ویژگی های لانه فنچ
لانه فنچ مکانی است که فنچ ها در آن تخم گذاری کرده و جوجه ها مراحل ابتدایی زندگی و رشد اولیه را داخل آن سپری می کنند. از این رو برای تولید مثل بهینه و پرورش فنچ ها، وجود لانه های مناسب که در اندازه ها، اشکال و جنس های مختلفی قابل تهیه است، ضرورت دارد. فنچ های گورخری از توانایی خوبی برای لانه سازی برخوردارند و در صورت دسترسی به مکان مناسب و مواد لازم برای لانه سازی، لانه خود را به زیبایی می سازند.
8 ویژگی مهم لانه فنچ
1. قابل تمیز کردن و ضدعفونی باشد. تمیز کردن و ضدعفونی نمودن لانه های فلزی آسان تر از لانه های چوبی یا پلاستیکی است. لانه فنچ حصیری واجد این ویژگی نبوده و فقط به صورت یک بار مصرف، برای یک دوره تولید مثلی و جوجه کشی فنچ ها قابل استفاده بوده و پس از خارج شدن جوجه ها باید حذف شده و با لانه جدید جایگزین شوند. زیرا شکاف های این نوع لانه ها برای پناه گرفتن و رشد انگل ها و باکتری ها مناسب است و ضدعفونی آن ها میسر نیست.
2. از مواد ایمن و غیر سمی باشد. برخی از چوب ها برای فنچ ها سمی هستند و نباید مورد استفاده قرار بگیرند. انواعی از لانه های سفالی، چوبی، فلزی و پلاستیکی می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
3. به منظور امکان بازدید راحت داخل لانه فنچ، سقف آن به صورت کشویی و یا لولایی به راحتی قابل باز شدن باشد.
4. نصب لانه در داخل قفس یا پرنده خانه باید به نحوی باشد که از لرزش، کج شدن و افتادن در امان باشد.
5. درب ورودی لانه فنچ در دیواره جلویی لانه و در بالاترین ارتفاع ممکن باشد.
6. کف آن بستر مناسبی برای تخم گذاری فنچ ها تعبیه شده باشد.
7. لانه فنچ می بایست دارای ابعاد مناسبی باشد تا بتواند فضای کافی برای پرورش حدود 6 جوجه در آن تا سن تقریبا 3 هفتگی را فراهم کند. به این منظور لانه های بزرگ که معمولا به طول و ارتفاع 15 و عرض 11 سانتی متر ساخته می شوند، مناسب هستند.
8. در بیرون و متصل به درب لانه فنچ، یک چوب نشیمن با قطر مناسب وجود داشته باشد.
با رعایت نکات فوق انتظار می رود فرایند پرورش فنچ با آرامش بیشتری میسر شود .
محل مناسب برای نصب لانه فنچ
فنچ ها ترجیح می دهند که جعبه لانه در بالاترین مکان و در نزدیکی گوشه های فوقانی قفس یا پرنده خانه نصب شود. از نظر پرورش دهنده مکان ایده آل برای نصب لانه در ارتفاعی هم طراز با چشم است که برای دیدن و کنترل داخل لانه آسان تر است. در قفس های جفتی می توان لانه فنچ ها را در بیرون یکی از درب های جانبی قفس که در حالت کاملا باز تثبیت شده است، نصب کرد.
در این حالت در واقع لانه فنچ در بیرون قفس نصب شده و فضای داخلی قفس را اشغال نمی کند. درب لانه از طریق درب جانبی قفس در دسترس پرنده است. همچنین برای پرورش دهنده در صورت لزوم بدون وارد کردن دست به قفس، امکان بازدید لانه از طریق سقف قابل باز شدن آن، فراهم است. تعداد کمی از گونه های فنچ مانند سهره بلدرچینی علاقمند هستند که لانه شان به طور مستقیم بر روی کف قفس یا پرنده خانه باشد.
نصب لانه فنچ ها در دیواره پرنده خانه
مکان مناسب نصب لانه ها در دیواره پرنده خانه در ارتفاع 100 الی یا 180 سانتی متری کف پرنده خانه است. در این صورت پرنده معمولا آن را انتخاب نموده و از طرفی نگاه کردن به داخل لانه فنچ و حتی برداشتن و گذاشتن لانه ها به آسانی قابل انجام است. به منظور ایجاد یک پرنده خانه 40 جفتی بایستی مساحت 8 مترمربع را اختصاصی داد. بهترین مکان برای نصب لانه ها، دیواره عقبی پرنده خانه که مستحکم و فاقد لرزش است می باشد. به تبع آن لانه ها از لرزش مصون هستند، نصب لانه ها به دیوار آسان تر است و پرنده در انتهای قفس و مجاورت دیوار، از ناحیه پشت لانه ها احساس امنیت بیشتری می کند.
ضمنا لانه های این پرنده ها باید در قسمت های کم نور تر پرنده خانه نصب شود که انتهای قفس از این ویژگی نیز برخوردار است. سایر دیواره های قفس ( جانبی و جلویی ) از توری است و مزایای مذکور را ندارند. بنابراین ابعاد قفس باید طوری طراحی گردد که ا دیواره سالن پرورش به عنوان دیواره عقبی پرنده خانه بیشترین بهره برداری صورت پذیرد. به این منظور ساخت پرنده خانه ای به عرض 5/2 و طول 2/3 متر در مجاورت دیوار سالن پیشنهاد می گردد.
در هر پرنده خانه چه تعداد لانه فنچ قرار دهیم؟
با توجه به ابعاد لانه های مناسب پرورش گروهی فنچ که به طول و ارتفاع 15 و عرض 11 سانتی متر است و با در نظر گرفتن فاصله تقریبا 20 سانتی متری بین لانه ها در دیواره عقبی پرنده خانه که حدود 2/3 متر طول دارد می توان در 5 ردیف و در هر ردیف 11 لانه، یعنی جمعا 55 لانه نصب کرد. معمولا فنچ ها تک همسری هستند اما برخی از فنچ های نر ممکن است با دو ماده جفت شوند. در این پرنده خانه نگهداری 50 عدد پرنده ماده و 40 عدد پرنده نر توصیه می شود.
در این صورت همه نرها جفت مناسب خود را یافته و برای تصاحب لانه مشکلی وجود نخواهد داشت و هیچ پرنده ماده ای بدون لانه نمی ماند. در صورتی که استفاده از دیواره توری قفس برای نصب لانه ها ضرورت یابد، حتما باید به روش مناسبی مکان نصب لانه فنچ کاملا ثابت و مصون از هر لرزشی شود.
جلوگیری از کثیف شدن سقف لانه فنچ ها
نکته قابل ذکر دیگر این که علیرغم وجود چوب نشیمن در پرنده خانه، بسیاری از فنچ ها علاقمند به نشستن روی سقف لانه ها هستند و در اثر دفع فضولات آن ها ، لانه و به خصوص سقف آن کاملا کثیف و آلوده می شود. به منظور اجتناب از این مشکل که باعث کثیفی لانه و بروز مشکلات بهداشتی می شود می توان تدبیری اندیشید که فنچ ها به بام لانه ها دسترسی نداشته باشند.
مثلا می توان لانه ها را در داخل قفسه هایی با ابعاد متناسب با آن ها قرار داد که فضایی برای ورود پرنده به آن نباشد. یا روی ردیف لانه ها که کنار هم قرار گرفته اند یک قطعه چوب ایمن و غیر سمی به عرض حدود 20 سانتی متر و طولی که مجموع لانه ها را پوشش دهد، نصب کرد.
آموزش ساخت لانه فنچ
لانه یکی از مهم ترین ارکان در پرورش فنچ است. بدون ساخت لانه فنچ امکان پرورش و جوجه کشی از این پرنده وجود ندارد. بنابراین اولین اصل که باید در پرروش فنچ به آن اهمیت داده شود، ساخت لانه است.
برخی از پرنده فروشی ها لانه هایی مناسب برای این پرنده دارند. این لانه ها از استانداردهای صحیحی برخوردار است. از این رو دیگر نیازی به ساخت لانه نخواهید داشت. اما برخی از افراد به ساخت لانه برای پرندگان خود علاقه دارند.
از این رو توصیه می کنیم با ما در ادامه این مقاله همراه باشید. قصد داریم شما را با نحوه ساخت لانه ای مناسب برای فنچ ها آشنا کنیم. همچنین نکاتی را در این مقاله بیان می کنیم که برای ساخت لانه بسیار ضرورت دارد.
ایده ای برای ساخت لانه فنچ
در صورتی که قصد ساخت لانه ای برای پرنده های خود را دارید، ابتدا باید جنس لانه را تعیین کنید. معمولا جعبه های چوبی برای ساخت لانه گزینه بسیار مناسبی هستند. کار با چوب نه تنها برای شما آسان خواهد بود، بلکه جزئی از طبیعت به حساب می آید و پرنده ها را بیشتر جذب خود خواهد کرد.
به این منظور جعبه ای با عرض و طول 5 اینچ و ارتفاع 7 اینچ بسازید. همچنین باید در طراحی این جعبه ورودی برای پرنده ها در نظر بگیرید. در ساخت این جعبه نکات زیر را نیز به خاطر بسپارید.
- قطر ورودی لانه باید بین 1 الی اینچ باشد؛
- بهتر است که چوبی به عنوان نشیمن در مقابل ورودی لانه تعبیه کنید. این چوب به ورود آسان پرنده ها کمک می کند؛
- قسمت فوقانی لانه به منظور نظافت راحت داخل لانه و سرکشی به مادر و جوجه هایش باید متحرک باشد؛
در مرکز داخل لانه باید برآمدگی به سمت بیرون ایجاد شود که فنچ مادر به راحتی مکانی مناسب برای قرار دادن تخم ها پیدا کند.
ابعاد لانه فنچ
فنچ ها در هر دوره تخم گذاری بین یک الی 10 تخم نطفه دار می گذارند. درست است که تمام این تخم ها به جوجه تبدیل نمی شوند، اما باید شرایط لازم را برای آن ها فراهم کرد. به همین دلیل است که اندازه ها در ساخت لانه فنچ بسیار اهمیت دارد.
اندازه ها باید به گونه ای باشد که حداقل فضای لازم برای نگهداری 6 عدد جوجه فنچ به مدت 3 هفته را فراهم کند. این فضا برای پرورش جوجه ها مناسب است.
ساخت لانه فنچ با توجه به نکاتی که در این متن گفته شد، بسیار آسان خواهد بود. تنها باید نکاتی که در این متن گفته شد را به خاطر بسپارید تا لانه ای کاملا راحت برای فنچ های خود بسازید.
کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود