جوجه مرغ – تکنیک های نگهداری قیمت گذاری و فروش جوجه مرغ ها
نگهداری مرغ و خروس و جوجه از قدیم در خانه ها و روستاها تا حدود زیادی مرسوم بوده است. ولی امروزه با بزرگ تر شدن شهر ها و افزایش جمعیت که باعث تبدیل خانه ها به شکل آپارتمانی شده است این کار خیلی به ندرت به چشم می خورد. در شهرهای کوچک و روستاها که دارای فضای کافی هستند هنوز اقدام به نگهداری جوجه مرغ می کنند.
از جمله محاسن این کار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف- نگهدارنده پس از بزرگ شدن جوجه مرغ ها از تخم و گوشت مرغ ها استفاده می کند.
ب- تا حدودی ضایعات غذایی که در منازل دارند به مصرف می رسد. استفاده از ضایعات غذا، باعث جلوگیری از تولید زباله های تر می شود.
ج- فرد مرغ و جوجه مرغ های سالم و تازه تری تولید می کند. این خود گامی به سمت سلامتی می باشد.
همانطور که می دانید استفاده از تخم مرغ و مرغ هایی که به صورت صنعتی تولید می شوند معایبی دارد. در تولید صنعتی جوجه مرغ به علت تراکم زیاد و نژادی از مقدار زیادی آنتی بیوتک استفاده می شود. این خود به تنهایی باعث به خطر افتادن سلامت جامعه می باشد.
افرادی که دارای فضایی مناسب هستند می توانند این کار را به راحتی و با کمی اطلاعات انجام دهند تا قدمی به سمت سلامتی خود و خانواده انجام دهند.
شما می توانید حدود 8 تا 10 مرغ را با یک خروس نگهداری کنید تا اولین قدم را برای تولید جوجه مرغ و تخم مرغ انجام دهید.
اگر مرغ های شما قابلیت کرچ شدن را داشته باشند، می توانید تخم مرغ های نطفه دار تولید شده را در زیر مرغ قرار دهید تا جوجه ها تولید شوند. در غیر اینصورت می توانید از یک یا چند عدد دستگاه جوجه کشی خانگی کوچک یا متوسط استفاده کنید. استفاده از دستگاه این حسن را دارد که شما اگر فضای بزرگتر داشته باشید می توانید دائما تولید جوجه مرغ داشته باشید. با این کار جوجه بیشتری تولید می کنید که اضافه تولید را هم می توانید به فروش برسانید و درآمد داشته باشید.
به این نکته توجه داشته باشید که جوجه ها در هفته اول به نوسانات دما آسیب پذیرتر هستند. شما باید جهت نگهداری جوجه های تولید شده نسبت به تعدادشان فضایی را اختصاص دهید که از گرمای حدود 35 درجه سانتیگراد برخوردار باشد. جوجه هایی که از زیر مرغ های کرچ به دنیا می آیند این گرما را با رفتن به زیر مادرشان جبران می کنند. برای جوجه مرغ هایی که شما توسط ماشین جوجه کشی تولید می کنید می توانید با قرار دادن وسایل گرمایشی از قبیل بخاری، لامپ های گرمایی و یا مادر مصنوعی کوچک گرمای مورد نیاز را به راحتی در اختیار داشته باشید. به مرور در هفته ها و روزهای بعدی از میزان گرما بکاهید. هرچه جوجه مرغ ها بزرگتر شوند مقاومت بیشتری خواهند کرد.
شما می توانید مرغ و خروس های خود را در فضاهای نیمه باز نیز نگهداری کنید تا بتوانند از هوای آزاد و نور خورشید بهره مند شوند. نگهداری مرغ و خروس ها در فضاهای نیمه باز باعث می شود تا جوجه هایی سالم تر و بهتر تولید کنید. در زمان هایی که هوا خیلی سرد است و بارندگی دارد یا در روزهایی که آفتاب خیلی سوزان می باشد از فضای بسته استفاده کنند. در فضاهای بسته محفظه هایی را با وسایل خیلی ابتدایی مانند چند عدد آجر یا چوب که درون آن ها کمی پوشال باشد را برای تخمگذاری مرغ ها ایجاد کنید. هر وقت پوشال ها کثیف شدن آن ها را تعویض کنید تا تخم ها تمیز باشند. چند چوب را در ارتفاع پایین برای خوابیدن مرغ و خروس ها قرار دهید. چون این پرندگان علاقه زیادی به خوابیدن در ارتفاع دارند.
انواع جوجه مرغ
مرغ و خروس ها دارای فراوانی از نظر نژاد می باشند. برای مثال می توان از نژادهای معروفی مانند براهما که این نژاد متعلق به هندوستان است و جزو نژادهای سنگین است نام برد. در پاها و پنجه های این نژاد پر دیده می باشد. نژاد براهما در ایران به نام امپراطور شناخته می شود.
نژاد دایلند: این نژاد جثه نسبتا متوسط و کشیده دارد. رنگ قهوه ای و قرمز از مشخصه این نژاد می باشد. نژاد دایلند مربوط به آمریکا می باشد.
نژاد یوکوهاما: جزو نژادهای زینتی محسوب می شود. بخاطر دم دراز خود طرفدارانی را دارد که از آن ها نگهداری می کنند. از دیگر نژادهایی که در کشور خودمان هستند می توان به مرغ مرندی اشاره کرد که کاملا سیاه و ریز جثه است. پر در پاها و سر آن ها از مشخصات ظاهری این نژاد می باشند که در تخم گذاری هم از نظر تعداد در وضعیت خوبی هستند.
در کل تعداد نژاد مرغ و خروس ها به ده ها عدد می رسد که هر کدام این نژادها به منظوری خاص نگهداری می شوند که در جوامع مختلف با هم متفاوت هستند. . مثلا بعضی ها به دلیل استفاده زینتی، برخی جهت تولید تخم و گوشت و حتی در برخی موارد به عنوان استفاده در مسابقات جنگ خروس ها استفاده می شوند. پیشنهاد می کنیم جهت کسب اطلاعات بیشر به مقاله نژادهای مرغ مراجعه کنید.
جوجه مرغ تخمگذار
در حال حاضر در اکثر نقاط دنیا تولید کنندگان بزرگ به صورت اختصاصی به تولید تخم مرغ می پردازند. این کارخانجات از نژادهایی استفاده می کنند که فقط جهت تولید تخم با ظرفیت بالا نژاد گیری شده اند. در سالن های صنعتی به تعداد زیاد در قفس های چند طبقه و کاملا کنترل شده از نظر دما، نور و تهویه به نگهداری مرغ تخمگذار می پردازند.
نژادهای مرغ های تخمگذار سفید یا همان لگهورن سفید است که سویه های مختلفی دارد. تعدادی از این نژادها که تولید تخم سفید رنگ هم دارند عبارتند از: های لاین، ال اس ال، بونز و نیک جیک که از نظر شکل ظاهری شبیه به هم هستند. برخی محاسن و معایبی دارند. پرورش دهندگان آن ها را از شرکت های تولید کننده خریداری و نگهداری می کند.
برخی از این نژادها با اختلاف کمی تخمگذاری بیشتری دارند ولی ریز هستند. مانند: های لاین نسبت به نیک جیک، که هم مرغ کمی درشت تر است و هم تخم مرغ . البته در ایران به صورت صنعتی فقط تخم های سفید از لگهورن سفید تولید می شوند ولی در برخی کشورها لگهورن قهوه ای با تولید تخم قهوه ای هم وجود دارد.
تخم مرغ های که شما در بعضی از مغازه ها مشاهده می کنید که به صورت قهوه ای پر رنگ تر هستند محصول مرغ های مختلف می باشند. بیشتر به اسم نژاد رسمی یا جهادی گلپایگانی و یا ورامینی می شناسند. باید در این جا بگوییم نژاد غالب این مرغ ها در ایران یکی است و این گله های تخم گذار دارای انواع و شکل های گوناگون می باشند که حاصل مخلوط چندین نژاد هستند.
جوجه مرغ گوشتی
بعضی از نژادهای مرغ و خروس گوشتی از اهمیت بیشتری برخوردار هستند و وزن خوبی می گیرند. از جمله می توان به چند نژاد مانند کورنیش، کوشین، پلیموت راک اشاره کرد. امروزه شرکت های تجاری در این زمینه از نژاد گیریهای مختلف تولید جوجه مرغ های گوشتی می کنند که از نظر سرعت وزن گیری خیلی خوب هستند.
نژادهایی مانند راس، کاپ و هوبارد را نیز می توان نام برد. در ایران دو مورد اول بیشتر مورد استفاده پرورش دهندگان قرار می گیرد. البته به وجود آمدن این نژادها خود حاصل تلاش زیاد می باشد که این تلاش از چندین نسل قبل شروع و تا به امروز ادامه داشته است. جوجه این نژادها را پرورش دهندگان برای تولید گوشت خریداری می کنند و پس از پرورش روانه بازار مصرف گوشت می کنند.
شرکت های اصلی تولید کننده این جوجه ها از مرغداری های اول که به نام لاین هستند شروع می شود. سپس به مرغداری های اجداد و پس از آن مادری و جوجه حاصل از مادری همین جوجه ها هستند که ما مصرف می کنیم. ما در ایران فقط یک مرغداری لاین داریم که به نام آرین معروف هستند. مرغداری آرین در سال های قبل تولید زیادی داشته و جوجه مرغ خیلی از مرغداری های اجداد ما را تولید می کردند.
جوجه های گوشتی که امروزه ما مصرف می کنیم در بازده زمانی میانگین 40 تا 50 روز به بازار مصرف می رسند. این سرعت رشد حاصل نژاد، تغذیه دقیق و حساب شده و نوع نگهداری از نظر دما، نور، رطوبت و تهویه می باشد. تمامی این عوامل با هم باعث رشد سریع این نژادها می شود.
نکته قابل ذکری که می توان برای این نوع تولید و پرورش گفت این است که بعضی از مردم فکر می کنند این نژاد به دلیل مصرف هورمون به این رشد می رسند، ولی این کاملا غلط می باشد. بیشترین نکته منفی این نوع تولید و پرورش تراکم بالا، ضعیف بودن این نژاد در مقابل بیماری ها و مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها می باشد.
بهترین نوع جوجه مرغ برای نگهداری
جهت نگهداری جوجه مرغ، مرغ و خروس بسته به نیاز نگهدارنده دارد. نوع جوجه مرغ برای نگهداری بر اساس نیاز پرورش دهنده انتخاب می شود. مثلا پرورش دهندگان صنعتی که به تعداد زیاد و تجارتی اقدام به انجام این کار می کنند از نژادهای مرسوم در صنعت مرغداری استفاده می کنند. همانطور هم در قبل گفته شد برای تولید تخم مرغ از نژادهای لاین، ال اس ال و… استفاده می کنند. مرغداری های گوشتی از راس و کاپ و… استفاده می کنند.
اگر شما قصد این را دارید که در منزل یا مکان های مانند باغ و باغچه های خود جوجه مرغ نگهداری کنید، بهتر است از نژادهای اصطلاحا رسمی و یا همان بومی استفاده کنید. این نژادها که معمولا دو منظوره هستند و به اصطلاح گوشتی و تخم گذار هستند برای نگهداری بهتر هستند. نگهداری نژادهای بومی را می توانید از خرید جوجه یا مرغ و خروس شروع کنید. اقدام به تولید تخم و گوشت خود و یا حتی مازاد بر نیاز خود کنید و آن ها را به فروش برسانید.
نژادی که در حال حاضر در ایران به عنوان نژاد غالب در سراسر ایران مرسوم است همانی است که سال ها پیش جهاد سازندگی از مخلوط کردن انواع نژادهای بومی و غیر بومی استفاده کرد. اگر شما یک گله از این مرغ و خروس ها را نگاه کنید متوجه می شوید انواع نژادها در این گله ها موجود هستند مانند مرغ های بومی سمت شمال کشور.
نژادهای گردن لخت مرندی و نژادهای خارجی مانند پلیموت راک کورنیش و حتی سویه های از مرغ و خروس های صنعتی هم دیده می شود. بنابراین نژاد غالب برای نگهداری همین نژاد به اصطلاح جهادی، گلپایگانی، ورامینی، یا همان رسمی است که از نظر گوشت و تخم وضعیت مناسبی دارند.
غذای جوجه مرغ
غذایی که بابت جوجه مرغ های گوشتی و تخم گذار درست می شوند تا حدودی شبیه به هم هستند. تقریبا پایه اصلی دان، ذرت و سویا و مکمل های ویتامینی و معدنی و معمولا دو اسید آمینه میتونین و لیزین می باشند که درصد های مختلفی با هم ترکیب می شوند. پرورش دهندگان صنعتی چه در قسمت گوشتی و چه در پرورش جوجه مرغ های تخم گذار از توصیه های شرکت های تولید کننده جوجه و دکترهای تغذیه طیور استفاده می کنند.
اگر شما در منزل و تعداد کم شروع به تولید جوجه کردید می توانید برای تهیه دان از آرد ذرت 4 پیمانه و یک پیمانه سویا و با توجه به تعداد جوجه هر 25 تا 30 جوجه یک عدد تخم مرغ پخته رنده شده به مدت یک هفته الی 10 روز استفاده کنید. سپس به آرامی از کمی سبزیجات و مواد غذایی مانده در منزل برای تغذیه استفاده کنید. به صورت مخلوط از ذرت و گندم و سویا هم استفاده کنید.
قیمت جوجه مرغ
قیمت جوجه مرغ به عوامل زیادی مانند نژاد، تعداد تولید، تقاضا، سن جوجه و فصل بستگی دارد. مثلا در نژادهای صنعتی، عرضه و تقاضا و شرایط اقتصادی مستقیما روی قیمت تاثیر گذار است. در مورد نژادهای زینتی به خود نژاد و تولید آن بستگی دارد. چون این نژادها نسبت به نژادهای بومی و معمولی تر تولید تخم کمتری دارند قیمت بالاتری نسبت به نژادهای بومی دارند.
در مورد قیمت جوجه مرغ های بومی نیز فصل اثر مستقیم بر روی قیمت ها دارد. در اوایل فصل بهار تعداد تقاضا برای خرید این جوجه ها زیاد است و اکثر افراد که اقدام به خرید جوجه می کنند می خواهند از شرایط آب و هوایی بهره مناسبتری ببرند.
اشخاصی که از تجربه بیشتری برخودارند و فضاهای سرپوشیده در اختیارشان هست و توانایی گرم کردن آن ها را دارند بیشتر خریدار جوجه های یک روزه هستند تا قیمت برای آن ها ارزان تر باشد. عده ای هم که توانایی این کار را ندارند بیشتر خرید جوجه های 30 روزه تا 60 روزه را انجام می دهند که دردسر کمتری داشته باشند.
فروش جوجه مرغ
بازارهای گوناگونی برای خرید و فروش جوجه مرغ وجود دارند. خرید و فروش مرغ و خروس ها که جهت تولید گوشت و تخم در بازار هستند تحت نظارت دامپزشکی هستند تا به مصرف عموم برسند و روال مخصوص به خود دارند.
اما برای خرید و فروش مرغ و خروس و جوجه های بومی و تزئینی که افراد در اختیار دارند بیشتر در همان محل زندگی خود بازارهایی در اختیار دارند. بیشتر در شمال کشور و شهرهایی مانند گیلان و مازندران بازارهای محلی این کار را انجام می دهند. در تهران هم بازار پرنده فروشان (آزادگان خلیج) و یا مغازه داران که به آن ها سهله دار هم گفته می شود که انواع پرنده ها را دارند.
جوجه مرغ چند روزه از تخم خارج می شود
جوجه مرغ ها هم مثل تمامی پرندگان باید چند روز را سپری کنند و در شرایط مناسب دما و رطوبت و چرخش قرار بگیرند تا آماده خروج از تخم شوند. زمان مورد نیاز برای خروج جوجه مرغ ها 21 روز است. تخم مرغ هایی که در شرایط ایده آل از نظر نگهداری قبل از ستر و خود زمان ستر و هچر قرار بگیرند پس از 20 روز و در بیست و یک و نیم روز از تخم خارج می شوند. اگر احیانا مشاهده کردید جوجه ها زودتر از تخم خارج شده اند یکی از عوامل ذکر شده به خوبی رعایت نشده است.
گرم بودن و یا سرد بودن دستگاه فقط چند ساعت می تواند روز هچری را جلو و عقب کند نه چند روز. اگر شما مشاهده کردید این زمان طولانی تر است و یا حتی یک یا چند روز زودتر شده مربوط به شرایط نگهداری تخم نطفه دار می شود. معمولا این اتفاق در تابستان به خاطر شرایط نا مساعد نگهداری تخم می باشد که محل آن ها گرم است. در این حالت نطفه شروع به رشد می کند و هچ شدن جوجه را گاها تا 4 روز هم جلو می اندازد. بعضی ها به اشتباه فکر می کنند نژاد مرغ ها باعث این کار می شود.
9 نکته مهم در نگهداری و تولید جوجه مرغ
1- اگر قصد تولید جوجه دارید و می خواهید از دستگاه های جوجه کشی استفاده کنید توصیه می کنیم مرغ و خروس را خودتان نگهداری کنید تا میزان جوجه درآوری بالاتری داشته باشید جهت کسب اطلاعات بیشتر برای افزایش میزان جوجه درآوری پیشنهاد می کنیم مقاله افزایش درصد جوجه درآوری را مطالعه کنید.
2- مرغ و خروس هایی را که جهت تولید تخم نطفه دار نگهداری میکنید از نظر غذایی (پروتئین-انرژی-ویتامین ها و مواد معدنی) در شرایط خوبی نگهدارید.
3- اگر قصد خرید جوجه مرغ را دارید بستر و فضای مناسبی برای جوجه ها درست کنید که در معرض نوسانات محیطی قرار نگیرد.
4- اگر جوجه یکروزه را خرید و یا تولید کرده اید، بستر جوجه ها را قبلا گرم کنید و پوشال مناسب در کف آن بریزید و فضا را تا حدودی محدود کنید.
5- از مادر مصنوعی و بخاری برای گرم کردن جوجه مرغ ها استفاده کنید.
6- اگر توانایی درست کردن فضا و مکان مناسب را ندارید جوجه های اصطلاحا نیمچه (30 تا 60 روزه) را خریداری کنید.
7- برای مرغ های تخمگذار از لانه های تخم گذار که هم به صورت آماده هست و هم می توانید با کمی خلاقیت و مصالح ساده خودتان بسازید استفاده کنید تا مرغ ها تخمگذاری کنند. هر چند وقت یکبار پوشال و بستر آن ها را عوض کنید تا تخم مرغ ها سالم و تمیز بمانند.
8- همیشه سعی کنید دانخوری و آبخوری مرغ و خروس ها تمیز باشند. مخصوصا آبخوری ها دائما با مواد شوینده شسته شوند چون آلودگی از طریق آب به پرنده انتقال پیدا می کند.
9- بستر مرغ ها را حدودا هر دو ماه ضدعفونی و سم پاشی کنید تا بستر مرغ ها دچار آلودگی قارچی یا ویروسی و انگلی به خصوص هیره نشود و مرغ ها را دچار بیماری نکند.
کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود