آموزش نگهداری جوجه غاز

دسته : غاز

برای اینکه بتوانید در پرورش غاز موفق باشید، ابتدا باید با روش نگهداری از جوجه غاز آشنا باشید. غازها گونه ای از پرندگان هستند که به خانواده اردکیان یا مرغابیان تعلق دارند. قوها و اردک ها نیز شامل این خانواده می شوند. از نژادهای مختلف غازها می توان به غاز آفریقایی، غاز کانادایی، غاز امبدن، غاز تولوز، غاز چینی، غاز نروژی و… اشاره کرد. غازها را می توان هم در خانه و هم در سالن پرورش داد. اما نکته مهم این است که از آنجایی که خانواده مرغابیان در محیطی آبی زندگی می کنند، بنابراین ضرورت دارد که در محل پرورش آنها حتماً برکه یا استخر وجود داشته باشد تا بتوانند رشد طبیعی خود را داشته باشند.

غازها نسبت به سایر پرندگان پرورشی از مقاومت بدنی بالاتری برخوردار هستند. این امر باعث می‌شود که در زمان پرورش تلفات کمتری داشته باشید. به همین دلیل، طی دوران رشد نیاز کمتری به دارو خواهند داشت و استفاده کمتر از دارو به معنی سالم تر و ارگانیک تر بودن گوشت آنها است.

برای اینکه بتوانید در پرورش و نگهداری غاز به موفقیت دست یابید، رعایت یک سری نکات اختصاصی مرتبط با این پرنده زیبا الزامی است. در این مقاله کارشناسان شرکت بلدرچین دماوند تلاش می‌کنند تا تمامی اطلاعات موردنیاز برای نگهداری از جوجه غاز را در اختیار شما قرار دهند تا بتوانید با استفاده از روش های اصولی به موفقیت در این امر دست یابید.

شرایط نگهداری جوجه غاز

سه هفته اول پس از خارج شدن جوجه غاز از تخم، مهم ترین و حساس ترین مرحله در پرورش غاز است. زمانی که شما از دستگاه جوجه کشی برای تولید جوجه استفاده می کنید، پس از تولد و قبل از اینکه آنها را به سالن پرورش منتقل کنید، باید گرمای محل موردنظر را با گرمای دستگاه جوجه کشی مطابقت دهید تا جوجه ها در زمان انتقال دچار شوک حرارتی نشوند. به همین منظور، بهتر است 24 ساعت قبل از ورود جوجه ها، گرمای محل نگهداری آنها را به سطح ثابتی برسانید.

شرایط نگهداری جوجه غاز

آشنایی با شرایط نگهداری جوجه غازها

همچنین با توجه به اینکه غازها پرندگانی آبزی هستند، از مهم‌ترین نکات تأثیرگذار در پرورش این پرنده، وجود استخر در محل پرورش است. اگر در مناطقی زندگی می کنید که دارای برکه های طبیعی آب است، می توانید زمانی که غازها را به چرا می برید اجازه دهید آنها مدتی از وقت خود را در برکه آب بگذرانند. در غیر این صورت، لازم است که چنین محیطی را در محل پرورش آنها مهیا کنید.

میزان موفقیت شما بستگی مستقیم به میزان توجهی دارد که در طی دوره پرورش به جوجه ها دارید. اطمینان از تأمین نیازهای اساسی آنها مانند دسترسی به آب و غذای کافی و سالم می تواند موفقیت شما را تضمین کند. شرایط نگهداری از جوجه غازها شامل امکانات و تجهیزات موردنیازی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

امکانات و تجهیزات مورد نیاز نگهداری جوجه غاز

برای اینکه بتوانید جوجه غاز پرورش دهید، به یک سری امکانات و تجهیزات نیاز دارید تا بتوانید نیازهای اصلی آنها را برآورده کنید. به همین منظور، در ادامه موارد موردنیاز را برای شما فهرست کرده و در مورد هر یک توضیح خواهیم داد.

امکانات و تجهیزات مورد نیاز نگهداری جوجه غاز

تجهیزات لازم برای نگهداری جوجه غازها

سالن پرورش جوجه غاز

برای پرورش جوجه غاز شما می توانید از انواع سالن ها و محل های مناسب (فضای باز یا بسته) استفاده کنید. البته به شرطی که محل مورد نظر خشک و تمیز بوده و در معرض کوران هوا نباشد.

تأمین گرمایش جوجه ها

پس از پایان جوجه کشی غاز به نسبت تعداد جوجه های موجود در سالن پرورش از تعداد کافی مادر مصنوعی یا لامپ های مادون قرمز حرارتی استفاده کنید، تا حدی که تمام جوجه ها بتوانند به گرمای موردنیاز خود دسترسی داشته باشند. از هر نوع منبع حرارتی که استفاده می کنید بایستی که از یک محافظ در اطراف مادر مصنوعی استفاده کنید تا جوجه ها نتوانند زیاد به آن نزدیک شده و آسیب ببینند. وجود این محافظ حرارتی در چند روز اولیه بسیار اهمیت دارد. می‌توانید از بخاری گازی یا برقی نیز برای تأمین گرمای محل پرورش جوجه ها استفاده کنید. زمانی که جوجه غازها را به سالن پرورش وارد می کنید دما در نزدیک مادر مصنوعی باید 36 درجه سانتیگراد باشد. این دما را می‌توانید در پایان هفته اول به 32 درجه و در پایان هفته دوم به 26 تا 23 درجه سانتیگراد کاهش داد. پس از پایان هفته سوم دیگر نیازی به استفاده از مادر مصنوعی نیست مگر اینکه دمای سالن به زیر 20 درجه سانتیگراد برسد. ضمن اینکه با دقت در رفتار جوجه غازها می توانید به وضعیت گرما پی ببرید. در صورتی که گرما زیاد باشد، جوجه ها به اطراف پراکنده می شوند، و اگر گرما کم باشد، جوجه ها دور هم جمع می شوند تا بتوانند خود را گرم کنند.

بستر مناسب جوجه غاز

برای بستر جوجه ها می توانید از هر چیزی منجمله خاک اره، کاه، پوسته برنج خشک، تراشه چوب و پوشال های نرمی که جذب کننده رطوبت هستند استفاده کنید. این امر باعث می شود که پوشال فضولات جوجه ها را به خود جذب کرده و مانع از مرطوب شدن بستر شود. همچنین می تواند مانع از این شود که جوجه ها فضولات خود را خورده و گرفتار بیماری شوند.

تهویه سالن پرورش

در محل نگهداری جوجه ها از فن تهویه مناسب استفاده کنید تا هوای آلوده را خارج کرده و هوای تازه به آنها برساند. توجه داشته باشید که سرعت تهویه فن باید کم و مناسب باشد در حدی که ایجاد کوران نکرده و گرمای محل را خارج نکند. چرا که تهویه سریع هوا می تواند باعث سرد شدن محیط و در نتیجه سرماخوردگی جوجه ها شود.

حصارکشی سالن پرورش جوجه ها

سالن یا محلی که جوجه ها را در آن نگهداری می‌کنید حصارکشی کنید تا بر اثر تراکم زیاد جوجه دچار تلفات نشوید. این امر مخصوصاً زمانی که جوجه های شما در سنین متفاوتی هستند بسیار حائز اهمیت است. زیرا در صورت تراکم جوجه ها در یک نقطه، جوجه های کوچکتر آسیب خواهند دید. بنابراین می توانید با حصارکشی مناسب به طور مثال جوجه های 10 روزه را در یک قسمت و جوجه های 20 روزه را در قسمت دیگری نگهداری کنید.

دانخوری و آبخوری سالن پرورش جوجه ها

در هر سالن نگهداری جوجه غاز به اندازه کافی دانخوری و آبخوری جوجه قرار دهید تا جوجه ها بتوانند به راحتی به آب و دان دسترسی داشته باشند. در صورتی که محل نگهداری آنها را حصارکشی کرده اید، لازم است برای هر حصار آبخوری و دانخوری جوجه مجزا و به تعداد موردنیاز برای هر بخش در نظر بگیرید. شما می توانید از آبخوری و دانخوری ناودانی یا مدور استفاده کنید. همچنین باید برای هر پرنده 2 سانتیمتر فضای آبخوری و 5 سانتیمتر فضای دانخوری در نظر بگیرید. از آنجایی که غازها عادت دارند موقع آب خوردن مقداری از آن را روی بستر بریزند، توصیه می‌کنیم که آبخوری آنها را بر روی نرده چوبی یا پلاستیکی که می تواند مانع از ریختن آب روی بستر شود، قرار دهید.

فضای لازم برای رشد جوجه غاز

رشد غازها بسیار سریع تر از سایر پرندگان است. به همین دلیل، تعداد پرنده نگهداری شده در واحد سطح اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا جوجه ها به دلیل رشد سریع نباید با کمبود فضا مواجه شوند. برای اختصاص دادن فضا به جوجه غازها می توانید این رویه را پیش بگیرید:

  • در طول هفته اول: 14 تا 20 جوجه در هر مترمربع
  • در طول هفته دوم: 7 تا 14 جوجه در هر مترمربع
  • در طول هفته سوم: 4 تا 5 جوجه در هر مترمربع

تا سن 5 هفتگی نباید جوجه غازها را در هوای ابری و بارانی به فضای بیرونی ببرید چون در این سن پر کافی ندارند که از آنها در مقابل سرما محافظت کند. اما اگر هوا بارانی نباشد، می توانید آنها را در سن دو هفتگی نیز برای چرا کردن در مرتع بیرون ببرید.

غذای جوجه غاز

به عنوان غذای استارتر (آغازین) جوجه غاز و همچنین در طول دوره پرورش، توصیه می شود از جیره غذایی کرامبل یا پلت ریز شده برای تغذیه آنها استفاده شود. همچنین می‌توانید از کنسانتره جوجه غاز نیز به عنوان دان استفاده کنید. معمولاً جیره های غذایی استارتر دارای 16 تا 18 درصد پروتئین و بین 2600 تا 2900 کیلوکالری انرژی متابولیسم در کیلوگرم هستند. آمینو اسیدهای آن شامل لیزین، متیونین، آمینو اسید گوگرددار، تریپتوفان، ترئونین و مواد معدنی آن شامل کلسیم، فسفر کل، فسفر قابل استفاده، سدیم و کلر است. گاهی ممکن است جیره استارتر جوجه غاز در دسترس نباشد، در این صورت می توانید از جیره استارتر جوجه مرغ با پروتئین و انرژی مشابه استفاده کنید. ضمن اینکه اگر جیره غذایی کرامبل و پلت در دسترس نبود می‌توانید از جیره غذایی آردی نرم (که به صورت پودر شده است) استفاده کنید.

غذای جوجه غاز

بهترین برنامه غذایی برای جوجه غازها

در صورتی که برای تغذیه جوجه ها از مواد غذایی محلی مثل غلات و علوفه خرد شده استفاده کنید، غازها با کمبود پروتئین مواجه شده و رشد آنها کاهش می‌ یابد. در این صورت بهتر است که کمبود پروتئین جیره غذایی آنها با مکمل های حاوی پروتئین مانند کنجاله و دانه سویا، کتان یا بادام زمینی تأمین شود. خوراک مصرفی هر جوجه در طی دوره سه هفته ای رشد بین 5 تا 7 کیلوگرم خواهد بود. همچنین طی این دوره بین 7 تا 8 لیتر آب مصرف خواهند کرد.

توصیه می شود که در 4 هفته اول رشد جوجه ها، علوفه هایی همچون علف چاودار، کلم، شبدر سفید و گزنه را نیز در جیره غذایی آنها در نظر داشته باشید. در این صورت خوراک مصرفی آنها از جیره کامل 20 درصد کاهش خواهد یافت. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد پیشنهاد میکنیم حتما مقاله غذای غاز را مطالعه کنید.

جمع بندی آموزش نگهداری جوجه غاز

در این مقاله شما با روش نگهداری و پرورش جوجه غاز آشنا شدید. همچنین درمورد شرایط نگهداری آنها با شما صحبت کرده و امکانات و تجهیزات مورد نیاز نگهداری جوجه ها را به شما معرفی کردیم. امیدواریم که این اطلاعات سودمند بوده باشد. رعایت دو عامل اصلی بهداشت و تغذیه می‌تواند نقش بسیار زیادی در موفقیت شما برای پرورش غاز داشته باشد و همچنین از شایع ترین بیماری های غاز در امان باشید.

به خاطر داشته باشید که کارشناسان ما در بلدرچین دماوند همیشه در کنار شما بوده و آماده پاسخگویی به سؤالات شما و ارایه راه حل ها و راهنمایی های لازم هستند.

نظرات کاربران

کارشناسان شرکت در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود

مشاوره رایگان