند، نتوانند آن را سرازیر کنند یا در آن بیفتند. ضمناً در ازای هر سه ظرف غذا باید یک ظرف آب تهیه کنید. شاید لازم باشد در روزهای اول چیزی براق در آب قرار دهید تا از این طریق جوجه ها جذب ظرف شوند.

4- بهتر است در هفته های اول یک مکمل ویتامین به رژیم غذایی پرنده ها اضافه کنید.

5- جوجه ها اگر به مدت زیادی از یک نوع وعده غذایی تغذیه کنند کم کم بی اشتها می شوند و روند رشد آنان کاهش می یابد. از طرفی جوجه شترمرغ ها به تغییر ناگهانی خوراک شان واکنش نشان می دهند. بنابراین بهتر است هر چند وقت یکبار به تدریج غذایشان را تغییر دهید، برای مثال می توانید یک هفته هر دو غذا را ترکیب کنید و به پرنده بدهید. دقت داشته باشید اگر آن ها در مدت زمانی نسبتاً طولانی از یک نوع غذا استفاده کنند به دلیل مصرف بیش از حد عناصر موجود در آن غذا، امکان تولید سم در بدن شان وجود دارد.

6- جالب است بدانید جوجه های تازه از تخم بیرون آمده وقتی در کنار جوجه های بزرگ تر قرار می گیرند‌، نحوه صحیح خوردن و آشامیدن را یاد می گیرند و بهتر عمل می کنند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد پیشنهاد میکنیم مقاله غذای شترمرغ را مطالعه کنید.

غذای جوجه شترمرغ

تغذیه جوجه شترمرغ

بهترین زمان خرید جوجه شترمرغ

همانطور که در ابتدا گفتیم نگهداری و پرورش شترمرغ در کشور ما نوعی سرمایه گذاری به حساب می آید. به خصوص در سال های اخیر که استفاده از محصولات این پرنده بیش از پیش در میان مردم جا افتاده است. طبیعی است که برخی علاقه مندان و تازه واردان به صنعت طیور که با هدف سنجیدن بازار کار وارد این حیطه شده اند، ماشین جوجه کشی تهیه نکرده باشند و بخواهند مستقیماً جوجه ها را خریداری کنند. اگر شما هم از جمله این افراد هستید شاید بپرسید بهترین وقتی که باید برای خرید جوجه ها اقدام کنیم چه موقع است؟

پیشنهاد ما خرید جوجه شترمرغ های سه ماهه است.

حمل و نقل جوجه های زیر دو ماه به دلیل استقامت کم بدنی آن ها همراه با تلفات است. در واقع با پایان دوماهگی جوجه ها به استقامت بدنی بسیار بالایی می رسند و اصلی ترین دلیلی که می تواند منجر به مرگ آنان شود حوادث فیزیکی است.

بر این اساس پس چرا پیشنهاد ما خرید جوجه ها در سه ماهگی است؟!

نکته مهمی که وجود دارد این است که جوجه ها تا قبل از سه ماهگی باید در سالن هایی سرپوشیده نگهداری شوند اما بعد از آن به دلیل استقامت زیادی که در برابر سرما و گرما به دست می آورند و جثه درشتی که به خود می گیرند باید در فضایی بزرگ و محصور سر کنند. بنابراین اگر مبتدی هستید و فضایی سرپوشیده برای نگهداری جوجه شترمرغ ها ندارید، خریداری آن ها از سه ماهگی به بعد یک راه حل مناسب است. همچنین تا این زمان واکسن های لازم به پرنده ها تزریق شده است. واکسیناسیون جوجه ها علیه بیماری های نیوکاسل و آنتروتوکسمی ضرورت دارد.

حال با توجه به نکاتی که در این قسمت ذکر شد و شرایط و معیارهایی که مدنظرتان است در مورد بهترین زمان خرید جوجه شترمرغ ها تصمیم گیری کنید.

خرید جوجه شترمرغ

بهترین زمان خرید جوجه شترمرغ

امکانات و تجهیزات مورد نیاز برای پرورش جوجه شترمرغ

حالا که جوجه ها را خریدیم، چه چیزهایی باید برایشان تهیه کنیم تا در سلامت کامل رشد کنند؟

ظروف تغذیه

ظروفی که برای تغذیه جوجه ها تهیه می کنید باید کاملا بهداشتی و محکم باشند تا در اثر ضربه های نوک و پای شترمرغ ها آسیب نبینند. بهترین جنس برای این ظروف استیل و بهترین سایز برای آن ها اندازه ای است که نیازی به بالابردن یا پایین آوردن بیش از حد گردن شترمرغ نباشد.

لام مادر مصنوعی

از زمانی که جوجه ها سر از تخم بیرون می آورند به مدت دو هفته باید زیر لامپ مادر مصنوعی نگهداری شوند. این وسیله علاوه بر اینکه جوجه شترمرغ ها را گرم نگه می دارد، اشتهایشان را تحریک و سیستم دفاعی بدنشان را هم تقویت می کند.

ابزار گرمایشی و سرمایشی

با اینکه شترمرغ ها به طور کلی در برابر سرما و گرما مقاوم هستند اما در برخی مناطق و در فصول سرد سال بهره مندی از ابزار و تجهیزات گرمایشی نظیر هیتر، بخاری و… ضرورت دارد.

سیستم تهویه مناسب

اگر تصمیم داشتید شترمرغ ها را در فضای سربسته پرورش دهید باید حتما به فکر تهیه یک سیستم تهویه بسیار قوی برای ورود و خروج مناسب هوا باشید، چرا که بوی نامطبوع فضولات برای جوجه شترمرغ ها آزارنده است و حتی دور از ذهن نیست که موجب بیماری آن ها شود.

خاک اره

از آنجایی که در ابتدا غضروف و استخوان های پای جوجه ها بسیار ضعیف است، اگر روی سطح سختی راه بروند موجب سر خوردن و کجی پاهایشان می شود. به همین دلیل اگر این پرندگان را در مراتع پرورش نمی دهید باید کف سالن ها را با خاک اره بپوشانید تا فضای نرم و مناسبی برای راه رفتن شان فراهم شود. این روش همچنین موجب کاهش بوی فضولات می ‌شود.

سایه بان

از آنجایی که مناطق گرم و خشک برای پرورش شترمرغ مناسب تر است و دمای این مناطق در فصول گرم سال افزایش قابل توجهی پیدا می کند، نصب سایه بان ها راه حلی مناسب برای فراهم کردن آسایش جوجه شترمرغ ها است. با این روش پرندگان از گرما و نور شدید در امان می مانند. ساخت سایه بان ها هزینه زیادی از شما نمی گیرد و می توانید به راحتی با استفاده از پوشال، نی یا ورق های چوبی و آلومینیومی آن ها را بنا کنید.

از دیگر امکانات و تجهیزات نگهداری این پرندگان می‌توان به دماسنج، رطوبت سنج، واکسن، سوخت برای وسایل گرمایشی، برق و… اشاره کرد.

امکانات نگهداری جوجه شترمرغ

تجهیزات نگهداری جوجه شترمرغ

جوجه شترمرغ سالم

از تخم شترمرغ هایی که بهترین کیفیت را دارند و تحت شرایط مناسب در دستگاه جوجه کشی شترمرغ قرار داده شده اند و هچ شده اند بهترین پرندگان ( پرنده سالم ) به دست می آید. از مشخصات جوجه شترمرغ هایی که درجه کیفی بالاتری دارند این است که هوشیار تر هستند و پرهای آن ها درخشان تر است و به سرعت روی پاهایشان (که درست زیر بدنشان قرار گرفته است) می نشینند. پوست این جوجه های چاق شل و آزاد نیست و استخوان هایشان به وضوح بیرون زده است و هیچ علامتی از ادم نشان نمی‌دهند. زیر جوجه ها باید تمیز و خشک باشد.

جمع بندی نگهداری جوجه شترمرغ

زمان خروج از تخم در تمامی جوجه شترمرغ ها یکسان نیست. دو عامل اساسی یعنی کیفیت تخم شترمرغ و محیط جوجه کشی شترمرغ در رشد و سلامت جوجه شترمرغ اهمیت بسزایی دارند. شماره‌گذاری (درجه بندی) جوجه شترمرغ ها متناسب با شکل و اندازه آن ها برای خارج کردنشان از ماشین جوجه کشی به طور معناداری بقاء پرندگان را در دو الی سه هفته اول پس از خروج از تخم بهبود می‌دهد. تلفات جوجه شترمرغ ها امری اجتناب ناپذیر است که خود نتیجه ای از وجود جوجه

هایی با کیفیت پایین در این مرحله است و اگر چه نگهداری (رسیدگی) ویژه به برخی از آن ها کمک می کند، اما در کل، تلفات به علت تعداد زیاد جوجه های بی کیفیت افزایش می یابد.

به عنوان مثال: 100 جوجه از تخم خارج می شوند که 80 قطعه به عنوان جوجه شترمرغ های درجه اول و 20 قطعه به عنوان درجه دوم در نظر گرفته می شوند. اگر تا ۱۴

 روز اول پس از خروج از تخم  ۱۵ قطعه از آن ها بمیرد کل تلفات ۱۵ درصد است. حال اگر ۱۲ تا از جوجه هایی که مرده اند درجه دوم باشند، درصد تلفات جوجه های درجه اول تنها ۳.۷5 درصد است و ۶۰ درصد از تلفات متعلق به جوجه شترمرغ های درجه دوم است.

همانطور که گفتیم پرورش شترمرغ روشی سودآور و نسبتاً مطمئن است. ما در این مطلب سعی کردیم به طور جامع اطلاعاتی که باید در نگهداری جوجه شترمرغ ها به آن توجه داشته باشید را بازگو کنیم.

آیا تا به حال تجربه نگهداری این پرندگان را داشته اید؟ به نظرتان مهم ترین نکته برای حفظ سلامت جوجه ها چیست؟

نظرات خود را برای ما بنویسید.

نظرات کاربران

کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود

مشاوره رایگان