انواع سالن مرغداری

دسته : مرغ

پرورش مرغ، یکی از بهترین راه ها برای کسب درآمد است و شما می توانید با کمک روشهای جوجه کشی و پرورش مرغ، درآمد خوبی از این راه به دست آورید. سالن مرغداری، یکی از ضروری ترین تجهیزات برای پرورش مرغ است؛ یعنی شما باید بهترین و مطمئن ترین سالن مرغداری را برای کارتان راه اندازی کنید و بعد شروع به پرورش پرنده کنید. در این نوشته می خواهیم نکات مهم برای ساخت و راه اندازی سالن مرغداری را به شما آموزش دهیم و از شما دعوت می کنیم که تا پایان این نوشته، همراه ما باشید.

ساخت سالن مرغداری

برای راه اندازی و ساخت سالن مرغداری، از مصالحی مثل بلوک های سیمانی، آجر، ورق های فلزی، چوب، ایرانیت و آلومینیوم استفاده کرد. اگر قصد ساخت سالن مرغداری در مناطق شمال ایران را دارید، می توانید از چوب و آلومینیوم برای این کار استفاده کنید؛ اما در مرکز و جنوب ایران، می توان سالن پرورش مرغ را با استفاده از آجر و سیمان هم ساخت.

برای ساخت سالن مرغداری، باید به شرایط آب و هوایی منطقه، نوع پرورش پرنده و روش درآمدزایی از آن، نوع مصالح، طراحی و معماری ساختمان و بودجه خود توجه کرده و سپس شروع به این کار کرد. نکته بسیار مهم این است که با هر شرایط و بودجه ای که دارید، سعی کنید که بهترین سالن مرغداری را راه اندازی کنید؛ زیرا کیفیت و تجهیزات یک سالن مرغداری، در بازدهی و سوددهی کسب و کارتان تاثیر مستقیم می گذارد. با ساخت یک سالن نگهداری مرغ باکیفیت و بدون نقص، بازدهیِ کار پرورش مرغ شما بالاتر می رود و نتیجه بهتری از این کار خواهید دید.

برای ساخت سالن مرغداری باید به چه مواردی توجه کرد

طول و عرض و ارتفاع سالن مرغداری

ابعاد سالن مرغداری، یکی از موارد مهمی است که در هنگام طراحی سوله مرغداری باید به آن توجه ویژه ای کرد. با انتخاب درست ابعاد سالن، هوای درون سالن بهتر تهویه می شود و این موضوع، در رعایت بهداشت و سلامتی مرغها به صورت مستقیم تاثیر می گذارد. اندازه استاندارد طول و عرض سالن مرغداری، 12*100 است. یعنی حداقل طول سالن مرغداری 100 متر و حداقل عرض سالن، 12 متر است. البته شما می توانید طول و عرض بیشتری برای سالن مرغداری خود در نظر بگیرید. مثلا سالنهای مرغداری بزرگتری وجود دارند که طول 150 متر و عرض 18 متر دارند و مساحت بیشتری برای پرورش مرغ در اختیار دارند. شما می توانید سالن 12*150 مترمربعی برای کارتان داشته باشید؛ یعنی طول سالن مرغداری را 150 متر انتخاب کنید و عرض سالن را هم روی 12 متر تنظیم کنید. با این کار، ابعاد و مساحت سالن مرغداری شما بسیار خوب خواهد بود و به راحتی می توانید در آن به پرورش پرنده های خود بپردازید. بعد از اینکه طول و عرض سالن مرغداری خود را تعیین کردید، باید ارتفاع سالن مرغداری را مشخص کنید. برای تعیین ارتفاع سالن مرغداری هم می توانید ارتفاع سازه را بین 2.5 تا 3 متر در نظر بگیرید.

طول و عرض و ارتفاع سالن مرغداری

کف سالن مرغداری

وقتی به فکر ساخت سالن مرغداری می افتید، باید تمام نکات مهم برای ساخت چنین مکانی را رعایت کنید. کف سالن مرغداری باید به گونه ای باشد که بتوان آن را ضدعفونی و تمیز کرد تا آلودگی های محیط از بین برود. معمولاً کف سالن مرغداری را به 2 صورت کف توری و کف معمولی می سازند. کف توری سالن به این صورت ساخته می شود که یک متر بالاتر از کف اصلی ساختمان با کمک تورهای سیمی یا پرده های چوبی پوشانده می شود. پوشش کف سالن مرغداری با تور و سیم و پرده، بسیار استاندارد و بهداشتی است؛ زیرا باعث می شود که مرغها روی فضولاتشان قرار نگیرند و آلودگی ها در محیط بیشتر نشود؛ اما اگر بودجه محدودی دارید، به سراغ کف توری نروید؛ زیرا این روش هزینه بالایی دارد. کف های معمولی سالن مرغداری، با استفاده از مصالحی مانند چوب، آجر و سیمان ساخته می شود. برای این کار، ابتدا 20 سانتی متر از سطح زمین شن ریزی می شود؛ سپس شنها به خوبی کوبیده شده و سفت می شوند. بعد از آن، لایه ای بتنی به ضخامت حدود 10 سانتی متر کشیده می شود و روی آن قیروگونی قرار می گیرد. در آخر کار هم، با کمک سیمان، یک لایه 5 سانتی متری روی لایه قیروگونی کشیده خواهد شد تا کاملا عایق کاری شود. با این روش، می توان از خشک بودن کف سالن و شیوع پیدا نکردن میکروبها مطمئن شد. مزیت کف های معمولی این است که کم هزینه بوده و با بودجه کم می توان آن را پیاده سازی کرد.

به طور کلی، کف سالن مرغداری باید حداقل 30 سانتی متر از کف زمین اصلی بلندتر باشد. حالا چرا کف سالن از کف زمین اصلی بلندتر است؟ زیرا کف لانه مرغها باید خشک باشد تا میکروبها و آلودگی های محیط در اثر رطوبت پخش نشوند و از مریض شدن مرغها و تلف شدن آنها جلوگیری شود.

دیوارهای سالن مرغداری

برای ساخت سالن مرغداری، باید به دیوارهای سالن هم توجه ویژه ای داشت. دیوارهای سالن پرورش مرغ، با مصالحی مانند بلوک های سیمانی توخالی، ورق های آلومینیومی، نئوپان، تورهای سیمی و آجر ساخته می شود. دیوار سالن مرغداری باید عایق کاری شود تا از ورود رطوبت و باران به فضای سالن جلوگیری شود.

دیوارهای سالن مرغداری

سالن مرغداری گوشتی

ساخت و مدیریت سالن مرغداری برای پرورش مرغ گوشتی کار بسیار حساس و سختی است. در سالنهای مرغداری مخصوص مرغهای گوشتی، جوجه مرغهایی حضور دارند که بسیار حساس هستند و باید در پرورش و نگهداری آنها وسواس زیادی به خرج داد. برای پرورش این پرنده ها، باید همه نکات لازم را رعایت کرد تا جوجه ها در سلامت کامل رشد کنند و به سن بلوغ برسند. سالن مرغداری گوشتی باید از نظر سیستم کنترل دما، کیفیت هوا، سیستم نورپردازی، سیستم کنترل رطوبت و سایر تجهیزات، در وضعیت استاندارد قرار داشته باشد تا بتوان جوجه ها را به خوبی نگهداری کرد.

سالن مرغداری گوشتی

ویژگی های سالن مرغداری

در بالا گفتیم که تجهیزات و امکانات سالن مرغداری گوشتی بسیار مهم است و تمام نکات باید به خوبی رعایت شود تا سلامت و رشد جوجه مرغها به خوبی صورت بگیرد. موارد زیر، جزو مهم ترین ویژگی های سالن مرغداری گوشتی هستند:

  • سالن مرغداری گوشتی باید به اندازه کافی بزرگ باشد و طول و عرض و ارتفاع استانداردی داشته باشد.
  • سیستم دانخوری و آب خوری در سالن های پرورش مرغ گوشتی باید به خوبی تعبیه شود تا جوجه ها بتوانند به خوبی آب و دانه بخورند و رشد کنند.
  • در سالن مناسب برای نگهداری مرغهای گوشتی، باید تجهیزاتی مانند بخاری، کولر، ترموستات، هواکش و ورودی و خروجی هوا قرار داشته باشد تا هوای سالن به خوبی تهویه شود و در گردش باشد. دمای محیط هم باید متناسب با فصل تنظیم شود و در فصل تابستان و زمستان، در درجه استاندارد قرار داشته باشد.
  • دیوارها و سقف های سالن مرغداری گوشتی باید عایق باشد تا رطوبت به داخل محیط وارد نشود. همچنین باید سقف و دیوار محکم بوده و بدون شکاف باشد تا خطری پرندگان داخل سالن را تهدید نکند.
  • دیوارها و کف سالن مرغداری را باید به گونه ای پوشش داد تا ضدعفونی کردن و نظافت آن به راحتی انجام شود؛ مثلا می توان از سیمان یا آسفالت برای پوشش کف سالن استفاده کرد تا به راحتی تمیز شود.
  • در درون محیط سالن مرغداری گوشتی، باید از تجهیزات برقی و لامپهای مناسب استفاده کرد تا نور محیط به خوبی حفظ شود. سیم کشی داخل سالن هم باید به صورت کاملا حرفه ای و ایمن انجام شود تا خطراتی مانند برق گرفتگی و آتش سوزی پیش نیاید.

انواع سالن مرغداری

بعد از پایان جوجه کشی مرغ و خروج جوجه ها از دستگاه جوجه کشی عمل انتقال به سالن مرغداری صورت می گیرد. سالن های مرغداری به دو دسته سالن های باز و  سالن های بسته تقسیم می شوند. اکثر مرغداری های دنیا از نوع سالن باز می باشند و این سالن خود به دو نوع پنجره دار و پرده دار تقسیم میشوند.

سالن مرغداری پنجره دار

دارای پنجره هایی در دو دیوار جانبی هستند و از نور طبیعی خورشید برای روشنایی سالن مرغداری در ساعات روز استفاده می شود. تهویه به وسیله هواکش ها انجام می گیرد.

سالن های نگهداری مرغ پرده دار

برای مناطق گرمسیر و شرجی که به علت رطوبت زیاد هوا نمی توان از تبخیر آب برای خنک کردن سالن استفاده نمود، ایده ال می باشند. در سالن های پرده دار دو دیوار جانبی بین یک دوم تا دو سوم ارتفاع دیوار باز است و این سالن ها توسط کوران هوا خنک می شوند و باید در امتداد بادهای موسمی قرار داشته باشند. بر روی قسمت باز بایستی توری محکمی نصب گردد تا از خروج پرنده ها و از ورود حیوانات دیگر جلوگیری شود. در مواقع سرما یک پرده کلفت برزنتی یا پلاستیکی روی قسمت باز کشیده می شود.

سالن های بسته

سالن هایی هستند که در آنها شرایط محیطی تحت کنترل بوده و مطابق احتیاجات طیور فراهم می گردد. روشنایی به وسیله نور مصنوعی لامپ ها تامین می شود و برای خنک کردن طیور از خنک کننده های تبخیری استفاده می شود.

در این نوشته، شما با مهم ترین نکات برای راه اندازی و ساخت سالن مرغداری آشنا شدید. نکته ای که باید به خاطر بسپارید این است که عمر مفید سالن مرغداری، حداکثر 15 سال است و چندین سال بعد از ساخت سالن، باید آن را بازسازی و نوسازی کنید. امیدواریم با کمک مطالب این نوشته بتوانید سالن مرغداری خود را با بهترین و مناسب ترین امکانات بسازید و کار خود را در زمینه پرورش مرغ و کسب درآمد از این راه شروع کنید.

از اینکه تا انتهای این نوشته با ما همراه بودید از شما متشکریم.

نظرات کاربران

کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود

مشاوره رایگان