آموزش پرورش شترمرغ
بدون شک همه ی ما نام پرنده ی بومی آفریقا که فاقد قدرت پرواز است و به عنوان بزرگترین پرنده نیز شناخته می شود را تا به حال بارها شنیده ایم؛ این پرنده به صورت گروهی و دسته جمعی زندگی می کند که این دسته، از پنج شترمرغ شروع می شود و گاه تا گروه های پنجاه تایی نیز می رسد.
یکی از موضوعاتی که درباره ی شترمرغ امروزه بیش از هرچیز دیگری مورد توجه قرار می گیرد را می توان اصول پرورش شترمرغ در نظر گرفت که در این مقاله نیز تصمیم داریم به نکات و موضوعاتی پیرامون پرورش شترمرغ بپردازیم.
در ابتدا باید دانست که شترمرغ 2 تا 3 سال پس از بیرون آمدن از تخم به بلوغ جنسی می رسد و برای مدت زمان نسبتا زیادی بارور باقی خواهد ماند، بنابراین می تواند مراحل تولید مثل را طی کند؛ برای اینکه بتوانید پرورش شترمرغ انجام دهید به تعدادی شترمرغ نر و ماده نیاز است، برای تشخیص نر و ماده بودن این پرنده راه های گوناگونی وجود دارد که به برخی از آن ها می پردازیم.
بنابراین می توان گفت پرورش شترمرغ یک فعالیت تجاری پر سود به حساب می آید، چرا که شما با داشتن یک جفت نر و ماده از این پرنده و با رعایت اصول پرورش شترمرغ و انجام امور با اصول و با صبر و حوصله، می توانید موفق شوید؛ نکته ای که در اینجا باید ذکر شود این است که، این کار همانقدر که می تواند سود آوری داشته باشد، می تواند شکست و ضرر نیز به بار آورد، بنابراین اگر می خواهید که در این امر موفق شوید، از نکات و راهکارهایی که برای موفقیتتان بیان می شود، بهترین استفاده را ببرید.
3 سیستم پرورش شترمرغ
پرورش شترمرغ امروزه در بیشتر کشورهای جهان رایج شده است. این کار به صورت یکی از سیستم های زیر به اجرا در می آید:
1- پرورش شترمرغ در سیستم باز یا غیر متمرکز
2- پرورش شترمرغ در سیستم نیمه متمرکز یا نیمه بسته
3- پرورش شترمرغ به صورت بسته یا متمرکز
انتخاب نوع سیستم بستگی به شرایط محلی به ویژه آب و هوا و فضای قابل دسترس دارد. حتی ممکن است برای استفاده بهتر از تمامی امکانات موجود، هر سه سیستم با هم ترکیب شوند. در هر کدام از سیستم های باز و نیمه تمرکز جوجه کشی شترمرغ به دوصورت انجام می شود:
جوجه کشی شترمرغ به صورت طبیعی
جوجه کشی به صورت مصنوعی با دستگاه جوجه کشی
پرورش شترمرغ در سیستم باز و یا غیرمتمرکز
شترمرغ ( ostrich ) عاشق فضای باز بوده و ترجیح می دهد که چراگاهش بزرگ باشد. در سیستم باز و یا غیر متمرکز زمین وسیعی در اختیار شترمرغ ها قرار داده می شود.
وسعت زمین در این سیستم چه مقدار می باشد؟
مساحت این زمین حدود ۴۰ هکتار می باشد و دور آن محصور می گردد.
سعی می شود در این سیستم پرورش شترمرغ ، پرندگان را شبیه به محیط طبیعی شان نگهداری می نمایند. همچنین حداقل تغییرات در زندگی آن ها اعمال می شود. در سیستم باز که از تعداد زیادی شترمرغ تشکیل شده، معمولاً یک شترمرغ ماده حاکم وجود دارد. شترمرغ ماده حاکم نقش خود را به شترمرغ های ماده کوچک تر و جفت خود تحمیل می کند.
پرورش شترمرغ در سیستم نیمه متمرکز
وسعت زمین در سیستم نیمه متمرکز چه مقدار می باشد؟
در این سیستم به ۲۰ تا ۶۰ هکتار زمین نیاز می باشد. پرندگان در پن هایی با وسعت ۸ تا ۲۰ هکتار نگهداری می شوند.
معمولا هر گروه، از ۲۵ شترمرغ ماده و ۱۵ شترمرغ نر تشکیل شده است. پرندگان می توانند قسمتی از نیازغذایی خودشان را با چرا در محیط چراگاه بدست آورند. در این سیستم حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد غذای مورد نیاز شترمرغ ها به صورت دستی در اختیار آنها قرار میگیرد. محل های تغذیه بیشتر در نزدیکی حصارها قرار داده می شود. تا از تردد بیش از حد و ایجاد استرس در پرنده جلوگیری شود.
پرورش شترمرغ در سیستم متمرکز
به دولیل این نوع سیستم پرورش بیشتر مورد توجه قرار گرفته است:
1- شکسته شدن انحصار پرورش شترمرغ و توسعه آن در سایر کشورها
2- محدود بودن سطح مراتع و زمین های مناسب
وسعت زمین در این سیستم چه مقدار می باشد؟
با توجه به تعداد گروه های مولد و مبلغ سرمایه گذاری از یک تا بیست هکتار متغیر است.
معمولا هر گروه مولد از یک شترمرغ نر و یه شترمرغ ماده تشکیل شده است.
مزایا، معایب و مشکلات پرورش شترمرغ
پرورش شترمرغ از آن دسته حرفه هایی محسوب می شود که در کنار تمام مزیت هایی که دارد، ممکن است خسارت و شکست بزرگی را نیز به وجود آورد. در این بخش برای شما از معایب شیوه های گوناگون پرورش شترمرغ می گوییم تا اگر شما نیز در چنین حالت هایی قرار گرفتید، بتوانید به درست ترین حالت ممکن، اوضاع را مدیریت کنید.
مزیت های پرورش شترمرغ در سیستم متمرکز
1- کنترل پرندگان در جایگاه های کوچک راحت است.
2- می توان مصرف خوراک روزانه را ثبت و مطابق با نیاز پرندگان کنترل کرد.
3- جمع آوری تخم ها و ثبت اطلاعات آن ها راحت تر است.
4- می توان پرونده کامل و دقیقی از شترمرغ هایی که تخم های بارور گذاشته و تعداد بیشتری جوجه تولید کرده اند تهیه نمود.
5- مهم ترین مزیت در این سیستم :
می توان پرندگان مولدی که قرار است در آینده مورد استفاده قرار بگیرند را مشخص نمود. با این کار از جفت گیری شترمرغ هایی که با هم رابطه خویشاوندی دارند جلوگیری میشود.
معایب پرورش شترمرغ در سیستم متمرکز
1- سرمایه گذاری قابل توجهی برای حصار کشی و ایجاد سالن های پرورش شترمرغ مورد نیاز است.
2- غذا به صورت صنعتی تهیه و در اختیار پرندگان قرار می گیرد که روشی پر هزینه است.
3- مدت زمان لازم برای آگاهی از نابارور بودن پرنده نر طولانی بوده. حتی ممکن است تخم های بدون نطفه زیادی تولید گردد.
به بررسی معایب و مشکلات پرورش شترمرغ در نوع متمرکز، می پردازیم. شما در این روش برای ایجاد محیط مناسب و حصارکشی مخصوص، باید هزینه ی به نسبت زیادی را مصرف کنید و به یک سرمایه بزرگ نیز برای این کار نیاز دارید.
عیب دیگری که برای این شیوه از پرورش شترمرغ می توان در نظر گرفت، تهیه ی غذای مناسب برای شترمرغ است؛ از آن جایی که این غذا برای این پرندگان به صورت صنعتی تهیه می شود، هزینه ی زیادی را به وجود می آورد و از این جهت این موضوع نیز در لیست معایب و مشکلات پرورش شترمرغ قرار می گیرد.
یکی دیگر از معایب و مشکلات پرورش شتر مرغ در شیوه ی متمرکز را می توان اینگونه گفت که شما در این شیوه نمی توانید به آسانی از نابارور بودن پرنده ی نر مطلع شوید و حتی گاهی پیش می آِید که تخم تولید شده است اما در آن نطفه ای وجود ندارد.
مزیت های پرورش شترمرغ در سیستم نیمه متمرکز
1- سرمایه گذاری برای حصار کشی و اقدامات کمتر است
2- جمع آوری تخم ها به دلیل مشخص بودن لانه ها، نسبت به سیستم باز آسان تر است
3- شترمرغ های ماده ای که دارای تولید بالا هستند با کمی دقت مشخص می شوند.
4- هزینه تغذیه کاهش می یابد. زیرا قسمتی از خوراک از چراگاه بدست می آید.
5- پرندگان به راحتی می توانند جفت خویش را انتخاب نمایند.
معایب پرورش شترمرغ در سیستم نیمه متمرکز
1- تشخیص این که کدام نر با کدام ماده جفت گیری کرده مشکل است.
2- ممکن است یک شترمرغ نر قوی، بیش از سه ماده در اختیار بگیرد. در این صورت تخم های نطفه دار کاهش می یابد.
3- گرفتن و به دام انداختن شترمرغ ها در این سیستم مشکل است.
4- ممکن است پرندگان ضعیف به جایگاه تغذیه دسترسی پیدا نکنند.
این سیستم معمولا توسط تولید کنندگان تازه کار یا آن هایی که می خواهند هزینه کم تری برای تولید بپردازند انجام می شود.
اکنون نوبت به معایب و مشکلات پرورش شترمرغ در سیستم نیمه متمرکز می رسد؛ اولین مشکل را می توان اینگونه بیان کرد که شما امکان تشخیص آنکه کدام ماده با کدام نر جفت گیری کرده است را ندارید و همچنین گرفتن و به دام انداختن شترمرغ بسیار دشوار است و در این میان پرندگان ضعیف که به میزان بیشتر به غذا نیاز دارند، کمتر به خوراک دسترسی پیدا می کنند.
مزیت های پرورش شترمرغ در سیستم باز و یا غیرمتمرکز
1- ناچیز بودن هزینه های نگهداری پرندگان مولد
2- هزینه جوجه کشی تقریبا صفر است (در صورت استفاده از جوجه کشی طبیعی)
3- هزینه های سرمایه گذاری این سیستم جزئی است
معایب پرورش شترمرغ در سیستم باز و یا غیرمتمرکز
1- کنترل شناسایی پرندگان و جمع آوری تخم شترمرغ ها حین پرورش مشکل است.
2- نمی توان بر شرایط جفت گیری کنترلی داشت.
3- اغلب میزان مرگ و میر جوجه ها بالا است (در جوجه کشی طبیعی)
4- کنترل و معاینه جوجه غیر ممکن است (در جوجه کشی طبیعی)
5- جوجه ها اغلب توسط حیوانات دیگر شکار می شوند. (در جوجه کشی طبیعی)
6- تخم ها ممکن است به دلیل شرایط بد حمل و نقل و ماندن بر روی زمین برای مدت طولانی آسیب دیده و از بین بروند.
از این سیستم معمولا برای پرورش گله های وحشی شترمرغ که دارای ژن و خصوصیات با ارزش هستند استفاده می شود.
آخرین شیوه از پرورش شترمرغ را می توان در سیستم باز یا غیر متمرکز دانست که این شیوه نیز معایب و مشکلات مختص به خود را دارد؛ برای مثال در این شیوه جمع آوری تخم شترمرغ در حینی که دارید آن ها را پرورش می دهید، امری دشوار است.
از دیگر معایب و مشکلات پرورش شترمرغ در این شیوه، می توان به غیرقابل کنترل بود جفت گیری جنس نر و ماده اشاره داشت که در این شیوه جوجه ها نیز به نسبت بیشتری، به صورت طبیعی کشته می شوند و آن هایی که زنده می مانند، به معاینه نمی رسند و حتی گاهی ممکن است این جوجه ها توسط حیوانات دیگر خورده شوند.
شرایط پرورش شترمرغ در چیست؟
در فرآیند پرورش شترمرغ باید به شرای مختلف آن اهمیت داد. مهم ترین این شرایط، زمین و خوراک، بهداشت و آب است. در ادامه در مورد هر یک از این موارد به صورت کامل توضیح داده ایم.
زمین و خوراک
شما برای این که بتوانید به پرورش شترمرغ بپردازید، باید به برخی از شرایط پرورش شترمرغ توجه ویژه ای داشته باشید؛ اولین چیزی که برای پرورش شترمرغ نیاز دارید، یک زمین و فضای وسیع برای پرورش شترمرغ است؛ شما به دلیل ابعادی که این پرنده دارد، به فضای نسبتا زیادی نیاز دارید تا بتوانید پرورش شترمرغ خود را به درستی انجام دهید. این نکته می تواند تاثیر بسیار زیادی در کیفیت پرورش شتر مرغ شما داشته باشد.
یکی دیگر از موضوعاتی که در رابطه با زمین باید در نظر داشته باشید، این است که محل نگهداری شترمرغ ها باید در هر موقع از مرحله ی رشد تغییر کند، بنابراین نمی توان گفت زمین و محل زندگی شترمرغ ها از تاثیر کمی برخوردار است،
موضوع دوم که در پرورش شترمرغ باید در نظر داشت، خوراک است؛ از آنجایی که هر شترمرغ بالغ به روزانه 2 کیلو و 900 گرم باید خوراک احتیاج دارد، حجم غذای مورد نیاز برای چنین جمعیتی بسیار سخت است و علاوه بر هزینه ی زیادی که به وجود می آورد، فضای زیادی را نیز اشغال می کند. در رابطه با هزینه ای که خورد و خوراک به وجود می آورد، می توان گفت 60 تا 70 درصد هزینه ی کل پرورش شترمرغ را شامل می شود.
بهداشت
شترمرغ ها از دسته پرندگانی هستند که علاقه ی زیادی به نوشیدن آب در حین غذا خوردن دارند و به دلیل این موضوع، آب تامین شده در برای آن ها به سرعت کثیف و آلوده می شود و از آنجایی که سلامتی این پرندگان بسیار مهم است، باید به نظافت آب، توجه ویژه ای شود و آب تمیز در اختیار پرندگان قرار گیرد؛ توجه داشته باشید که از کنار این موضوع به آسانی نگذرید، چرا که به مرور این موضوع می تواند مشکلات وسیعی را به وجود آورد.
آب
شترمرغ به صورت شبانه روزی باید آب بنوشد و تامین بودن همیشگی آب، از نکات مهمی است که باید رعایت شود و این موضوع مانند تمامی موضوعات دیگر، هزینه هایی را برای شما به وجود می آورد، برای مثال در فصل زمستان، باید آبگرمکن هایی را در محیط نصب کنید تا بتوانید دمای آب را برای این پرندگان که 20 درجه سانتی گراد مناسب است، تنظیم کنید.
اصول پرورش شترمرغ
اولین اصول پرورش شترمرغ به این صورت است که شما در ابتدا مولدهایی دارید که عمل تخم گذاری را انجام می دهند. شما در این زمان عمل جوجه کشی را فراهم می کنید و به پرورش جوجه های تازه متولد شده مشغول می شوید تا به سن بلوغ، باروری و کشتار برسند.
دومین اصول پرورش شترمرغ را می توان پرورش مولدهای آن در نظر گرفت، بسیاری از افراد که به پرورش شترمرغ مشغول هستند، تخمی که مولدهای خود می گذارند را می فروشند و از این طریق برای خود درآمدزایی می کنند.
فراهم کردن تجهیزات جوجه کشی از اصلی ترین اصول پرورش شترمرغ به حساب می آید که تهیه ی چنین سیستمی بسیار هزینه بر و سخت خواهد بود و باید هزینه ی زیادی بابت آن پرداخت شود. اما ممکن است راه اندازی چنین سیستمی برای شما سود به همراه داشته باشد که این موضوع با بررسی شما مشخص می شود؛ اگر در اطراف محلی که شما برای پرورش شترمرغ در نظر گرفته اید، مراکز پرورش دیگری که فاقد دستگاه جوجه کشی هستند، قرار دارد، راه اندازی این سیستم می تواند فکر مناسبی باشد و شما می توانید تخم این پرندگان را در ازای پول دریافتی درون این دستگاه بگذارید تا به جوجه تبدیل شود.
کم هزینه ترین اصول پرورش شترمرغ را می توان پروار بندی جوجه ها دانست؛ این شیوه می تواند گزینه ی خوبی برای تازه کارها باشد، در این روش باید در یک زمان مشخص، جوجه های همسن را خریداری و شروع به پرورش آن ها نمود تا زمانی که سن کشتار آن ها فرا برسد.
پرورش شترمرغ گوشتی
از آنجایی که پرورش شتر مرغ بین تمامی افراد جامعه محبوبیت پیدا کرده است، بسیاری از افراد به دنبال شیوه و روش های لازم برای انجام این کار هستند؛ پرورش شترمرغ گوشتی، از آن جهت که شترمرغ بسیار سریع رشد می کنند و گوشت قرمز آن کم کلسترول، سالم و منبع غنی از آهن به حساب می آید، طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است و این موضوع اهمیت زیادی در پرورش شترمرغ گوشتی دارد.
مدت زمان پرورش شترمرغ
همانطور که گفته شد، شترمرغ ها در سن 2 تا 3 سالگی به بلوغ جنسی می رسند و می توانند فرایند باروری را از این زمان به بعد انجام دهند، شترمرغ ها در مدت حداقل 6 و حداکثر 8 ماه تخم گذاری می کنند و دیگر ماه های سال را به استراحت می پردازند، مدت زمان پرورش شترمرغ به موضوعات متفاوتی بستگی دارد؛ در ایران تخم گذاری این پرنده را برای ماه بهمن تا آبان ماه بعدی در نظر گرفت.
شترمرغ ماده در طی دوران تخم گذاری، چیزی حدود 40 تا 60 تخم می گذارد، البته باید گفت در بعضی از مواقع دیده شده است که یک شترمرغ نزدیک به 120 تخم گذاشته که به نوعی یک رکورد محسوب می شود. برای آنکه مدت زمان پرورش شتر مرغ به اقتصاد ضربه نزند، باید از هر 40 تا 60 تا تخم ماده، 20 عدد به جوجه ی شترمرغ تبدیل شود.
مدت زمان پرورش شترمرغ، به عوامل گوناگونی بستگی دارد، برای مثال آب و هوا، ژنتیک، عوامل محیطی و موارد دیگر می توانند در روند تخم گذاری شترمرغ ماده تاثیر بگذارند، همچنین اگر به دنبال پرورش شترمرغ در سال اول تخم گذاری هستید، باید گفت که در سال اول تخم گذاری پایین است که این موضوع با گذر زمان، به درستی سپری و تمام می شود.
نکته ای که باید پس از تخم گذاری رعایت شود، جمع آوری کردن تخم ها بدون وقفه است. مدت زمان پرورش شترمرغ در نهایت به این صورت است که تخم ها در بیشترین حالت در یک هفته جمع آوری می شوند و سپس در یک حرارت و رطوبتی که لازم است، آن ها را قرار می دهند تا بمانند و سپس تخمی که در آن نطفه نیست را از دستگاه بیرون آورند.
درآمد پرورش شترمرغ
پرورش شترمرغ فرصتی مناسب برای راه اندازی یک کسب و کار پرسود به شمار می رود. پتانسیل اقتصادی و تجاری پرورش شترمرغ بسیار زیاد می باشد. سرمایه گذاری اولیه در این کار از اهمیت زیادی برخوردار است اما اگر بتوانید اصول پرورش این پرنده بزرگ را به درستی رعایت کنید و از تکنیک ها و روش های جدید استفاده کنید، می توانید درآمد بسیار زیادی را از این طریق به دست آورید.
امروزه نگهداری شترمرغ به عنوان یکی از پروژه های سودآور کشاورزی شناخته می شود و یکی از راه های کسب درآمد می باشد. شترمرغ می تواند، تغییرات آب و هوایی را تحمل کند و به طور موثر در دمای 27 تا 25 درجه سانتیگراد زنده بماند. یکی از علل پر سود بودن پرورش شترمرغ، این است که شما می توانید تمام محصولات مرتبط با شترمرغ را به فروش برسانید و از این طریق به کسب درآمد بپردازید.
گوشت شترمرغ
اخیرا با افزایش آگاهی مصرف کنندگان از بیماری های ایجاد شده به دلیل سطح کلسترول بالا در خون و ارتباط آن با افزایش شیوع حملات قلبی و مشکلات قلب و عروق، تقاضا برای گوشت شترمرغ در بازارهای بین المللی افزایش یافته است. گوشت شترمرغ به مراتب سالم ترین جایگزین برای انواع گوشت های دیگر می باشد؛ زیرا میزان چربی، کالری و کلسترول آن از گوشت گاو، مرغ، بوقلمون و ماهی کم تر است.
آخرین آمار نشان می دهد که تولید گوشت شترمرغ فعلی برای پاسخگویی به تقاضای روز افزون کافی نیست و انتظار می رود که طی دهه آینده گوشت شترمرغ به تدریج جایگزین گوشت های معمولی شود. به همین دلیل پرورش شترمرغ یک کسب و کار سود آور با درآمد عالی به شمار می رود.
پوست و پر شترمرغ
پوست شترمرغ از یک ظاهر بسیار زیبا و متمایز برخوردار است که از آن می توان چرم های با کیفیت، ضخیم، نرم و بسیار بادوام را تولید کرد. محصولات تولید شده با استفاده از چرم شترمرغ در فروشگاه های مد و بوتیک از قیمت بالایی برخوردار هستند.
از چرم شتر مرغ می توان برای تولید محصولات متنوعی مانند کت، کیف، کفش، کیف پول، کلاه و کمربند استفاده کرد.
تخم شترمرغ
تخم شتر مرغ، تقریبا به اندازه یک توپ فوتبال است و وزن آن نیز حدود 2 کیلوگرم می باشد. هر شتر مرغ بالغ ، می تواند در هر سال حدود 40 تخم تولید کند. همچنین تخم شترمرغ به دلیل زرده بزرگ آن، از نظر تغذیه ای نیز بسیار غنی می باشد.
روغن شترمرغ
علاوه بر گوشت، پوست و پرها، روغن شترمرغ برای اهداف پزشکی و دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. روغن شترمرغ در داروسازی و مراقبت از پوست مورد کاربرد زیادی دارد و شما با فروش آن می توانید درآمد خوبی را به دست آورید. این روغن دارای بسیاری از مواد مغذی مهم برای پوست و رطوبت رسان قوی است.
تشخیص جنسیت شترمرغ
پرنده نر در حین دوران بلوغ، پرنده ای سیاه به همراه بال های سفید و پرنده ی ماده به رنگ قهوه ای و خاکستری به نظر می رسد، البته در کنار رنگ بدن این پرنده ویژگی های دیگری نیز دارد که نشان دهنده ی جنسیت آن به شمار می رود؛ برای مثال یکی از نشانه های مهمی که نشان دهنده ی شترمرغ نر است را می توان قرمزی رنگ ساق پا، نوک و اطراف چشم این پرنده در نظر گرفت. لازم به ذکر است این قرمزی که ملاک تشخیص جنسیت قرار می گیرد، هرچه بیشتر باشد نشان دهنده ی قدرت جنسی بیشتر جنس نر است. پیشنهاد میکنیم مقاله تشخیص جنسیت جوجه شترمرغ ها را مطالعه کنید.
فواید و زیبایی شترمرغ
اگر بخواهیم از زیبایی و فوایدی که این پرنده دارد، موردی را نام ببریم، می توان برخی از مزیت ها را برایش در نظر گرفت؛ برای مثال پرهای این پرنده که جنبه ی زینتی دارند یا پوست این پرنده که کوچکترین چربی ندارد یا گوشت آن که کم چرب و کم کلسترول است، تمامی این موارد می توانند امتیاز های ویژه برای شترمرغ محسوب شوند.
صنعت پرورش شترمرغ یک کسب و کار پرسود می باشد. شترمرغ یک جایگزین مناسب برای انواع دام های دیگر می باشد. پوست و ناخن و پر و روغن شترمرغ را می توانید به فروش برسانید و از این طریق یک تجارت را با یک درآمد عالی راه اندازی کنید.
در این مقاله به بررسی شرایطی که پرورش شترمرغ نیاز دارد، پرداختیم و عوامل گوناگونی را نیز مورد بررسی قرار دادیم، بهتر است اگر شما قصد سرمایه گذاری در این حرفه را دارید، در ابتدا اطلاعات کافی به دست آورید و سپس اقدامات لازم را انجام دهید.
تأثیر سر و صدای محیط بر پرورش شترمرغ ها
در کار پرورش شترمرغ توجه به این نکته که سر و صدا عامل استرس زای مهمی برای جوجه شترمرغ ها می باشد، دارای اهمیت است. معمولاً پرندگان به صداهای ثابت در محیط پرورشی عادت می کنند ولی تغییرات ناگهانی در صداهای محیط می تواند آن ها را بترساند. برای مثال، جوجه ها به راحتی چرخش فن ها را در طول روز و شب می پذیرند و به آن عادت می کنند اما توقف ناگهانی یا شروع ناگهانی پس از یک دوره آرامش آنها را می ترساند. از آن جایی که واکنش حاصل از ترس جوجه شترمرغ معمولاً دویدن است لذا در صورت وجود استرس جوجه ها به این سو و آن سو دویده و با برخورد با دیوارها یا زمین خوردن زمینه ی آسیب دیدن خودشان را فراهم خواهند کرد.
پخش صدای رادیو در محیط پرورش شترمرغ اغلب به جوجه ها تلقین می کند که پرورش دهندگان در محیط حاضر هستند، اما رادیوها نباید دارای صدای بلند باشند چرا که تغییرات بلند در گام های موسیقی می تواند پرندگان را بترساند.
بسیار مهم است که کارهای ساختمانی یا تغییراتی در سالن پرورش جوجه شترمرغ ها حداقل باشد. سعی کنید امکانات مورد نیاز را قبل از آوردن جوجه ها به اتاق پرورشی کامل کنید. صداهای بلند که به وسیله چکش ها و یا دریل ایجاد می شوند برای جوجه ها بسیار استرس زا هستند.
جوجه ها جایی را برای فرار و یا پنهان شدن از سر و صدا ندارند و متوجه نیستند که خطری آنها را تهدید نمی کند. عوامل استرس زا ممکن است مصرف خوراک را کاهش دهند و رفتارها و عادت های ناپسندی مانند نوک زدن به پر و بال و سر و انگشت و پا را در میان جوجه ها به وجود آورد. به طور کلی آسایش جوجه ها را نسبت به آسایش کارگران در درجه اول اهمیت قرار دهید و سروصدا را همواره ثابت و کم نگه دارید و از سروصدای ناگهانی و بلند اجتناب کنید.
کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود