آموزش پرورش و نگهداری فنچ
پرورش پرندگان و تکثیر آن ها یکی از شغل هایی است که علاقمندان زیادی را در سراسر جهان به خود جلب کرده است. آیا شما نیز یکی از افرادی هستید که به پرورش پرندگان زینتی علاقه مند هستید؟ پرورش فنچ نیز تا حدودی مانند پرندگان دیگر انجام می شود، اما به دلیل تفاوت هایی که در هر گونه از این پرنده های کوچک زینتی وجود دارد، بهتر است نکاتی را در رابطه با چگونگی پرورش و فروش این پرندگان زیبا بدانید. در نتیجه تا انتهای این متن با ما همراه باشید.
به طور کلی بسته به هدف از پرورش فنچ و مکان نگه داری آن ها ، پرورش فنچ ها به دو روش اصلی زیر صورت می پذیرد :
1 . پرورش فنچ به عنوان پرنده خانگی : در این روش یک جفت پرنده در یک قفس و یا حداکثر چند جفت پرنده در یک پرنده خانه در حیاط ، پاسیو یا گلخانه منزل نگه داری و پرورش می یابند .
2 . پرورش فنچ و تکثیر اقتصادی آن به عنوان یک شغل سودآور : در این روش به منظور تکثیر انبوه فنچ ، تعداد زیادی فنچ در قالب گله های مجزا به عنوان پرنده مولد در تعدادی پرنده خانه که در یک سالن مناسب تعبیه شده اند ، نگه داری می شوند .
فنچ یا سهره پرنده ای کوچک و بسیار زیباست که توجه افراد علاقمند زیادی را به خود جلب می کند. سهره ها اصالتا از جنگل ها و مناطق کوهستانی کشور استرالیا مهاجرت کرده اند و انواع و نژادهای مختلفی دارند. با توجه به این موضوع که امروزه خرید و فروش پرنده هایی مانند فنچ سود زیادی برای افرادی که جوجه کشی و تکثیر انواع پرنده های زینتی را انجام می دهند دارد، در این متن به این موضوع خواهیم پرداخت. در واقع قصد داریم روش های نگهداری و تکثیر فنچ را به صورت گله ای و در تعداد بالا بیان کرده و چگونگی سودآوری و صادرات آن را حتی از گوشه ای از منزلتان برای شما شفاف کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تکثیر این پرنده پیشنهاد می کنیم مقاله جوجه کشی فنچ را هم مطالعه کنید.
پرورش فنچ به صورت گله ای
اولین قدم در پرورش فنچ این است که شما با انواع این پرندگان زیبا آشنایی داشته باشید. انواع مختلفی از این گونه سهره در کشور ما وجود دارند که از جمله آن ها می توان به فنچ راه راه، فنچ زبرا، فنچ پیشانی قرمز، فنچ بنگالی، فنچ رنگین کمانی، فنچ سینه سرخ، فنچ بلوطی و … اشاره کرد.
در مرحله بعد باید تعیین کنید که قرار است چه فضایی را برای پرورش این پرنده های زیبا استفاده کنید؟ معمولا برای پرورش گله ای این پرنده ها مکانی را مختص آن ها در نظر می گیرند و گوشه ای از محیط منزل معمولا جای مناسبی برای این کار نیست. با این حال می توان منزل را جایی به عنوان نقطه شروع این کسب و کار پر سود در نظر گرفت.
چیزی که در پرورش فنچ اهمیت بسیار بالایی دارد، روش تغذیه این فنچ هاست. فنچ ها باید وعده های غذایی مرتب، سالم و غنی داشته باشند. در غیر این صورت تخم های آن ها نیز ممکن است بدون نطفه بوده یا جوجه ای ضعیف را به دنیا بیاورند. ارزن ریز، میوه ها و سبزیجات شسته و خشک شده، ویتامین، شاهدانه و انواع بادام یا گردو و … برای رشد صحیح این پرندگان حیاتی خواهد بود. این مورد نشان می دهد که شما تنها با دادن دانه و آب نمی توانید فنچ هایی سالم داشته باشید و ممکن است در معرض هر نوع بیماری قرار بگیرند.
شرایط پرورش فنچ در خانه
برای پرورش دادن فنچ در خانه باید محیط مناسبی را برای نگهداری از آن ها آماده کنید. این محیط باید ویژگی هایی از قبیل دمای مناسب و نور و فضای کافی را داشته باشد. شما نمی توانید به پرورش و تکثیر این فنچ ها در فضا و قفسی کوچک بپردازید، چرا که آ« ها به پرواز کردن نیاز دارند. در نتیجه این که فضایی بزرگ و کافی را برای آن ها در نظر بگیرید، اولویت زیادی دارد. از فضاهایی مثل بالکن بزرگ، حیاط، پشت بام، حتی زیر زمین نیز می توانید برای چنین کاری بهره بگیرید.
بهتر است در پرورش این پرنده ها از قفس کوچک و معمولی استفاده نکرده و اگر قصد تکثیر به تعداد زیاد را دارید، از روش قفس میله و توری استفاده کنید. این روش باعث می شود که آن ها فضای بیشتری برای جنب و جوش داشته باشند. با این حال آن ها نیازمند لانه هایی گرم و بزرگ و ظرف های غذا و آب پر و راحت هستند. توجه داشته باشید میله های توری تیز نباشند و البته جنس میله ای که آن ها قرار است روی آن بایستند بهتر است از چوب خشک شده باشد. زیرا فلزات و چوب خشک ممکن است باعث ایجاد حساسیت در سهره ها شوند.
همچنین لازم به ذکر است که این پرندگان کوچک و زیبا حساسیت نسبتا بالایی نسبت به دمای محیط دارند. به همین دلیل است که نباید قرار دادن وسایل گرمایشی و سرمایشی را در محل استقرار قفس آن ها فراموش کنید.
و در آخر به یاد داشته باشید که این پرندگان به خصوص جوجه های آن ها نیازمند رسیدگی مداوم و تغذیه غنی و مرتب هستند.
بهتر است برای شروع و پس از آماده سازی محیط مناسب برای پرورش، از گونه هایی استفاده کنید که بیشترین مقاومت را در برابر دمای محیط و بیماری دارند. معمولا جوجه های فنچ زبرا چنین مقاومتی را از خود نشان می دهند و بهتر است برای شروع کار با تعدادی از آن ها شروع کنید. بهتر است در ابتدای امر قفس را شلوغ نکنید و اجازه دهید به مرور زمان و با افزایش جفت گیری آن ها تعداد فنچ هایتان افزایش یایند.
سود پرورش فنچ
پرورش فنج در عین حال که کاری سخت و دشوار به نظر می رسد، اما در صورتی که کمی صبر و حوصله به خرج دهید، خواهید دید که سودآوری بسیار خوبی خواهد داشت. در چنین شغلی به هیچ عنوان نباید انتظار سود یک شبه داشته باشید. زیرا در بهترین حالت سوددهی کار شما از چند ماه بعد از شروع کارتان آغاز خواهد شد.
شما می توانید کار خود را با تعداد کمی سهره شروع کرده و ظرف چند ماه به سودی باورنکردنی دست پیدا کنید. پرندگان زینتی مثل فنچ که قیمت بالایی ندارند، برای شروع کار مناسب تر هستند. به این دلیل که اگر بخواهید کار خود را با پرندگان گران قیمتی مثل طوطی شروع کنید، در همان ابتدای کار اگر حتی یکی از آن ها را از دست بدهید باید ضرری میلیونی را متحمل شوید. ما این دسته از پرندگان که هم قیمت بالایی ندارند، کمتر مریض می شوند، نگهداری از آن ها سخت نیست و هم قابلیت تکثیر بیشتری دارند را برای شروع این کار پیشنهاد می کنیم.
پرورش فنچ برای صادرات
همان طور که اشاره کردیم، پرورش فنچ در صورتی که شما به بازدهی یک یا چند ماهه اعتقاد نداشته باشید، کاری بسیار پر سود است و می توانید از آن درآمد نسبتا خوبی کسب کنید. در صورتی که بتوانید نژادهای حساس تری از این نوع پرنده را پرورش داده و با جوجه کشی با دستگاه جوجه کشی تعداد آن ها را گسترش دهید، می توانید به صادرات این پرنده ها نیز فکر کنید. صادرات فنچ در صورتی ممکن است که شما پرنده هایی سالم پرورش داده باشید و البته مجوز این کار را نیز کسب کنید. طبیعتا صادرات فنچ نسبت به پرورش و فروش فنچ در داخل کشور، سودآوری بیشتری خواهد داشت.
پرورش و نگهداری فنچ در قفس
صرف نظر از هدف و شیوه نگه داری و پرورش فنچ ، قفس یا پرنده خانه محل زندگی و زیست گاه پرنده بوده و تمام مراحل زندگی پرنده در داخل آن سپری می شود . از این رو پرورش دهنده فنچ باید با درک نیازها و اصول نگه داری صحیح این پرندگان ، قفس یا پرنده خانه مناسب را طراحی و اجرا نموده و بهترین و مناسب ترین شرایط محیطی را برای پرورش فنچ ها فراهم نماید . بر خلاف طراحی قفس بلدرچین که می توان در ساخت آن از توری های مشبک با ابعاد بزرگ تر استفاده کرد در ساخت قفس فنچ باید توری مناسب تهیه شود به طوری که پرنده یا جوجه های آن نتوانند از قفس خارج شوند .
هنگام پرورش فنچ برای احساس راحتی فنچ ها در قفس یا پرنده خانه می بایست شرایط محیط داخل آن ها طوری طراحی و ساخته شود که راحتی و آرامش پرنده تامین شود . فنچ ها برخلاف طوطی سانان نمی توانند بر روی دیواره های قفس بخزند و بازی کنند . از این رو پرواز ، تنها وسیله ورزش موثر آن ها است . بنابراین طول قفس نگه داری فنچ ها بایستی حتی الامکان زیاد باشد تا امکان پرواز مناسب را برای آن ها فراهم کند.
شکل و ابعاد قفس یا پرنده خانه باید به گونه ای باشد که تمام جاهای آن در دسترس و قابل نظافت باشد. درهای قفس باید به اندازه کافی بزرگ باشد که امکان وارد کردن دست و گرفتن پرنده ها فراهم باشد و در حدی بزرگ نباشد که باعث فرار پرنده از قفس شود . در یک قفس به هیچ وجه نباید کم تر از یک جفت پرنده نگه داری شود و نگه داری تعداد بیشتر با رعایت تراکم مناسب پرنده در واحد سطح ، امکان پذیر است و بستگی به میزان بزرگی قفس دارد.
در هر صورت بهتر است در یک قفس بیش از سه جفت فنچ نگه داری نشود و برای پرورش فنچ در تعداد بیشتر ( تا حداکثر 40 جفت ) باید از پرنده خانه هایی با ابعاد مناسب ( حدودا 8 متر مربع مساحت و با ارتفاع 2 متر ) استفاده شود . در هنگام آماده سازی قفس یا پرنده خانه برای فنچ ها سعی شود بزرگ ترین قفس ممکن تهیه و در صورت امکان پرنده خانه مناسب ساخته شود .
نکات مهم در مورد قفس و لانه فنچ
1 . اجتناب از طراحی های تزئیناتی پیچیده و ایجاد فضاهایی که نظافت آن ها سخت است .
2 . اجتناب از ساخت ساختارهای استوانه ای کوتاه یا بلند در قفس های کوچک
3 . ممانعت از وجود شکاف هایی که ممکن است انگشتان پای پرنده در آن گیر کند .
4 . عدم تعبیه وسایلی از جنس فلزات سمی مثل برنز یا مس
5 . عدم تعبیه وسایلی که رنگ آن ها در حال جدا شدن است .
6 . عدم استفاده از چوب های سمی ( چوب برخی گیاهان برای فنچ ها سمی است ) به عنوان چوب نشیمن
16 نکته مهم نگهداری فنچ
1- ارائه آب آشامیدنی تازه و سالم به طور روزانه
2- دسترسی به مواد غذایی تازه و کافی
3- دسترسی دائمی به یک منبع ایمن کلسیم
4- نور کافی طبیعی و یا نور مصنوعی با طیف روشنایی مناسب
5- اگر برنامه برای جوجه کشی فنچ دارید یک قفس به اندازه کافی بزرگ تهبه کنید.
6- تمیز نگه داشتن قفس، چوب های نشیمن، ظروف، کف قفس و لانه و ضدعفونی کردن آن ها
7- ارائه خوراک نرم شامل تخم مرغ آب پز همراه با سبزیجات خرد شده حداقل چند بار در هفته
8- نظارت بر وضعیت ظاهری مدفوع فنچ ها ، به هر گونه تغییر در وضعیت مدفوع باید مشکوک شده و احتمال وقوع بیماری گوارشی را جدی گرفت.
9- عدم نصب قفس فنچ ها در مکان های پر تردد و پر سر و صدا به منظور جلوگیری از استرس
10- عدم پرورش توام فنچ ها با پرندگان منقار عقابی از قبیل طوطی سانان. زیرا این پرنده ها با منقار قوی خود می توانند به فنچ ها آسیب وارد کنند.
11- تامین محیط مناسب و عاری از آفات و عدم امکان نزدیک شدن حیوانات شکارچی به قفس
12- ایجاد امکان حمام کردن برای فنچ ها
13- از دست دادن پر فنچ ها که ناشی از پر ریزی طبیعی آن ها نباشد باید مورد توجه قرار گیرد و علت بروز آن مشخص شود.
14- بررسی دقیق و مرتب قفس به منظور مشاهده و شناسایی پرنده هایی که ممکن است مجروح یا بیمار باشند.
15- بررسی روزانه شرایط محیطی مانند تهویه هوا، دما و نور به منظور اطمینان از مناسب بودن آن ها.
16- دسترسی به خدمات مراقبت های بهداشتی (دامپزشک) هنگام بروز بیماری
سخن پایانی در مورد پرورش و نگهداری فنچ
پرورش فنچ نیز مانند پرورش سایر پرندگان تزئینی ممکن است کاری دشوار به نظر بیاید. به همین جهت برای شروع پرورش دادن فنچ و داشتن باغی کوچک از این پرندگان رنگارنگ نیاز دارید که به برخی از مسائل از قبیل مواردی که در این متن به توضیح آن ها پرداختیم، توجه داشته باشید. در این مقاله سعی کردیم به اغلب نکات اولیه پرورش فنچ بپردازیم و سود و امکان صادرات آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم.
کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود