آموزش پرورش و نگهداری قناری
جهت انتقال و نگهداری قناری در خانه میتوان او را در یک جعبه قرار داد. قفس قناری و تمام لوازم آن را پیشاپیش آماده نمایید تا قناری مدت زمان کوتاه تری در جعبه بماند. در طول مدت انتقال، پرنده را گرم نگه دارید. این سفر برای پرنده به حد کافی هیجان آور است، بنابراین از هرگونه ضربه اضافی یا عملی که باعث ناراحتی او شود ممانعت کنید. انتقال پرنده در روزهای سرد، دارای وزش باد و یا مرطوب، احتمال بروز بیماری را در او افزایش می دهد.
شاید مایل باشید در همان روز برای اطمینان از سلامتی پرنده او را به دامپزشک نشان دهید. در این صورت بهتر است از قبل با فروشنده توافق نمایید تا در صورتی که دامپزشک سلامتی پرنده را تایید نکند، حاضر به تعویض آن شود.
برای نگهداری قناری بهتر است تا با علائم بیماری پرنده آشنا شوید:
اگر پرنده سالم نیست و بیمار به نظر می رسد یا این که هرگونه حالت غیر عادی در او وجود دارد بی درنگ با فروشنده تماس بگیرید، چون هرچه بیشتر تامل کنید مسئولیت کمتری تقبل خواهد کرد. اگر قصد استرداد یا تعویض آن را دارید سریعاً اقدام کنید.
در صورتی که پرنده شما برای مدت طولانی بدون تحرک به نظر رسید، نترسید. او ممکن است چند روز اول غذای کافی نخورد که این یک عکس العمل طبیعی برای هر پرندهای است که به محیطی ناآشنا منتقل می شود. پرنده به زودی آرامش پیدا خواهد کرد و در اطراف قفس حرکت کرده و با اشتها غذا خواهد خورد.
گاهی اوقات علائم بیماری در پرنده ناشی از ناآشنایی او به روابط با انسان هاست و بیماری خاصی وجود ندارد. مثلاً زمانی که به یک پرنده اهلی نشده از نزدیک نگاه میکنید ممکن است از ترس بدنش شروع به لرزیدن کند. بدین جهت همواره باید آرام و آهسته به قفس نزدیک شوید و اجازه دهید تا پرنده به تدریج به شما عادت نماید.
زمان مناسب برای انتقال قناری به خانه و نگهداری آن
در صورت امکان پرنده را در اوایل روز به خانه بیاورید تا پیش از تاریک شدن هوا زمان کافی برای سازگاری با محیط جدیدش را داشته باشد. همچنین این فرصت را به شما می دهد که پرنده را پس از این که زمان کافی برای تطبیق با محیط و قفس قناری داشته و اضطراب ناشی از جابجایی نیز در او از بین رفته، دوباره مورد آزمایش قرار دهید.
نکات مهم هنگام گرفتن قناری در دست
اگر تجربه نداشته باشید، ممکن است در گرفتن پرنده مردد باشید، ولی باید بدانید که گاز گرفتن قناری ها دردناک و ناراحت کننده نیست، بنابراین هیچ جای نگرانی وجود ندارد. به یاد داشته باشید که پرنده، بیشتر از شما می ترسد. در جعبه را باز کرده و آن را مقابله در قفس قرار دهید. قناری باید از جعبه به قفس برود. اگر حرکت نکرد، از یک شاخه چوب کمک بگیرید، ولی به آرامی از آن برای راندن پرنده استفاده کنید.
هیچ گاه پرنده را از ناحیه گلویش نگیرید و همیشه سعی کنید که تمام وزن بدن او را در دست نگه دارید. اگر پرنده را از ناحیه دمش بگیرید به جای پرنده، فقط پرهایش در دستتان می ماند! برای گرفتن قناری باید هنگامی که بال ها در حالت استراحت می باشند، کف دستتان را به پشت حیوان گذاشته و با انگشتانتان دور بدن و پرهایش را احاطه کنید. اگر تصادفاً پرنده از دست شما در رفت و پرواز کرد، به راحتی با یک تور، یک دستمال و یا یک تکه پارچه می توانید او را بگیرید. مراقب باشید که او را محکم نپیچید و فشار ندهید زیرا در این صورت موجب شکستگی استخوان ها و یا خفگیش خواهید شد.
چند روز اول سعی نکنید پرنده را در دست بگیرید، فقط با او به آرامی صحبت کنید و در ضمن مزاحمش نشوید و بدانید که هرگونه حرکت یا صدای ناگهانی موجب وحشت او می شود و در پاسخ به آن ممکن است آرام در یک جا بنشیند و یا با بی قراری، دم و سرش را تکان دهد.
نگهداری قناری و ارتباط گرفتن با قناری در خانه
پرنده شما در مغازه به ارتباط گروهی با پرنده های دیگر عادت داشته و هنگامی که او را به خانه می آورید، تنها می ماند.
برای رهایی یک جفت قناری از تنهایی دو راه پیشنهاد می شود:
- جوجه کشی طبیعی یا جوجه کشی مصنوعی با استفاده از دستگاه جوجه کشی و تولید جوجه قناری
- ارتباط گرفتن خودتان با پرنده و توجه کردن به قناری ها
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تولید مثل و تکثیر قناری ها پیشنهاد می کنیم مقاله جوجه کشی قناری را مطالعه فرمایید.
این شما هستید که باید تشخیص دهید چه زمانی پرنده نیاز به توجه بیشتر دارد و آماده برقرار نمودن ارتباط بیشتر با شما می باشد و در نهایت می توانید او را در دست بگیرید. اگر قصد دارید قناریتان را تربیت کنید باید توجه داشته باشید که هر قناری به زمان خاص خود نیاز دارد. از این رو فرصت کافی در اختیار او قرار دهید . پرنده را در مدت کوتاه به انجام کار دلخواه خود مجبور نکنید و به او اجازه دهید تا بتدریج پیشرفت کند.
ترفندهای پرورش و نگهداری قناری
قناری پرنده ای زینتی و آواز خوان دارای سیستم بدنی قوی و مقاوم که می تواند برای شما بهترین گزینه کسب و کار و پرورش باشد یا حتی به عنوان پرنده زینتی آرامش را برای خانه هایتان به ارمغان بیاورد .
در علوم زیست شناسی ، بر پایه طبقه بندی های موجود قناری وحشی جزایر قناری را به دسته ی گنجشک ها (passeros) و خانواده بزرگ فنچ ها (fringilidae) در دسته سبک بالان تعلق دارد و تمام خصوصیات پرندگان سبک بال را دارا است .
تاریخچه پرورش قناری
قناری آتلانتیک یا قناری وحشی ( در زبان لاتین سرنیوس کانارینوس ) ( sernus canaries )
یک پرنده آواز خوان بومی جزایر قناری ، جزایر مادیرا ( madeira )و جزیره آزور ( azores )که جز خاک پرتغال هست میباشد .
قناری در این جزایر تا ارتفاع 1700 متری یافت می شود .
( جزایر قناری : مجمع الجزایری است مرکب از هفت جزیره که در اقیانوس اطلس نزدیک به ساحل مراکش است و این جزیره یکی از هفده منطقه خود مختار اسپانیا ست . )
کشور هایی نظیر اسپانیا ، انگلستان ، آلمان ، و ایتالیا از نخستین کشور هایی بودند که در راه جوجه کشی ، تکثیر و آمیختن آن با پرندگان دیگر و تولید قناری هایی با رنگ ها و تیپ بندی خاص و متنوع گام های چشم گیری برداشتند .
در اواخر قرن پانزدهم میلادی ، اسپانیایی ها قناری را به عنوان یک پرنده زینتی به اروپا آوردند و از آنجا به سایر قاره ها راه یافت . در این قرن جزیره ها به اشغال اسپانیایی ها درآمدند ، و هنگام برگشت به اسپانیا این پرنده خوش صدا را به همسران و بستگان خود پیشکش و هدیه می دادند .
انواع قناری
قناری ، به دو صورت وحشی و اهلی یافت می شود . قناری وحشی ، اغلب سبز و زرد است با خطوطی در رگه های مایل به قهوه ای که در پشتش نقش بسته است ؛ اما در اسارت در رنگ های مختلف و گوناگون تکثیر شد .
در سال 1899 توسط پرورش دهنده ای به نام هلدر ، قناری طوسی تولید گشت .او توانست با تکثیر های متوالی از یک نسل و تغییر زمینه زرد قناری سبز ، از رنگ زرد به سفید ، قناری هایی آبی و خاکستری تولید نماید و از ترکیب این قناری های آبی خاکستری با قناری سبز ، قناری طوسی خوش رنگ پدید آورد .
طول این پرنده 5/12 سانتی متر و فاصله نوک بال ها 20 تا 23 سانتی متر و وزن آن 15 تا 20 گرم است .
تقویت قناری در زمان نگهداری
گاهی ممکن است مرغ ماده با نر دعوا کند ؛ برای راحتی و جلوگیری از این اتفاق می توانید ، هنگام جفت گیری دو پرنده را با یک دیوار سیمی از هم جداکنید و وقتی که دو پرنده به یکدیگر عادت کردند و از میان آن دیوار شروع به عشق بازی کردند آن دیوار سیمی را بردارید .
برای قوی شدن بال و جثه پرنده آن ها را در یک اتاق با در و پنجره بسته رها میکنند که این کار منجر به شکسته شدن دم و بال قناری می شود ؛ به این منظور بهترین راه حل که پیش روی شماست دون های چربی سوز است . دانه کتان را تفت دهید تا چربی دون گرفته شود ؛ زمانی که شما دانه ها را تفت می دهید قناری کمتر می خورد ، در نهایت چربی قناری از بین می رود . همچنین برای این منظور می شود از دانه هایی مثل منداب و تخم ترب استفاده کرد .
ویژگی های قفس نگهداری قناری
قفس قناری ها باید فضای بزرگی داشته باشد ضمن حرکت و جنب و جوش کافی ، پرهایش نیز آسیب نبیند . قفس را فقط به دلیل ظاهر زیبا و ویژگی تزئینی انتخاب نکنید شاید برای پرنده کوچک باشد .
قفس باید حداقل طولی معادل 40 سانتی متر داشته باشد و اگر قفس را برای دو پرنده می خواهید باید 50 سانتی متر طول داشته باشد هم چنین بهتر است مستطیل و مربع باشد تا دایره ای شکل ؛ زیرا قفس دایره ای و گرد فضایی تنگ و کوچک دارد . اگر به پاکیزگی قفس پرنده اهمیت می دهید باید این را نیز بدانید که قفس فلزی مخفی شدن میکروب ها و چربی ها را بر خلاف قفس چوبی ممکن نمیسازد و راحت تر تمیز می شود .
یکی از کارهای مشکل در پرورش قناری داخل و خارج کردن پرنده از قفس است . بدین جهت در قفس قناری باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا شخص بتواند پرنده را درحالی که در میان دست خود گرفته است ، به راحتی و بدون برخورد دست با قفس از آن خارج نماید . بهترین نوع قفس به شکلی است که دارای لولا بوده و به طرف خارج باز می شود . ولی انواع دیگری نیز وجود دارد که به صورت کشویی به سمت بالا باز می گردد ، که باید مراقب این دسته در ها باشید ؛ زیرا به طور ناگهانی بسته می شوند و میتوانند برای قناری به مانند تیغ گیوتین عمل کنند . برای جلوگیری از احتمال وقوع چنین حالتی می توان از یک قلاب یا گیره لباس استفاده کرد ، و در را با نگه داشت . حتی برخی قفس ها دارای بیش از یک در ، با اندازه های مختلف می باشند و یا سقف آن ها به کنار می رود تا قناری بتواند هر موقع که مایل باشد داخل یا خارج شود .
قناری با قرار دادن وسایل اضافی گیج و سر در گم نکنید این گونه وسایل قفس رل در هم ریخته می کنند و مزاحم حرکت و آواز خواندن پرنده میشوند .
به عنوان چوب زیر پای قناری ، می توان از 2 یا 3 عدد شاخه درخت ، در درون قفس استفاده کرد .جهت ورزش دادن پاها و پنجه های قناری بهتر است چوب های دارای قطر های مختلف بین 1 تا 2 سانتی متر استفاده شود .هیچ گاه آن ها را بالای ظروف غذا و آب قرار ندهید و بهتر است به قدر کافی از هم دور باشند تا پرنده مجبور شود ، بین آن ها پرواز کند . باید نیز مراقب باشید که چوب ها به قدر لازم از دیوار های قفس دور باشند تا پرهای دم آسیب نبیند .
کف قفس را با حوله کاغذی یا پلاستیک بپوشانید روزنامه برای این کار مناسب نیست ، چرا که جوهر مطالب چاپ شده روی آن به بدن قناری مالیده می شود و باعث کثیف شدن او می گردد و حتی در برخی موارد موجب مسمومیت پرنده با سرب می شود . هر هفته قفس شسته و کاملا خشک کنید و هر چند وقت یک بار میله های قفس را پاکیزه نمایید . این کار را میتوانید به وسیله کاغذ سنباده نرم ، برس معمولی و یا برس مقعری که مخصوص پاک کردن چوب ها می باشد تمیز کنید .
محل قرارگیری قفس در منزل خود نکته بسیار مهمی است . قفس را سطح دید یعنی در ارتفاع 2 متر بالاتر از سطح زمین نصب کنید . اگر قفس را خیلی پایین نصب کنید موجب ترس و وحشت قناری می شود ؛ زیرا در طبیعت ، خطر یا به عبارتی دیگر پرنده شکاری همواره از بالای سر ، قناری را تهدید می کند .
روزانه چند ساعتی قفس را در معرض نور خورشید قرار دهید اما مواظب باشید پرنده آفتاب زده نشود .
قناری سالم چه خصوصیاتی دارد؟
برای پرورش قناری و هم چنین خرید آن بهتر است از افراد خبره و معتبر مشاور بگیرید ؛ و از آن ها بخواهید که شما را در این امر راهنمایی کنند . قناری سالم خصوصیات و ویژگی های زیر را دارد :
جست و خیز ، چشمان پر فروغ و حرکاتی توام با نشاط ، پرهای تمیز بدون ریش ریش فلس های پنجه و ساق پا و پاهایی عاری از قارچ و … ، ناخن ها و انگشتان پرنده نباید کج باشد ، بال ها آویزان و شل نباشد . در یک قناری سالم و جوان بال ها به طور محسوسی از روی دم به هم مماس هستند . ضروریست که از هر طرف قفس ، به آرامی و به وسیله دست به پرنده اشاره کنید ؛ بایستی هر بار به طور واضح به اشارات شما واکنش نشان دهد این بدان خاطر است که پرنده ممکن است از یک چشم نابینا باشد . اگر قناری ماده چشم هایش به طور محسوسی کوچک و کم فروغ بود مساوی است با بیماری کبدی که برای جوجه کشی مناسب نیست .
نکات مهم در تغذیه پرندگان قفسی
در زمان جوجه کشی غذای تخم مرغی به قناری بدهید ؛ دستورالعمل این غذای ساده عبارت است از : نصف هویج ، 1 عدد تخم مرغ ، بیسکویت مادر سبوس دار 2 عدد .
موقع جفت گیری هویج و تخم مرغ یا غذای تخم مرغی ، دون مخلوط و کم کاهو و کلم به پرنده میدهند ؛ دون مخلوط شامل : تخم کاسنی ، شاهدانه ، کنجد ، شلغم ، خرفه ، برزک و کلم است . بهتر است دانه ها را از دانه فروشی ها تهیه فرمایید ؛ زیرا در برخی فروشگاه ها دانه های آغشته به سموم نباتی را که صرفا برای بذر افشانی هستند می فروشند .
در تغذیه پرندگان قفسی رعایت چند نکته از اهمیت ویژه ای برخوردار است : 1- غذا باید تازه و طبیعی باشد 2- غذا باید متنوع باشد 3- غذا باید پاکیزه باشد 4- غذا باید طوری انتخاب شود که ضامن تندرستی پرنده باشد سبزیجات و میوه ها را قبل از مصرف خوب شست و شو کنید . هیچ گاه سبزیجات را به مقدار زیاد در دسترس پرنده قرار ندهید ؛ و قبل از این که پلاسیده و ترشیده شود باید آن را دور ریخت . میوه های تازه و رسیده را هفته ای یک بار می توان در جیره غذایی قناری قرار داد ؛ لازم به ذکر است روزی که سبزی داده می شود ، خوراندن میوه ضرورتی ندارد . برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد پیشنهاد میکنیم مقاله غذای قناری را حتما مطالعه کنید.
برای درمان بیماری های قناری از چه خوراکی استفاده کنیم؟
1- سیب درختی شیرین با طبیعت معتدل که یک فال کوچک آن سرشار از ویتامین های گوناگون است ، پوست سیب درختی به علت دارا بودن مقداری فیبر برای رفع یبوست و قسمت گوشتی ان برای اسهال مفید است .
2- گلابی با طبیعتی معتدل پر از ویتامین ها و املاح معدنی و بسیار فرح بخش است
3- پرتقال شیرین با طبیعتی معتدل که یک فال کوچک ان حاوی ویتامین c زیاد و املاح معدنی است ، برای بهبود آسم و سرماخوردگی و برونشیت است مفید است.
4- برای جلوگیری از گلو درد و چشم درد و مایکو پلاسما داروی زیر را تجویز کنید :
تریکو پلاس ، دو لیتر آب ، دو گرم و نیم متروپندازول ، 20 قطره دلتاسول یا B کمپلکس دو گرم ونیم .
5- دارو هایی برای برخی از بیماری های تنفسی مورد استفاده دارند.
آسم : ید ، ویتامین E ، سبزی شاهی چشم و آنتی بیوتیک
برونشیت : پرتقال شیرین ، شاهی ، ترکیب عسل و آبلیمو و گلیسیرین و بخور اوکالیپتوس توضیح : ترکیب عسل و آبلیمو و گلیسیرین برای تمام بیماری های تنفسی از جمله خس خس سینه ، زکام و سرما خوردگی و …. مفید است .
این ترکیب را خوب هم زده و روزانه اول وقت به اندازه یک قاشق چایخوری در ظرف آبخوری در اختیار پرنده قرار دهید .
6- دلایل مسمومیت : خوردن غذاهای ترشیده و کپک زده ، سبزیجات وازده و آلوده ، خوردن دانه های آغشته به فضله موش و سوسک دانه های آلوده به سم که جهت بذر افشانی استفاده می شود ، پاشیدن اسپری غیر مجاز و …. همه اینها میتوانند پرنده را مسموم کنند .
علائم مسمویت: مسمومیت علائمی شبیه به اسهال شدید دارد و کار تنفس به سختی انجام می شود .
درمان مسمومیت:
اگر مسمومیت به وسیله اسپری های پشه کش و از این دست به وجود آمده باشد چندان امید نیست و تنها کاری که میتوان انجام داد انتقال پرنده به هوای آزاد است ؛ چکاندن چند قطره شیر به وسیله قطره چکان در دهان پرنده می تواند در خنثی کردن سم موثر باشد .
یک قاشق چایخوری مخلوط عسل و آب لیمو از طریق آب آشامیدنی مناسب است . شاهی ، کوبیده فندق ، کوبیده مریم گلی ضد سم هستند .
در شرایط حاد به سرعت به دامپزشک مراجعه کنید .
کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود