آموزش جوجه کشی غاز
جوجه کشی غاز یکی از راه های کسب درآمد از پرورش این پرنده است. اما باید با توجه به سرمایه و فضایی که در اختیار دارید، اقدام به این کار کنید. همچنین در این مسیر نیاز به برنامه ریزی دقیق خواهید داشت. این برنامه ریزی سود کسب و کار شما را تضمین خواهد کرد.
جوجه کشی غاز در شهرهای شمال ایران از دیرباز مورد علاقه مردم بومی بوده. این علاقه به پرورش غاز بی دلیل نبوده و حتما فوایدی را برای مردم داشته است. غازها در باغات همانند یک کارگر به هرس علف ها مشغول بودند و زمین را با کود تولیدی غنی می کردند. و در شالیزار ها پس از درو محصول از ساقه ای برجا مانده تغذیه می کردند. بنابر این غاز ها تغذیه گیاهی مناسب دارند و بر خلاف اردک ها علاقه ای به استفاده از لجن مرداب ها ندارند و گوشت خوش طعم و عطری دارند.
اما غازها در جوجه کشی طبیعی به دلیل طول دوره جوجه کشی غاز که 28 تا 35 روز در نژاد های مختلف متغییر است، تعداد کمتری تولیدمثل می کنند. لذا استفاده از ماشین جوجه کشی برای جوجه کشی غاز صرفه اقتصادی نگهداری غاز ها را بالا می برد.
اگر به جوجه کشی از این پرنده فکر می کنید، مقاله پیش رو را از دست ندهید. در این مقاله هر آن چه که در رابطه با جوجه کشی از غاز نیاز دارید، گفته شده است. با ما همراه باشید و با اطلاعات صحیح فعالیت خود را به درستی آغاز کنید.
فیلم آموزش جوجه کشی غاز
فضایی برای جوجه کشی غاز در نظر بگیرید
اولین قدم برای این کار پیدا کردن یک فضای مناسب است. اما این فضا باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟ در جواب این سوال توجه شما را به موارد زیر جلب می کنیم:
- فضایی محصور با سرپوش مناسب: مکانی که برای جوجه کشی در نظر گرفته اید باید از پرندگان به خوبی در برابر سرما و گرما محافظت کند؛
- فضایی باز: این فضا باید به اندازه ای باشد که پرندگان به راحتی در آن تحرک داشته باشند؛
- تهیه آبخوری و دان خوری: قسمتی از این فضا باید به آبخوری و دان خوری پرندگان اختصاص داده شود.
در مکان پرورش غازها باید فضایی جداگانه و کاملا بهداشتی برای جوجه کشی غازها در نظر بگیرید. این فضا نیز باید ویژگی های زیر را دارا باشد:
- قابلیت شستشو داشته باشد؛
- وجود راه خروج آب در این فضا ضروری است؛
- تهیه هوای مناسب داشته باشد؛
تجهیزاتی جهت تامین دمای لازم در این فضا تعبیه شود.
جوجه کشی غاز با دستگاه جوجه کشی
برای جوجه کشی غاز به صورت انبوه و کسب درآمد باید با یک ماشین جوجه کشی این کار را انجام دهید.
در جوجه کشی این پرنده با دستگاه به مواردی مثل میزان دما و رطوبت باید توجه ویژه کنید. در ادامه در مورد هر یک از موارد و نکات جوجه کشی غاز با دستگاه جوجه کشی توضیحات کامل قرار گرفته است.
مهم ترین نکته و ترفند جوجه کشی غاز با دستگاه
جوجه کشی غاز به طور مصنوعی با دستگاه جوجه کشی ترفندهایی دارد و مهم ترین ترفند، اسپری آب بر روی تخم غاز است. برای این کار نیاز است تا تخم غازها از روز 4 یا 5 روزگی تا قبل از دوران هچر یکبار در روز آبپاشی شوند و مجدد داخل دستگاه قرار بگیرند.
8 نکته مهم در جوجه کشی غاز
برای این که یک جوجه کشی موفق غاز داشته باشید نیاز هست تا به 8 نکته مهم در دوران جوجه کشی توجه کنید.
1. تهیه تخم نطفه دار غاز
غاز ها اگرچه از یک سالگی تخمگذاری می کنند اما مناسب ترین تخم غاز برای جوجه کشی غاز حاصل مادران بالای 2 سال تا 10 سال است. همچنین از غازهای نر می توان تا 7 سال نطفه مناسب دریافت کرد. برای نطفه داری بالا بهتر است در مزرعه پرورش غاز به ازای هر 2 یا 3 غاز ماد یک غاز نر بالای دو سال سن نگهداری کرد. در هنگام خرید تخم نطفه دار غاز به تمام نکات خرید نطفه دار که قبلا در مقاله آموزش خرید تخم نطفه دار توضیح دادیم توجه کنید.
2. نظافت تخم نطفه دار قبل از قرار دادن در دستگاه
از آنجا که فضولات غاز ها معمولا شل و آبکی هست احتمال آلوده شدن تخم غاز به فضولات بسیار زیاد است. تخم های آلوده به فضولات مناسب جوجه کشی نیستند و باید قبل از ورود به دستگاه جوجه کشی نظافت شوند. استفاده از اجسام زبر مثل سمباده در نظافت تخم غاز باعت از بین رفتن کوتیکول ( لایه محافظ پوسته در برابر ورود میکروب ها ) شده و احتمال ورود آلودگی به داخل تخم غاز افزایش می یابد.
توصیه میکنیم قبل از جوجه کشی غاز برای نظافت تخم غاز، از یک دستمال مرطوب شده با آب نمک استفاده کنید و به سرعت با یک دستمال خشک رطوبت برجا مانده را خشک کنید.
3. باور غلط: دستگاه جوجه کشی مخصوص غاز بخریم!
آیا دستگاه جوجه کشی مخصوص یک پرنده خاص تولید می شود و یا برای پرندگان متفاوت متغیر است؟ لازم است بدانیم دستگاه جوجه کشی یک انکوباتور پیشرفته است که شرایط دما و رطوبت و اکسیژن لازم را همراه با چرخش تخم ها فراهم می کند تا تخم پرندگان تبدیل به جوجه شود.
پس چرا برخی فروشندگان ادعا می کنند فلان دستگاه برای جوجه کشی غاز مناسب هست یا نیست؟ در حقیقت اینکه یک سازنده دستگاه یک مدل از دستگاه را توصیه می کند که برای جوجه کشی غاز مناسب تر است چه دلیلی دارد؟
توصیه به یک مدل خاص از دستگاه برای جوجه کشی غاز فقط دو دلیل دارد، اول ظرفیت مناسب با تولید تخم نطفه دار و دوم نوع گردش تخم غاز ها که در ادامه توضیح می دهیم تخم غاز ها چه نوع گردشی لازم دارند.
4. گردش تخم غاز در دستگاه جوجه کشی
تجربه ثابت کرده تخم غاز هایی که به طور خوابیده درون سبدهای هچری قرار گرفته اند و هنگام چرخیدن راک دستگاه مقداری می غلتند هچ موفق تری دارند. پس توصیه ما این است تا از ابتدای دوری جوجه کشی تخم غاز ها را داخل سینی یا همان سبد هچر بخوابانید و فضای کافی بین تخم ها قرار دهید تا امکان غلتیدن وجود داشته باشد. گاها دیده شده افرارد تخم غاز را داخل سبد هچر های جداره دار یا همان به اصطلاح شانه همه کاره چیده اند و بین تخم غازها تیغه ها را قرار داده اند، این کار جلوی غلتیدن را میگیرد.
برای گردش راک ها دو برنامه می توان انجام داد حرکت یک باره در هر چند ساعت یک بار ( از یک ساعت تا 4 ساعت ) و یا حرکت آهسته و نا محسوس به طوریکه در هر یک ساعت به آرامی یک بار گردش انجام شود. حالت دوم توصیه اکثر حرفه ای ها به شماست.
نکته مهم در زمان هچ جوجه غاز:
توجه کنید هنگامی که جوجه ها در سبد ها هچ می شوند ممکن است در سمت سبد تجمع کنند و وزن بالای این جوجه ها ممکن است موجب فشار به چرخ دنده های موتور گیربکس دستگاه شود. پس در صورت امکان راک دستگاه را مهار کنید تا فشار روی موتور به طور مستقیم نباشد.
5. دمای دستگاه جوجه کشی غاز
جنین غاز در طول دوره رشد شرایط دمایی خاص را لازم دارد تا مراحل رشد جنینی را به درستی طی کرد و به موقع هچ شود . دقت کنید در جوجه کشی غاز همانند جوجه کشی بوقلمون و جوجه کشی اردک در طول دوره باید در فواصل منظم مقدار دما تغییر کند، در هنگام چیدن تخم ها داخل دستگاه دما را روی 38.5 درجه تنظیم کنید و پس از یک هفته دما را به 37.7 درجه سلسیوس تغییر دهید. در پایان هفته سوم این تغییر جزئی تر شده و دما را به 37.5 تغییر می دهیم. این دما تا سه روز قبل از تولد ثابت بوده و در ایام هچر دما را به 37.2 کاهش می دهیم. دقت کنید اگر از قابلیت انتخاب پرنده سیستم کنترل دستگاه جوجه کشی استفاده میکنید به دلیل ثابت بودن دما در طول دوره در این بردها شانس موفقیت کاهش می یابد. بهتر است تا جی اس ام دستگاه جوجه کشی را فعال کنید تا اگر در پایان هر هفته به دستگاه نزدیک نبودید بتوانید با گوشی موبایل و نرم افزار اندروید جوجه کشی با خیال راحت مقدار دما را تغییر دهید.
6. رطوبت جوجه کشی غاز
رطوبت در جوجه کشی غاز به طور متوسط در حدود 60 درصد بوده و فقط در سه روز پایانی رطوبت ماشین جوجه کشی غاز را به 70 تا 75 درصد افزایش دهید. شرایط رطوبت جوجه کشی مرغ هم شباهت زیادی با جوجه کشی غاز دارد.
7. آب پاشی تخم غاز در دستگاه جوجه کشی
از دیگر توصیه ها برای جوجه کشی غاز آب پاشی تخم غازهای داخل دستگاه در برخی ایام هست . برای این کار یک عدد اسپری آب پاش را با آبی که از قبل جوشانده شده و عاری از آلودگی هست پر کرده و اب پاش را جهت هم دما شدن اب با دمای تخم غاز ها داخل دستگاه جوجه کشی غاز قرار می دهیم. از شروع روز هشتم جوجه کشی سعی کنید روزانه یک بار دستگاه را خاموش کرده و به مدت 5 دقیقه درب دستگاه را باز کنید و با ملایمت با همان اسپری اقدام به آب پاشی پودری روی تخم های غاز نمایید. و پس از نهایت 10 دقیقه درب دستگاه را بسته و دستگاه را روشن نمایید. این باز بودن درب ارتباطی با مبحث اکسیژن ندارد و فقط برای کاهش چند درجه ای دما و ایجاد یک شوک مختصر است. هنگام باز کردن درب دستگاه دمای محیط در حدود 25 درجه باشد.
8. میزان اکسیژن لازم برای جوجه کشی غاز
جوجه کشی غاز را در محیط های با میزان اکسیژن کم انجام ندهید. جنین های غاز به میزان اکسیژن بالا نیاز دارند لذا مهمترین کار برای جوجه کشی غاز نوربینی تخم غازها بوده ( کندلینگ ) تا بتوانید به موقع تخم های فاسد و بی نطفه را خارج کنید . دقت کنید تخم غاز های خراب تولید گازهای کشنده برای سایر جنین ها می کنند و میزان اکسیژن محیط را کم میکنند و حتی امکان انفجار آن ها داخل دستگاه هست.
همچنین مجهز بودن دستگاه جوجه کشی غاز به فن های تهویه اضطراری و برنامه دار اهمیت بالایی دارد.
جوجه کشی غاز به روش سنتی و بدون دستگاه
جفت گیری غازها تنها یک بار در سال اتفاق می افتد. طول دوره جوجه کشی این پرنده به روش طبیعی نیز بین 28 تا 35 روز متغیر است. این تفاوت در دوره جوجه کشی، به دلیل وجود نژادهای مختلف از غازها اتفاق می افتد. جوجه کشی این پرنده به صورت طبیعی معمولا در روستاها بیشتر دیده می شود.
در این شیوه جوجه کشی شاهد سه مرحله زیر هستیم:
- جفت گیری غازها؛
- کرچ شدن غازها؛
- هچ شدن تخم غازها و تبدیل آن ها به جوجه.
اگر به دنبال جوجه کشی طبیعی از این پرنده هستید، ابتدا باید استخری برای آن ها ایجاد کنید. این استخر باید به گونه ای باشد که پرنده ماده بتواند پاهای خود را هنگام جفت گیری روی زمین بگذارد.
شرایط جوجه کشی غاز به روش طبیعی
پس از تخم گذاری، پرنده مادر روی تخم های خود می خوابد که این زمان را اصطلاحا کرچ شدن می نامند. در این روش از جوجه کشی باید به نکاتی توجه کنید که در ادامه آن ها را توضیح خواهیم داد.
- مواد غذایی و آب مورد نیاز غازها را در نزدیکی لانه آن ها قرار دهید؛
- فضایی جهت شنا کردن غازها در نظر بگیرید؛
از داروهای ضد انگل برای آنها استفاده کنید.
تخم غازها را همزمان زیر غاز مادر قرار دهید
توصیه می کنیم که تخم ها را در یک زمان زیر پرنده مادر قرار دهید. به این ترتیب جوجه ها حداکثر با فاصله 24 ساعت از تخم بیرون خواهند آمد.
توجه به این نکته از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا با از تخم در آمدن چند جوجه ممکن است که پرنده مادر دیگر بر تخم ها نخوابد. به این ترتیب برخی از تخم ها خراب خواهند شد.
نگهداری از جوجه غازها پس از جوجه کشی
پس از پایان جوجه کشی و بیرون آمدن جوجه ها از تخم باید آن ها را در مکانی گرم قرار دهید. بنابراین اگر هوای بیرون سرد است، آن ها را به فضایی با حرارت کنترل شده منتقل کنید.
لازم به ذکر است که جوجه ها در روزهای اول نیازی به غذا ندارند. اما پس از گذشت چند روز باید مواد غذایی مورد نیاز آن ها را تامین کرد. به تغذیه جوجه ها پس از بیرون آمدن از تخم نیز باید توجه داشته باشید. در غیر این صورت شاهد تلفاتی در این مرحله خواهید بود.
پس از گذشت 4 هفته جوجه ها دیگر نیازی به مادر خود ندارند؛ در این زمان که پرهای آن ها درآمده است، امکان استفاده از استخر را برای آن ها فراهم کنید.
سود جوجه کشی غاز
خیلی از کسانی که قصد شروع پرورش غاز را دارند، در رابطه با سوددهی این کار می پرسند. باید بدانید که سود این کسب و کار را با هیچ عدد ثابتی نمی توان مشخص کرد. قصد شما از راه اندازی این کسب و کار هیچ تفاوتی در سوددهی شما ایجاد نمی کند. تنها باید بدانید که هیچ حقوق ثابتی در انتظار شما نخواهد بود.
اما به طور کلی هر چه شما با اصول این کار بیشتر آشنا باشید، درآمد بیشتری در در انتظار شما خواهد بود. بنابراین با در نظر گرفتن تمام شرایط نگهداری از جوجه ها تلفات و ضرر خود را به کمترین میزان کاهش دهید.
کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود