غذای قناری چیست؟
غذای قناری این پرنده، خوش رنگ، زیبا و کوچک از خانواده سهره، بومی جزایر قناری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و تاثیر زیادی در رشد و تکثیر آن دارد.
قناری معمولا ده تا پانزده سال عمر می کند. البته بعضی از قناری ها در صورت نگهداری درست و تغذیه مناسب حتی تا بیست سال زنده می مانند. قناری ها در دو نوع اهلی و وحشی هستند و جثه بسیار ریزی دارند. طول بدن آن ها بین سیزده تا بیست و چهار سانتی متر و گاهی هفده سانتی متر است. طول بدن بزرگترین گونه این پرنده از نژاد ایتالیایی 24 سانتی متر است. پاهای قناری سه انگشت رو به جلو و یک انگشت رو به عقب دارد. بنابراین جزء پرنده های شاخه نشین به شمار می رود.
قناری های وحشی در طبیعت از جوانه و میوه درختان، حشره ها و کرم ها تغذیه می کنند اما تغذیه قناری های قفسی به عهده پرورش دهنده آن هاست. پرورش دهنده های قناری حتما باید اطلاعات کافی از غذای این پرنده داشته باشند و توجه ویژه ای به این موضوع کنند. اطلاع از طبیعت سبزیجات، دانه ها و میوه هایی که در رژیم غذایی قناری از اهمیت ویژه ای برخوردارند، کمک می کند که وقتی پرنده دچار بیماری می شود، پرورش دهنده از دادن برخی از غذاها به او خودداری کند. به طور کلی غذای قناری یکی از مهم ترین فاکتورها در پرورش قناری محسوب می شود زیرا این پرنده برای تولید مثل باید از سلامت کامل برخوردار باشد.
دانه ها بیشترین بخش از رژیم غذایی این پرنده را به خود اختصاص داده اند. در کنار دانه ها حدود 20 در صد از کل تغذیه از میوه ها و سبزیجات تشکیل می شود. در این مقاله قصد داریم درباره غذای اصلی قناری و اجزای آن، غذای قناری برای مست شدن و جوجه کشی، غذای قناری در بهار و تابستان و سایر فصل ها و ظرف غذای مناسب قناری صحبت کنیم. اگر علاقهمند به نگهداری از قناری هستید حتما این مقاله را تا پایان مطالعه کنید تا اطلاعات خود را افزایش دهید.
غذای اصلی قناری و اجزای آن
غذای اصلی قناری دانه کتان و ارزن است. این دانه ها باید به نسبت چهار به سه با هم ترکیب شوند. برای هر چهار کیلو دانه کتان باید سه کیلو ارزن تهیه کنید. دانه ارزن جزء گروه غلات است و چربی کمی دارد. اما میزان کربوهیدرات در این دانه زیاد است. دانه کتان در گروه دانه های روغنی قرار می گیرد و برخلاف ارزن کربوهیدرات آن کم و میزان چربی آن زیاد است. بسیاری از افراد دانه کتان را به عنوان دانه قناری می شناسند. این دانه طبعی گرم دارد و در ترکیبات آن شامل انواع مختلف ویتامین ها، مواد معدنی و کربوهیدرات است.
در کنار غذای اصلی قناری یعنی تخم کتان و ارزن از دانه های دیگر نیز استفاده می شود. این دانه ها عبارتند از: تخم کاهو، تخم شلغم، تخم اسفرزه، تخم گشنیز، تخم کلم قمری، تخم خرفه، شاهدانه و منداب. آیا از طبیعت این دانه ها اطلاع دارید؟ همانطور که گفتیم تخم کتان به عنوان بخش اصلی غذای قناری که با نام دانه قناری نیز مشهور شده است، طبیعتی گرم دارد و زمانی که قناری دچار بیماری های تنفسی مانند سرماخوردگی و آسم می شود، مانند یک دارو به بهبودی پرنده کمک می کند. طبیعت تخم شلغم نیز گرم است و در ترکیبات این دانه املاح معدنی و ویتامین های مختلف وجود دارد. استفاده از تخم شلغم در فصل زمستان فواید زیادی برای قناری دارد. تخم منداب نیز سرشار از املاح معدنی مورر نیاز بدن قناری است و مانند تخم کتان و شلغم طبیعت گرمی دارد. این دانه از پیج خوردن شکم قناری جلوگیری می کند و پرورش دهندگان قبل از تخم گذاری قناری این دانه را به رژیم غذایی پرنده اضافه می کنند. طبیعت تخم گشنیز نیز گرم است و برای تقویت پرنده های ضعیف فایده دارد. این دانه خاصیت ضد انگلی دارد. طبع شاهدانه بیش از اندازه گرم است و مصرف زیاد آن برای قناری خطر دارد. دانه هایی مانند ارزن، تخم کاهو، تخم کلم قمری، تخم اسفرزه دارای طبیعت سرد هستند. از تخم ارزن در تمام فصول سال در غذای قناری استفاده می شود. تخم کاهو برای از بین بردن انگل روده مناسب است. تخم کلم قمری دستگاه گوارشی قناری را پاک می کند. تخم چغندر جزء دانه هایی با طبیعت معتدل و سرشار از ویتامین و املاح معدنی است.
در رژیم غذایی قناری از میوه ها و سبزیجات نیز استفاده می شود اما در صورت مصرف نادرست منجر به مرگ پرنده می شود. سیب، گلابی، پرتقال شیرین، کرفس و کاهو در تأمین ویتامین های بدن قناری نقش دارند.
غذای قناری برای مست شدن و جوجه کشی
قناری ها از دی ماه تا خرداد ماه جفت گیری می کنند. در این ماه ها پرورش دهنده ها قناری های نر و ماده را در کنار هم می گذارند تا با یگدیگر آمیزش کنند. برای جوجه کشی قناری باید زمانی را انتخاب کنید که هوا معتدل و خنک باشد. توجه به غذای قناری قبل از شروع جوجه کشی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این دوران که به دوران پرریزی نیز معروف است، قناری ها آمادگی لازم برای جفت گیری و جوجه کشی را به دست می آورند. تغذیه مناسب در دوران استراحت تاثیر زیادی در بازدهی قناری دارد و بدن پرنده را برای تولید مثل آماده می کند. به طور کلی اگر قناری بتواند دوران پرریزی خود را به خوبی بگذراند، در دوران جفت گیری بهتر مست خواهد شد. بهتر است هفته ای سه بار و هر بار هفت قطره مولتی ویتامین به آب قناری اضافه شود. در طول شب آب آشامیدنی قناری را تعویض کنید زیرا خوردن مولتی ویتامین زیاد هم مضر است. دانه هایی با طبع گرم، مست شدن قناری را افزایش می دهند. از بین دانه های دارای طبع گرم، شاهدانه تاثیر بیشتری در مستی این پرنده دارد. توجه داشته باشید که دانه هایی مانند کتان، منداب، شلغم، گشنیز، شاهدانه طبع گرم دارند اما نباید به مقدار زیاد مصرف شوند زیرا ممکن است برای سلامت قناری خطرناک باشد. غذاهایی مانند زرده تخم مرغ، کاهو، اسفناج، هویج، کرفس، شاهی، سیب، کلم، هندوانه، کدو برای دوران جوجه کشی مناسب هستند.
در کنار توجه به غذای قناری در دوران جوجه کشی، باید نور محل نگهداری این پرنده ها را افزیش دهید. دمای هوا نیز باید بین 22 تا 24 درجه سانتی گراد به صورت ثابت تنظیم شود. دانه هایی که برای تغذیه قناری انتخاب می کنید باید از کیفیت و مرغوبیت بالایی برخوردار باشند. تخم کتان به عنوان غذای اصلی قناری باید همیشه در اختیار پرنده قرار گیرد. ویتامین E نقش زیادی در مست شدن قناری نر دارد. همچنین در انتخاب دستگاه جوجه کشی هم باید دقت زیادی کنید و حتما دستگاهی انتخاب کنید که قابلیت جوجه کشی از پرندگان زینتی و خاص را داشته باشد.
غذای قناری در بهار و تابستان و سایر فصل ها
غذای قناری در فصل بهار شامل تخم کتان و تخم ارزن است. حجم تخم کتان باید دو برابر ارزن باشد. هفته سه بار نیز باید قناری های بالغ را با میوه و سبزیجات تغذیه کرد. به قناری هایی که در حال بزرگ کردن جوجه های خود هستند، غذاهای پرورشی نیز داده می شود.
به دلیل اینکه در اواخر فصل بهار هوا کم کم رو به سمت گرم شدن می رود، نباید غذای قناری حاوی دانه های خیلی چرب با طبع گرم باشد. ترکیب دانه ها در فصل بهار شامل تخم کاهو، تخم کلم و تخم شلغم است. در فصل تابستان و اواخر ماه مرداد تا اوایل مهر ماه دوران تولک رفتن یا پرریزی قناری هاست. قناری در عرض شش تا هشت هفته تمام پرهای خود را عوض می کند.
در فصل تابستان باید غذای قناری حاوی دانه ها و سبزیجاتی باشد که طبع سرد دارند. حداقل باید در هفته دوبار کاهو به قناری داده شود. مصرف دانه های چرب را به حداقل برسانید.
دوران پرریزی تا اواسط فصل پاییز ادامه دارد و قناری تا اواسط فصل زمستان روزهای معمولی را سپری می کند. در این دوره زمانی غذای قناری شامل غذای اصلی روزانه تخم کتان، ارزن است و هفت تخم دیگر یعنی تخم های کاهو، شلغم، گشنیز، خرفه، شاهدانه، کلم قمری، منداب را هفته ای دوبار باید به غذای این پرنده اضافه کنید. در اوایل ماه اسفند قناری های نر مست می شوند و تمایل زیادی به جفت گیری نشان می دهند. در این دوران روزانه یک قاشق چای خوری تخم مرغ آب پز نیز به قناری های ماده داده می شود تا بدن آن ها آمادگی لازم را برای جفت گیری کسب کند. البته توجه داشته باشید که مصرف زیاد تخم مرغ برای این پرندگان مضر است و سلامتی آنها را به خطر می اندازد.
در دوران بیماری باید فقط تخم کتان به قناری بدهید و غذاهای دیگر را از برنامه غذایی حذف کنید. برای رفع یبوست قناری می توان از پوست سیب استفاده کرد. برای درمان اسهال نیز قسمت گوشتی سیب مفید است.
ظرف غذای مناسب قناری
ظرف غذای مناسب قناری به اندازه غذای قناری اهمیت دارد، ولی بسیاری از افراد از این موضوع غافل هستند. ظروفی که برای آب و دانه قناری استفاده می شوند، دارای سه نوع مختلف هستند. یکی از ظرف ها مخصوص غذای خشک قناری ( دانه ها) است، یک ظرف دیگر برای غذاهای تر ( میوه ها، سبزیجات و…) در نظر گرفته می شود و یک ظرف مخصوص هم برای ریختن آب وجود دارد.
ظرف مخصوص آب همیشه باید کاملا تمیز باشد. زیرا قناری ها به آب تازه و کاملأ سالم نیاز دارند. یک ظرف آب مناسب نباید محل تجمع گرد و غبار باشد. ظروف آب استاندارد به راحتی قابل شستشو هستند. ظروف استوانه ای آب معمولا از شیشه و پلاستیک ساخته شده اند. ظروف آب و غذا باید به گونه ای باشند که در قفس های مختلف بتوان آن ها را به راحتی نصب کرد. قناری باید بتواند به همه قسمت های ظرف برای خوردن دانه دسترسی داشته باشد. ظروف غذا نیز معمولا از جنس استیل یا پلاستیک هستند. ظروف استیل راحت تر از ظروف پلاستیکی تمیز می شوند و احتمال رشد قارچ و باکتری در داخل آن ها کمتر است. خوردن آب در ظروف کم عمق برای همه پرندگان از جمله قناری راحت تر است. بنابراین از خرید ظرف های عمیق خودداری کنید.
در قفس قناری ظرف آب و ظروف غذا را کنار هم نصب نکنید. از نصب ظرف غذا در زیر میلههای قفس بپرهیزید، زیرا ممکن است مدفوع پرنده در حین نشستن روی میله ها به داخل ظرف غذا ریخته شود. هنگام تمیز کردن قفس از تمیز شدن ظرف آب و غذا اطمینان حاصل کنید.
غذای قناری باید به شکل اصولی و در ساعات مشخصی از روز به پرنده داده شود. بهترین زمان برای تغذیه قناری نیم ساعت پس از طلوع آفتاب و نیم ساعت از قبل از غروب آفتاب است. تعداد وعده های غذایی پرنده های کوچکی که تحرک بالایی دارند، باید بیشتر باشد. ظروف غذا و قفس قناری باید به صورت مداوم تمیز شود. هر هفته یک بار ظروف غذا و کل قفس را با مخلوط آب و صابون یا مواد ضد عفونی مخصوص بشویید. هرگز برای شستن ظرف غذای قناری مواد سفید کننده به کار نبرید. ظروف آلوده و قفس غیر بهداشتی احتمال بیمار شدن پرندگان را به میزان زیادی افزایش می دهد.
سخن آخر در مورد غذای قناری
پرندگان زینتی مانند قناری طرفداران زیادی دارند و بسیاری از مردم علاقه زیادی به نگهداری از این پرنده در خانه های خود دارند. برای افزایش طول عمر و سلامت این پرنده، باید اصول تغذیه ای را به خوبی رعایت کنید. هرگز نباید کیفیت غذای قناری فدای کمیت آن شود. پرنده ها باید با غذایی سالم و باکیفیت تغذیه شوند تا رشد کافی داشته باشند.
همواره سعی کنید طرف غذای قناری پر از غذا باشد و مرغوب ترین دانه ها را خریداری کنید. قناری ها به خوردن دانه های مختلف از جمله تخم کتان و همچنین میوه ها و سبزیجات علاقه بسیار زیادی دارند. اگر قناری با غذای کهنه و بی کیفیت تغذیه شود، دچار بیماری خواهد شد. همواره سعی کنید غذای مورد نیاز قناری را از فروشگاه های معتبر تهیه کنید.
در این مقاله سعی کردیم تمام نکات مربوط به غذای اصلی قناری و اجزای آن، غذاهای مخصوص مست شدن و جوجه کشی، غذای مناسب فصول مختلف سال و ویژگی های ظرف غذای مناسب قناری را به طور کامل توضیح دهیم. امیدواریم خواندن این مقاله باعث افزایش اطلاعات شما شده باشد.
کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود