قفس قناری و انواع آن بر اساس سایز ، اندازه و نوع استفاده
قفس قناری بر اساس سایز در سه نوع که عبارتد از: قفس قناری تک، جفت کن و جوجه پرون در بازار موجود می باشد.
قفس قناری تک:
قناری ها را به صورت تنها (معمولا قناری نر) را در این قفس به منظور آماده شدن برای جفت گیری نگهداری می کنند. البته از قفس قناری تک در منازل نیز استفاده می شود که معمولا برای لذت بردن از صدای قناری یک قناری در این قفس نگهداری می کنند. طول قفس قناری تک حدودا 35-30 سانتی متر می باشد.
قفس قناری جفت کن:
این قفس مناسب جوجه کشی قناری می باشد و قناری هایی که آماده جفت گیری و تولید مثل هستند را در این نوع قفس قرار می دهند. قناری ها را به صورت جفت جفت (یک نر و یک ماده) وارد این قفس ها می کنند. طول این نوع از قفس حدود 45-40 سانتی متر است.
قفس قناری جوجه پرون:
جوجه هایی که آماده پرواز شده اند را در این نوع از قفس نگهداری می کنند. که معمولا طول آن حدود یک متر است.
ابعاد قفس قناری
قناری ها به فضای بزرگ عادت دارند. از این رو باید قفسی را انتخاب کنید که فضای کافی برای پرنده داشته باشد. هیچگاه یک قفس قناری را صرفاً به خاطر ظاهر قشنگ آن انتخاب نکنید چون احتمال دارد که برای پرنده بسیار کوچک باشد، باعث آسیب دیدن پرهای او شده و در نتیجه سلامتی او را به مخاطره اندازد. قفس قناری باید آنقدر بزرگ باشد تا پرنده آزادی حرکت داشته باشد. اگر قفس تنها برای یک پرنده در نظر گرفته شده باشد باید حداقل طولی معادل ۴۰ سانتی متر داشته باشد و اگر برای دو پرنده است باید ۵۰ سانتی متر طول داشته باشد. چنانچه به هر دلیلی مجبور به انتخاب قفس کوچک تر می باشید باید هر روز مدتی به پرنده اجازه دهید تا از قفس خارج شود و پرواز کند.
شکل قفس قناری
قفس های مربع یا مستطیل شکل، بهتر از قفس های گرد است. زیرا فضای داخل قفس های گرد برای پرنده بسیار تنگ میباشد. قفس های فلزی در مقایسه با انواع چوبی به جرب ها و میکروب ها امکان مخفی شدن نمی دهند و در عین حال راحت تر تمیز می شوند. برای جلوگیری از گیر کردن سر پرنده در بین میله های عمودی قفس قناری ، فاصله بین آن ها باید در حدود 5/9 الی ۱۹ میلی متر باشد. البته وجود چند میله افقی علاوه بر استحکام بخشیدن به قفس قناری سبب فراهم آمدن جای پای مناسبی نیز می گردد تا پرنده بتواند از دیواره آن بالا برود.
نکات مهم در انتخاب درب قفس قناری
یکی از کارهای مشکل در پرورش قناری داخل و خارج کردن پرنده از قفس است. بدین جهت درب قفس قناری باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا شخص بتواند پرنده را در حالی که در میان دست خود گرفته است به راحتی و بدون برخورد دست با قفس قناری از آن خارج نماید.
بهترین نوع درب قفس به شکلی است که دارای لولا بوده و به طرف خارج باز می شود ولی انواع دیگری نیز وجود دارد که به صورت کشویی به سمت بالا باز می گردد که باید مراقب اینگونه درها باشید زیرا اگر به طور ناگهانی بسته شوند می توانند برای قناری همچون تیغه گوتین عمل کنند. برای جلوگیری از احتمال وقوع چنین حالتی می توان از یک قلاب و گیره لباس استفاده کرد و در را با آن نگه داشت حتی بعضی از قفس ها دارای بیش از یک در و با اندازه های مختلف می باشند و یا سقف آن ها به کنار می رود تا قناری بتواند هر موقع که مایل باشد داخل یا خارج شود.
در داخل برخی قفس ها ظرف های مخصوص آب و دان نیز وجود دارد، اما از ظرف های پلاستیکی یا سرامیکی نیز می توان برای این منظور استفاده کرد. ظرف ها باید روی کف قفس قناری و به دور از چوب هایی که جهت نشستن پرنده در نظر گرفته شده اند، قرار گیرند تا از ریختن مدفوع پرنده بر روی آنها و آلوده شدنشان جلوگیری شود.
قفس هایی نیز وجود دارند که جهت آویزان کردن ظرف های آب و غذا به دیواره آن ها جاهای خاصی تعبیه شده است که هم مانع از واژگون شدن ظروف می شود و هم احتمال ریختن مدفوع پرنده روی آن ها کاهش می یابد. همچنین در این گونه قفس ها درهای متعددی جهت سهولت در نظافت و پرکردن دوباره ظرف ها وجود دارد.
قرار دادن وسایل بازی در قفس قناری
قناری را با قرار دادن وسایل اضافی و غیر ضروری در قفس گیج نکنید. اینگونه وسایل قفس قناری را در هم ریخته و مزاحم حرکت پرنده شده و مانع آواز خواندنش میگردد. یک اسباب بازی ساده، به عنوان مثال یک زنگ یا آینه را می توان به دیواره قفس قناری وصل کرد. هرگز از ریسمان بلند یا زنجیر که امکان دارد به قناری گیر کرده و او را زخمی نماید، استفاده نکنید. حتی یک توپ تنیس روی میز و یا یک شاخه درخت می تواند تفریح جالبی برای او باشد. ابتکار به خرج دهید و هر از چندگاه اسباب بازی ها را عوض کنید. از وسایلی که ممکن است سمی و یا دارای لبه تیز بوده و یا تکه های کوچک داشته باشند و توسط پرنده بلعیده شوند استفاده نکنید.
انتخاب چوب زیر پا در قفس قناری
به عنوان چوب زیر پای قناری، می توان دو یا سه عدد شاخه درخت درون قفس قناری قرار داد. جهت ورزش دادن پاها و پنجه های قناری بهتر است چوب ها دارای قطر های مختلف بین ۱ تا ۲ سانتی متر باشند. هیچگاه آن ها را بالای ظروف غذا و آب قرار ندهید و بهتر است به قدر کافی از هم دور باشند تا پرنده مجبور شود بین آن ها پرواز کند. یک قناری باید بتواند از بال های خود استفاده کند زیرا ورزش عاملی حیاتی برای یک قناری سالم است. باید مراقب باشید که چوب ها به اندازه کافی از دیوارهای قفس قناری دور باشند تا پرهای دم پرنده آسیب نبینند. همچنین جهت فعالیت بیشتر پرنده، قرار دادن یک شاخه در بالای قفس قناری مناسب می باشد، البته باید توجه کرد که فاصله کافی از سقف قفس رعایت شود.
پوشاندن کف قفس قناری
کف قفس قناری را با حوله کاغذی یا پلاستیک بپوشانید. روزنامه برای این کار مناسب نیست چرا که جوهر مطالب چاپ شده روی آن به بدن قناری میمالد و باعث کثیف شدن او می گردد و حتی در برخی موارد موجب مسمومیت مزمن پرنده با سرب می شود. کف بعضی قفس ها کشویی است و در برخی دیگر قفس قناری توسط لولایی به کف آن متصل بوده و یا قفس کلاً از ناحیه زیرینش جدا می گردد تا راحت تر بتوان آن را تمیز کرد. بهترین مورد مصرف این قفس ها زمانی است که می خواهید پرنده را به بیرون از منزل ببرید. در این مواقع قسمت زیرین قفس قناری را برداشته و قفس را روی سبزی ها قرار دهید تا پرنده بتواند طعم طبیعت وحشی را بهتر بچشد.
نظافت کف و میله های قفس قناری
هر هفته کف قفس قناری را شسته و کاملاً خشک کنید و هر چند وقت یک بار نیز میله های قفس را تمیز نمایید. با کمک یک برس سفت می توان هرگونه ذرات خشک شده بر روی قفس قناری را پاک کرد. چوب های داخل قفس را با یک برس معمولی و یا برس مقعری که مخصوص پاک کردن چوب ها می باشد و یا کاغذ سنباده نرم تمیز نمایید. قبل از بازگرداندن مجدد آن ها به داخل قفس، اجازه دهید که کاملاً خشک شوند. چوب های خیس یا مرطوب باعث تورم مفاصل، رماتیسم و یا سرماخوردگی پرنده می شوند. ظرف های آب و غذا را باید به طور روزانه با آب گرم و صابون بشویید. شاید بهتر باشد در هنگام شستشوی کامل قفس، جهت نگهداری قناری ها به طور موقت، قفس کوچک دیگری نیز داشته باشید.
مناسب ترین محل برای قفس قناری در منزل کجاست؟
محل قرارگیری قفس قناری در منزل نیز خود نکته بسیار مهمی است. ترجیحا قفس را در سطح دید یعنی در ارتفاعی حدود ۲ متر بالاتر از سطح زمین نصب کنید. اگر قفس قناری را خیلی پایین نصب کنید، موجب وحشت قناری می شوید زیرا در طبیعت، خطر (یا به عبارتی پرنده شکاری) همواره از بالای سر، قناری را تهدید می کند. از طرفی دیگر فقسی که خیلی بالا باشد مانع ارتباط کافی پرنده با انسان می گردد. از قرار دادن قفس قناری بر روی زمین خودداری کنید. آن را یا آویزان کرده یا روی یک پایه یا میز نزدیک به دیوار قرار دهید. اگر یک یا دو سمت قفس قناری بسته باشد برای پرنده حکم یک لانه را پیدا میکند و در این شرایط، پرنده بیش از زمانی که قفس از چهار طرف باز است، احساس راحتی و امنیت خواهد کرد.
چند روز اول قفس را باید در یک اتاق آرام و ساکت (مثل انباری) قرارداد. این کار موقتی و تا زمانی است که پرنده با محیط جدید خو بگیرد. پس از مدت کوتاهی او را برای همیشه به اتاق شلوغ تر انتقال دهید. از قرار دادن قفس قناری در آشپزخانه که معمولا تغییرات شدید دمایی و بخار چربی دارد خودداری کنید. حتی الامکان دمای روزانه باید بین ۱۵ تا ۲۱ درجه سانتیگراد و شب هنگام بیش از ۵ درجه سانتیگراد باشد.
مکانی را انتخاب کنید که هوای آن به خوبی تهویه شده و عاری از دود و دور از کوران هوا باشد. بدن پرندگان زینتی را لایه نازکی از پر می پوشاند و در نتیجه نسبت به سرما حساسیت بیشتری دارند. از هیترها و رادیاتورهایی که هوا را خشک کرده و در نتیجه به پرهای پرنده آسیب می رساند استفاده نکنید. همچنین قرار دادن طولانی مدت پرنده در معرض هوای گرم باعث تولک رفتن زودرس (قبل از موعود) میگردد.
قرار دادن قفس قناری در معرض نور
قناری ها به خوبی در برابر افتاب و نور عکس العمل نشان می دهند. روزانه باید چند ساعتی قفس قناری را در معرض نور خورشید قرار دهید اما مراقب باشید که مبادا بیش از حد در معرض نور خورشید قرار گرفته و آفتاب زده گردد. برای این منظور باید مطمئن باشید که بخشی از قفس در سایه است و پرنده میتواند با جابجایی به موقع، از خود در برابر گرما زدگی مواظبت کند.
شرایط قفس قناری هنگام خوابیدن پرنده
قناری عادت دارد که با غروب آفتاب بخوابد. از این رو باید هنگام شب، اتاق محل نگهداری آرام و تاریک باشد. اگر چنین امکانی وجود ندارد، انداختن یک پارچه روی قفس قناری برای این منظور کافی می باشد. گاهی اوقات پارچه مزبور باعث هیجان زدگی و عصبانیت قناری می شود که در این صورت باید از این روش صرف نظر نمود. قفس یک پرنده آرام را هرگز نباید در طول روز پوشانید.
بیرون بردن قفس قناری از منزل
اگر مایلید قفس قناری را به بیرون از خانه ببرید، باید به خاطر داشته باشید که قفس به علت جلای فلزی که دارد انعکاس نور شدیدی ایجاد می کند که سبب جلب نظر موجودات مختلف میشود. برای رفع این مشکل میتوان قفس قناری را به شاخه های یک درخت و دور از نور مستقیم آفتاب و پرندگان شکاری آویزان کرد. قرار دادن قفس روی زمین فقط در شرایطی امکان پذیر است که مکان دور از خطر بوده و نظارت دائم بر آن داشته باشید. بدانید که پرنده شما یک قربانی ناتوان است و نمی تواند از خطر هایی که برای پیش میآید بگریزد. هیچگاه پرنده را هرقدر هم که دستآموز باشد بدون قفس بیرون نبرید چون اگر پرواز کند، احتمال دارد که هرگز او را نبینید.
کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود