آموزش جوجه کشی فنچ

دسته : سایر پرندگان

فنچ یکی از پرندگان کوچک و دوست داشتنی است که دارای تنوع رنگی بسیار بالاست. فنچ ها از معروف ترین پرندگانی هستند که در قفس نگهداری می شوند. علاقه به این پرنده بسیاری از افراد را به فکر نگهداری و جوجه کشی فنچ ها انداخته است.

جوجه کشی این پرنده برای کسانی که به نگهداری و جوجه کشی طوطی سانان و پرندگان زینتی علاقه دارند، کار بسیار جذابی به حساب می آید. اما باید بدانید که جوجه کشی این پرنده آسان نخواهد بود و نیازمند تجربه و آگاهی از نکات جوجه کشی است.

شیوه های مختلفی برای جوجه کشی از این پرنده زیبا وجود دارد. اما تمامی این شیوه ها با ترفندهایی زیرکانه آسان خواهد شد. اگر تا به حال تجربه جوجه کشی از این پرنده را نداشته اید، این مقاله را از دست ندهید. با ما تا انتهای متن همراه باشید و با ترفندهای جوجه کشی فنچ آشنا شوید.

جوجه کشی فنچ همانند جوجه کشی دیگر پرندگان دارای نکات و ترفندهایی می باشد. در این مقاله ابتدا سه پارامتر مهم در جوجه کشی فنچ سپس نکاتی را در باره ی نگهداری جوجه فنچ ها مطالعه خواهید کرد. نکات مهم جوجه کشی فنچ عبارتند از: دما، رطوبت و دقت کردن در نچسیدن محتویات تخم نطفه دار فنچ به پوسته تخم. در ادامه درباره ی هر کدام از این سه عامل توضیح کامل داده ایم.

نکات کلی در مورد جوجه کشی فنچ

کسانی که قصد جوجه کشی از فنچ را دارند، باید کسب و کار خود را با حداقل 40 جفت پرنده مولد آغاز کنند. لازم است ذکر شود که جفت های مولد نباید رابطه خویشاوندی با یکدیگر داشته باشند. می پرسید چرا؟ زیرا در این صورت با کاهش زاد و ولد مواجه خواهید شد.

طول دوره جوجه کشی از فنچ تنها 14 روز است. 11 روز از این دوره به مرحله ستر مربوط می شود و 3 روز آن مربوط به مرحله هچر است. درنتیجه از روز دوازدهم دیگر نباید تخم ها را بچرخانید. نکات بسیاری در جوجه کشی اهمیت دارد که یکی از آن ها دماست.

دمای 37.5 و 37.2 درجه سانتی گراد به ترتیب دمای مناسبی برای ستر و هچر جوجه ها محسوب می شود. همچنین رطوبت مناسب برای جوجه کشی از این پرنده نیز بین 58 تا 63 درصد است.

نکات جوجه کشی فنچ

3 نکته مهم در جوجه کشی فنچ

جوجه کشی فنچ در خانه

در صورتی که فنچ ها را در خانه نگهداری می کنید و قصد جوجه کشی از آن ها را دارید، ابتدا باید محیطی آرام برای جفت گیری فنچ ها فراهم کنید. پس از آن شاهد تخم گذاری فنچ ها خواهید بود. این پرنده در هر دوره از تخم گذاری بین 3 الی 12 تخم خواهند گذاشت.

جالب است بدانید که فنچ مادر با رسیدن تعداد تخم ها به میزان دلخواه خود تخم گذاری را متوقف می کنند. بنابراین اگر قصد دارید که تخم های زیادی از فنچ های خود بگیرید، باید این پرنده را وادار به تخم گذاری کنید. اما چگونه ؟

تنها کافی است که پس از تخم گذاری، تخم ها را از لانه جمع آوری کنید. سپس باید مواد غذایی کامل، مقوی و کلسیم دار در اختیار فنچ ها قرار دهید. به این ترتیب فنچ های خود را برای جفت گیری های بعدی و تخم گذاری های پی در پی آماده کرده اید.

زمانی که تخم ها را جمع می کنید، آن ها را در جایی خشک و خنک نگهداری کنید. سپس تمامی تخم ها را به طور همزمان در لانه فنچ قرار دهید که روی آن ها بخوابد.

جوجه کشی فنچ در خانه

آموزش تکثیر و جوجه کشی فنچ ها در منزل

جوجه کشی فنچ با دستگاه جوجه کشی

بسیاری از افراد به دنبال جوجه کشی مصنوعی می روند. در این روش از دستگاه های جوجه کشی استفاده می شود. این دستگاه ها در دو نوع خانگی و صنعتی در بازار وجود دارند. تفاوت بین این دو نوع دستگاه در میزان ظرفیت آن هاست.

جوجه کشی فنچ با دستگاه جوجه کشی

آموزش جوجه کشی فنچ با دستگاه جوجه کشی خانگی

معمولا دستگاه جوجه کشی خانگی کمتر از 150 عدد تخم ظرفیت دارند. این در حالی است که ظرفیت دستگاه های جوجه کشی صنعتی بیش از 150 عدد تخم است. بنابراین با توجه به فضایی که در اختیار دارید و میزان بودجه خود باید دستگاه مورد نظر را تهیه کنید.

دمای جوجه کشی فنچ

اولین و مهم ترین پارامتر در جوجه کشی فنچ ، تامین دمای مناسب است. جنین تنها در محدوده درجه حرارتی محدودی رشد می کند. رشد جنین در درجه حرارت بالاتر این محدوده، سریع تر و در درجه حرارت های پایین تر این محدوده ، آهسته تر است. درجه حرارت خارج از محدوده ( حتی تنها یک درجه سانتی گراد ) به مرگ جنین منجر می شود.

اگر دمای دستگاه جوجه کشی کمی بالا بوده و جنین با سرعت بیش از حد رشد کند، احتمالا برای خروج از تخم بسیار ضعیف خواهد بود و حتی در صورت تفریخ نیز به احتمال زیاد خواهد مرد زیرا رشد سریع جنین، آن را به بروز ناهنجاری فیزیکی مستعد می کند و ضمنا محتویات کیسه زرده نیز به طور کامل به داخل شکم جوجه منتقل نمی شود. ( در شرایط عادی باقی مانده کیسه زرده قبل از تفریخ تخم به داخل بدن جنین کشیده می شود و به عنوان منبع انرژی و مواد مغذی برای ساعات و حتی تا روز اول و شاید دوم زندگی ایفای نقش می کند ).

از طرف دیگر اگر دمای دستگاه جوجه کشی پایین باشد ، جنین بیش از حد به آرامی رشد می کند و این موضوع سبب تاخیر در تفریخ تخم و همچنین ظاهر فیزیکی غیر طبیعی جوجه فنچ می شود .
بنابراین جنین باید فقط در درجه حرارت مناسب رشد یابد تا از قدرت بقاء خوبی برخوردار گردد .

جوجه کشی فنچ با دستگاه جوجه کشی داتیکس 5

رطوبت جوجه کشی فنچ

تامین رطوبت مناسب ( به ویژه در ثلث اول دوره جوجه کشی فنچ ) بسیار مهم است. رطوبت نسبی بین 50 تا 60 درصد برای محل استقرار تخم های فنچ مناسب است. کمبود بیش از حد رطوبت سبب خشکی جنین می شود که به نارسایی کلیه و توقف رشد، منتهی خواهد شد. به همین ترتیب اگر رطوبت ماشین جوجه کشی بیش از حد بالا باشد، کیسه هوایی موجود در انتهای پهن تخم فنچ کوچک خواهد بود که در صورت کوچکی بیش از حد به مرگ جنین در اواخر دوره جوجه کشی فنچ منجر می شود. اگر هم جوجه از تخم خارج شود ممکن است دچار مشکل پیدا بودن کیسه زرده و ناهنجاری های فیزیکی دیگر باشد. پیدا بودن کیسه زرده در جوجه تازه متولد شده، مشکل زا است و مستعد ابتلا به عفونت است .

تخم مناسب جوجه کشی فنچ

نکاتی در مورد جوجه کشی فنچ با دستگاه

توجه داشته باشید که دستگاه را باید در دمای اتاق قرار دهید. بنابراین دمای بسیار بالا یا پایین در عملکرد دستگاه اختلال ایجاد می کند. برای جوجه کشی با دستگاه ابتدا باید دستگاه جوجه کشی را به مدت 24 ساعت روشن نگه دارید. این عمل به منظور امتحان کردن دستگاه انجام می شود.

سپس تخم ها را در دستگاه قرار بدهید. درنهایت دما و رطوبت دستگاه را با توجه به شرایط جوجه کشی فنچ تنظیم کنید. تنها نکته ای که در این روش جوجه کشی اهمیت دارد، چرخاندن تخم هاست. توصیه می کنیم که در دوران ستر تخم ها را چند روز یک بار بچرخانید.

به این ترتیب از چسبیدن نطفه به دیواره تخم ها جلوگیری می شود. فراموش نکنید که در دوران هچر باید چرخش تخم ها متوقف شود. در پایان دوره هچر جوجه ها از تخم بیرون می آیند.

در صورتی که جوجه کشی فنچ با دستگاه را انتخاب کرده اید، باید بدانید که وظیفه تغذیه جوجه ها به عهده شما خواهد بود. زیرا با جدا کردن تخم ها از فنچ مادر دیگر جوجه ها توسط فنچ تخم گذار پذیرفته نمی شوند. جوجه ها به مدت 12 ساعت پس از بیرون آمدن از تخم نیاز به غذا نخواهند داشت. اما پس از آن باید جوجه فنچ ها را با مواد غذایی مقوی تقویت کنید.

تغذیه جوجه فنچ ها

غذای جوجه فنچ ها در جوجه کشی فنچ با دستگاه

آموزش ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی

 اگر برای جوجه کشی فنچ با دستگاه به فکر ساخت دستگاه در منزل هستید در ابتدا باید بگوییم از آنجایی که ساخت دستگاه جوجه کشی در منزل به دلیل تجربه کافی نداشتن ریسک بالایی دارد، پیشنهاد می کنیم برای جوجه کشی فنچ با توجه به ارزش بالای تخم فنچ از ساخت دستگاه در منزل اجتناب کنید و از یک شرکت معتبر دستگاه با کیفیت با ساخت مهندسی تهیه کنید. البته برای کسب اطلاعات می توانید به صفحه آموزش ساخت دستگاه جوجه کشی مراجعه کنید.

جلوگیری از چسبیدن محتویات تخم فنچ به پوسته در زمان جوجه کشی

عامل مهم سوم در جوجه کشی فنچ، جلوگیری از چسبیدن محتویات تخم پرنده به داخل پوسته آن است. در طی مدت جوجه کشی طبیعی ، پرندگان پدر و مادر به طور متوسط هر 35 دقیقه یک بار تخم ها را می گردانند و برای جوجه کشی مصنوعی در دستگاه جوجه کشی نیز این عمل به شکل صحیح و روزانه 5 تا 8 بار انجام شود. نچرخاندن کافی تخم ها به مرگ جنین منجر می شود.

جوجه کشی فنچ به صورت طبیعی

برخی از افراد طرفدار روش های طبیعی هستند. از این رو تمایل به جوجه کشی به صورت طبیعی دارند. در واقع در این روش، جوجه کشی توسط خود فنچ ها انجام می شود. لازم است ذکر شود که در این روش امکان خورده شدن تخم ها، شکسته شدن آن ها یا حتی جوجه نشدن تخم ها وجود دارد.

از سویی دیگر دما و رطوبت به طور دقیق قابل کنترل نخواهند بود. بنابراین جوجه کشی به صورت طبیعی در مقایسه با جوجه کشی فنچ با دستگاه راندمان بسیار پایینی خواهد داشت.

اگر جوجه کشی به صورت طبیعی را انتخاب کرده اید، باید تغذیه جوجه ها را به فنچ مادر بسپارید. اما وظیفه شما چیست؟ از آن جایی که احتمال مرگ جوجه ها در اثر سرما یا بیماری وجود دارد، باید شرایطی ایده آل برای آن ها فراهم کنید. در نتیجه باید دمای محیط را بر اساس نیاز جوجه ها و فنچ مادر تغییر بدهید.

جوجه کشی طبیعی فنچ

آموزش جوجه کشی فنچ به صورت طبیعی

غذای فنچ ها در زمان جوجه کشی

تغذیه یکی از مهم ترین عوامل در پرورش و جوجه کشی فنچ هاست. بسیاری از پرورش دهندگان آب و دانه را برای رشد و سلامتی فنچ ها کافی می دانند. این در حالی است که باید به مواد غذایی مورد نیاز بدن فنچ ها توجه کرد.

در غیر این صورت نه تنها فنچ های نر و ماده در دوران جوج کشی ضعیف می شوند، بلکه تعداد تخم های بی نطفه نیز افزایش پیدا می کند. به این ترتیب قصد داریم برخی از بهترین مواد غذایی را که برای دوران جوجه کشی این پرنده مناسب است، ذکر کنیم. برای کسب اطلاعات دقیق تر و بیشتر در این مورد هم پیشنهاد می کنیم مقاله غذای فنچ را مطالعه کنید.

غذای فنچ

غذای فنچ در زمان جوجه کشی

کف دریا و پوسته تخم مرغ آبپز شده

این دو ماده غذایی بهترین گزینه ها جهت تامین کلسیم محسوب می شوند. همچنین در تشکیل پوسته تخم فنچ در دوران جوجه کشی این پرنده نیز نقش بسزایی دارند.

مولتی ویتامین ها

قبل از دوران جوجه کشی فنچ ها نیز باید پرنده های خود را تقویت کنید. به این منظور باید به فنچ ها مولتی ویتامین بدهید. مولتی ویتامین ها برخی از املاح مورد نیاز بدن فنچ را تامین می کنند. تنها کافی است که یک بار در هفته پنج قطره از این ماده را در آبخوری پرنده ها بریزید.

تولد جوجه فنچ ها پس از پایان دوره جوجه کشی

پس از حدود دو هفته مراقبت و خوابیدن والدین بر روی تخم ها (در صورت طبیعی)، تخم های سالم و بارور تفریخ شده و جوجه ها از تخم خارج می شوند. این جوجه ها از نظر تغذیه و سایر رسیدگی ها کاملا به والدین وابسته اند.

فنچ های مولد جوجه کشی فنچ

نگهداری جوجه فنچ ها در لانه

جوجه های تازه متولد شده کاملا کوچک و ناتوان بوده و چیزی شبیه زنبور هستند. هیچ شباهتی به والدین نداشته و فقط تعدادی پوش پر کرک مانند، روی سر و کمر آن ها وجود دارد. باید توسط والدین شان تغذیه شده و بدن شان گرم نگه داشته شود. برای یک یا دو روز اول پس از خروج از تخم، جوجه جوان مواد غذایی موجود در کیسه زرده باقی مانده از دوران جنینی را جذب می کند و نیازی به تغدیه ندارند. جوجه ها در هفته اول باید مرتبا گرم شوند ولی با رشد پرهای جوجه ها به تدریج نیار آن ها به گرم کردن، کمتر می شود و فقط شب ها نیاز به گرم کردن دارند. چشم جوجه ها معمولا تا 6 روزگی بسته است و پردارشدن آن ها بسته به گونه فنچ تا سن 14 تا 20 روزگی صورت می گیرد.

غذای مورد نیاز جوجه فنچ ها

فنچ های نر و ماده، غذا و آب را خورده و در چینه دان خود ذخیره می کنند. سپس به سراغ جوجه های شان رفته و غذا را از چینه دان و معده شان به دهان باز گردانده و از طریق منقارشان به حلق جوجه های شان منتقل کرده و با میل و اشتیاق جوجه ها را نغذیه می کنند. این مواد غذایی باید دارای نسبت صحیح هر یک از مواد غذایی مورد نیاز باشند تا جوجه فنچ ها بهترین رشد و حداکثر توانایی را داشته باشند.

در چینه دان پرنده والد، مواد غذایی به صورت لایه لایه قرار می گیرد به طوری که لایه های بالاتر دارای آب بیشتر و لایه های پایینی، آب کمتری دارند. رفتار تغذیه ای پرنده های والد به این شکل است که ابتدا جوجه های جوان تر را با غذای آبکی تر لایه های بالاتر چینه دان و سپس جوجه های قدیمی تر را با غذای کم آب تر دخیره شده در لایه های پایین تر چینه دان تغذیه می کنند.

بنابراین جوجه های جوان نسبت به مسن تر ها آب بیشتری دریافت می کنند. جوجه ها با منقار باز و صدای جیرجیر و بارفتارهای ملتمسانه و درخواستگرانه خود، والدین شان را برای ارائه غذا تحریک می کنند.

غذا خواستن جوجه فنچ ها در دوران نگهداری جوجه فنچ

سوالات متداول

چگونه فنچ را جفت کنیم؟

برای جفت کردن فنچ ها و شروع جوجه کشی باید ابتدا از نر و ماده بودن پرنده ها و رسیدن آن ها به سن بلوغ مطمئن شوید. بعد از این مراحل باید تغذیه مناسب در اختیار پرنده ها قرار دهید و فنچ ها را در محیطی آرام نگهدارید. سپس کمی باید صبر کنید تا فنچ ها جفت گیری کنند.

اگر از قفس پرون برای فنچ ها استفاده کنید می توانید حدود 3 جفت فنچ را در یک قفس پرورش دهید.

نظرات کاربران

کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود

8 اسفند 1403

سلام
ببخشید‌من‌یک‌جفت‌فنچ‌دارم
نره‌میره‌داخل‌لانه‌ردستکاری‌میکنه
ماده‌شب‌ها‌میره‌داخل‌لانه‌
چه‌وقتی‌‌تخم‌گذاری‌میکنن

    12 اسفند 1403

    سلام دوست عزیز
    معمولا فنچ ها قبل از جفت گیری و تخمگذاری اول لانه را درست میکنند. در هفته 2 تا 3 بار تخم مرغ آبپز رنده شده براشون در نظر بگیرید.

29 بهمن 1403

سلام فنچ های من چهار تا تخم گذاشتن ولی الان تقریبا بعد ۱۰ یا ۹ روز تخم ها داخلشان خون نشده پرنده هم روی تخم میخابه میخاستم ببینم جوجه میشن یا تخم هارو بردارم؟

    2 اسفند 1403

    سلام دوست عزیز
    تخم های فنچ شما فاقد نطفه هستند. تخم ها را بردارید و کمی پرنده ها را با مولتی ویتامین و تخم مرغ آبپز سه بار در هفته تقویت کنید.

25 دی 1403

سلام, شما فرمودید یه جفت حداکثر 12 تخم میگذاره,من میتونم تا تخم 11 اونا رو تو یخچال نگه داری کنم و بعد تخم آخر اونا رو به لونه برگردونم,آیا در حالت طبیعی جفت ها میتونن 12 جوجه رو بزرگ کنن؟ممنون

    30 دی 1403

    سلام دوست عزیز
    اگر منظور شما فنچ یا مرغ عشق است 12 عدد تخم خیلی زیاد است و نمیشود داخل یخچال تخم ها را نگهداری کنید.

21 دی 1403

سلام خسته نباشید.. من یک جفت فنچ دارم بعد چند وقت که مولتی ویتامین دادم بهشون. 5تا تخم گذاشتن. امروز یکدونه اش جوجه شده.. اول اینکه از کجا بفهمم ماده بهش غذا میده یا نه… و اینکه اگر ماده و نر دوتایی شون تو لونه بخوابن آیا جوجه خفه نمیشه.. همش میترسم جاشون کوچیک جوجه آسیب ببینه..

    1 بهمن 1403

    سلام دوست عزیز
    شما شرایط مناسب از نظر غذا و فضای تخمگذاری استاندارد را ایجاد کنید بقیه را خود پرنده ها انجام می دهند. فقط در ابتدا از غذاهای پرکالری استفاده نکنید که دوباره سریع پرنده ها جفت گیری و تخمگذاری کنند.

2 دی 1403

باسلام خسته نباشید
یک جفت فنچ جوان که بار اولشون بود تخم گذاشتن 5 عدد بعد از 12 روز تخم ها شکسته و نوک زدن امروز 18 روز شده تخم ها جوجه نشدن و 1 تخم دیگه گذاشتن.
آیا تخم ها رو از لانه خارج کنم یا بازم صبر کنم؟

    19 دی 1403

    سلام دوست عزیز
    بله خارج کنید پرنده شما اصطلاحا مست شده و جفتگیری کرده و روی تخم های قبلی نخوابیده و خراب شده اند. در زمان تخمگذاری پرنده ها غذاهای پرکالری به پرنده ندهید.

27 آذر 1403

سلام
من یه جفت فنچ دارم که بعد از تخم گذاری 2تا از جوجه ها از تخم دراومدن و پدر و مادر هم مرتب بهشون دارن غذا میدن
الان 24 روزشون هست و حالشون خوبه و میان بیرون لونه و از پدر و مادر هم داخل و بیرون لونه دارن تغذیه میشن ولی هنوز خودشون دانه نمیخورن
امروز متوجه شدم که مادر دوباره تخم گذاشته و ممکن هست بازم بزاره (چون مرتب جفت گیری میکنن)
سوالم این هست که با توجه به اینکه مادر تخم گذاشته و بیشتر اوقات میره روی تخم میخوابه، به بچه ها دیگه غذا نمیدن؟ بچه ها چیجوری باید تغذیه بشن؟ بچه ها بعضی وقتا میرن تو لونه ولی مادر یا پدر دعواشون میکنه و میندازتشون بیرون لونه
من نگران این هستم بچه ها چون هنوز دانه خور نشدن دیگه بهشون غذا ندن و از دست برن
الان خیلی سرحال و خوبن
ممنون میشم راهنماییم کنین

    4 بهمن 1403

    سلام دوست عزیز
    معمولا از سن 24 روز به بعد جوجه فنچ ها کم کم شروع به خوردن دان می کنند. ولی برای این سری وقتی جوجه ها از تخم درآمدن از دان پر کالری زیاد استفاده نکنید چون فنچ های مولد مجددا جفت گیری می کنند و به جوجه های قبلی دان نمیدهند. برای جلوگیری از این کار از مقدار کمی برگه کاهو استفاده کنید.

19 شهریور 1403

سلام ؛ ببخشید میخواستم بدونم فنج ها پس از چند روزگی میتوانند خودشان دانه بخورند؟

    30 دی 1403

    سلام دوست عزیز
    حدود 25 روز تا یکماهگی به بعد که میشود زمانی که از لانه خارج میشوند و به کف قفس میان و بعد میتونن پرواز کنند و روی ظرف غذا بشیند.

18 مرداد 1403

باسلام
خواستم بدونم تخم‌های فنج چندروز بعد از هم جوجه میشوند فاصله اولین جوجه با جوجه های بعد چند روز هستش

    2 بهمن 1403

    سلام دوست عزیز
    بستگی به تعداد تخمگذاری و زمان خوابیدن پرنده روی تخم ها دارد ولی حداکثر 3 روز است.

23 مرداد 1401

باسلام و احترام
جوجه فنچ ۲۵ روزه از لانه بیرون آمده و کف قفس نشسته است و توانایی برگشت به لانه را ندارد
آیا باید خودم آن را در لانه اش بگذارم؟

    25 مرداد 1401

    سلام دوست عزیز
    نه نیازی نیست اگر پدر مادرشون غذا بدن در همون کف قفس هم این کار را انجام میدن

30 اردیبهشت 1397

سلام ، خسته نباشید ، من به تازگی در امر تولید و تکثیر فنچ شروع به سرمایه گذاری کرده ام، اطلاعات شما بسیار برایم مفید میباشد ولی اطلاعاتی راجع به واکسیناسیون و یا تقویت پرنده میخواستم اگر برایم ارسال بفرمایید ممنون میشوم .

    6 بهمن 1399

    سلام دوست عزیز
    برای واکسیناسیون فنچ ها میتوانید از واکسن B1 حدود هر سه ماه به پرنده ها اسپری کنید.
    برای تقویت پرنده ها از مولتی ویتامین و ویتامین AD3E هر سه تا چهار روز یکبار در ظرف آب فنچ ها بریزید.

23 بهمن 1396

سلام.ببخشید من میخاهم یک اتاق ۱۰ متری درست کنم برای پرورش فنچ.میخواستم بدونم آیا فنچ ها رامیتونم به صورت گله ای ول کنم.در اتاق یا باید برای هرجفت قفس تهویه کنم.ممنون.اگر جواب مرا بدهید.

    21 دی 1399

    سلام دوست عزیز
    بله پرورش و تکثیر فنچ به صورت گله ای امکان پذیر است.